Пластмасата в океаните може да се утрои за десетилетие

"Океанската икономика" ще се удвои до 3 трлн. долара до 2030 г.

Количеството пластмаса в океаните може да се утрои в периода 2015 – 2025 г., ако не се вземат мерки. За това предупреждава докладът Foresight Future of the Sea, изготвен за британското правителство и цитиран от BBC. Той е съставен от експерти в различни области и целта му е да запознае министрите със средносрочните и дългосрочните ефекти от замърсяването.

Според него пластмасата е само един от проблемите пред световните океани заедно с покачващите се морски нива, затоплянето на водата и други. Затова е необходимо много по-голямо разбиране за увеличаващите се предизвикателства, както и обща политика по въпроса. Докладът допълва, че също така има повече възможности за оползотворяване на "океанската икономика", като прогнозите са, че тя ще се удвои до 3 трлн. долара до 2030 г.

В търсене на храна

"Океаните са жизненоважни за икономическото ни бъдеще. Все повече хора ще поглеждат към тях в търсене на още храна. А все още знаем толкова малко за това, което е там, долу. Докато дъното кипи от живот", казва проф. Едуард Хил от Британския национален океанографски център, който е един от авторите на доклада.

Друг автор – главният учен от британското министерство по околната среда Иън Бойд, посочва: "Наблюдава се продължаващ процес на изследване на новите неща, които да се експлоатират в океаните. И това се случва по-бързо, отколкото учените могат да проследят. Подозирам, че законодателството също не успява да навакса, и очевидно това носи рискове". Той коментира, че офшорните вятърни паркове, петролните и минните добиви се разпространяват из неизследвани територии. И допълва: "Учените трябва да отидат там по-бързо от бизнеса или поне по същото време, за да поставят необходимите регулации, които да управляват тези индустрии."

Източници на замърсяване

Докладът посочва, че освен от пластмасата океаните са замърсявани и от други източници – пестициди и торове от фермите, индустриални токсини, фармацевтични вещества и други. Авторите твърдят, че ако правителствата намерят начин да защитят морското биоразнообразие, това ще доведе до множество ползи, включително вероятно лечение на раковоболни.

Докладът обобщава, че най-големият индустриален растеж в океаните ще дойде от офшорните вятърни централи. Прогнозира се и увеличаване на индустриалното ловене на дива риба, което обаче тревожи морските експерти.