Китай - от копирай до иновирай

Страната се превръща в своеобразна лаборатория за технологични открития, което води до неизбежен сблъсък със САЩ

Иновациите ще донесат огромно стратегическо, икономическо и военно предимство на Китай
Иновациите ще донесат огромно стратегическо, икономическо и военно предимство на Китай
Иновациите ще донесат огромно стратегическо, икономическо и военно предимство на Китай    ©  Reuters
Иновациите ще донесат огромно стратегическо, икономическо и военно предимство на Китай    ©  Reuters
Стратегията на президента Си Цзинпин е да трансформира страната в "научна и технологична суперсила"
Разходите за изследвания и развитие са нараснали с 14% до 280 млрд. долара за 2017 г.

Забравете за стоманата и алуминия. Истинската война между САЩ и Китай не е в полето на "старата икономика", а в сферата на технологичната индустрия. Вашингтон планира да открие нов фронт в търговската офанзива срещу Пекин с мита, насочени срещу китайските технологии, за да подсигури американските интереси в сектора. Същевременно китайското правителство не стои безучастно – разходите за изследвания и развитие в страната са нараснали с 14% до 280 млрд. долара за 2017 г., а миналото лято Държавният съвет зададе визия за превръщането на Китай във "водещия световен център за изкуствен интелект до 2030 г.".

Новата студена война

Администрацията на президента Доналд Тръмп възприема програмата на Пекин "Made in China 2025" като заплаха за икономическите позиции на САЩ, а в китайските амбиции за киберпространството вижда нарастваща опасност за националната сигурност на страната. "С години Силициевата долина пренебрегваше китайските тех гиганти – първо като незначителни, после като шпиони и имитатори, но сега тя може да не задържи своето глобално превъзходство още дълго време", твърди сп. Еconomist.

Все още пазарната капитализация на китайските технологични компании съставлява едва около една трета от стойността на американските, техният бюджет за инвестиции бледнее в сравнение с този в САЩ, а продажбите им в чужбина са 18% от тези на американските им конкуренти. Въпреки това тех индустрията в страната наваксва по-бързо от очакваното, като в областта на електронната търговия и на мобилните плащания вече е задминала Америка. И макар като цяло Пекин да продължава да е назад (според класация, използваща 10 показателя, капацитетът на китайската технологична индустрия е 42% от тази на американците), той неотклонно напредва (през 2012 г. делът е бил едва 15%). А прогнозите са, че ще постигне паритет със САЩ след 10 - 15 години.

Всичко това е важно в светлината на опитите на Вашингтон да развие национална 5G мрежа. Според някои данни обаче китайски компании вече притежават около 10% от интелектуалната собственост, ключова за 5G, което представлява съществена разлика с времената, когато жизненоважните технологии бяха запазена марка за Европа и за САЩ. "Ние сме в състояние на нова студена война с Пекин, за да запазим контрола върху технологията, която е централна за модерната икономика. Ако не направим нищо, ние не подкрепяме свободния пазар, а си проправяме пътя към икономическо робство", пише в анализ за Financial Times Ричард Старополи, бивш директор на информационните технологии към Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Според него разрастващата се роля на Китай в сферата представлява риск, тъй като властите там стриктно контролират това, което гражданите виждат и коментират в интернет. И в този случай няма съмнение, че китайските производители на оборудване също ще защитават интересите на Пекин. "Наистина изненадващо би било, ако управляващите позволят на компаниите под тяхната юрисдикция да продават на света средствата, с които да се избегне контролът, който искат да налагат. Така че китайската експанзия в развитието и производството на следващо поколение технологии не може да е безразлична на всяка страна, която все още вярва в свободата на изразяване", смята Старополи. По думите му има съвсем реална заплаха интернет пазарът да се предаде на компании, зависещи от Китайската комунистическа партия.

Изтокът настъпва

Западът постепенно отстъпва, докато Пекин инвестира в иновации с главозамайващо темпо. "Тенденцията сред китайските тех предприемачи да изоставят прагматичното копиране в замяна на дръзки и творчески решения премества иновационния център на изток. Ако за Запада все още има надежда, той трябва да приоритизира изследователската работа, образованието, обучението, регулаторната гъвкавост и да координира политики, които ще привлекат международни професионалисти и инвестиции", пише за The Times Дейвид Роуан, бивш редактор в сп. Wired UK.

Китайският президент Си Цзинпин осъзнава, че технологиите ще донесат огромно стратегическо, икономическо и военно предимство на страната. По време на партийния конгрес миналия октомври той постави иновациите в ядрото на своята национална стратегия и заяви, че ще работи за превръщането на Пекин в "научна и технологична суперсила". "Просто наблюдавайте местните в WeChat – приложение, което позволява на милиард хора да пазаруват, да запазват час при лекаря и да резервират полети. Той прави Facebook Messenger да изглежда остарял. Кой се нуждае от кеш или от карти, когато WeChat е обработил плащания за 1.4 трлн. долара за миналата година? Ако искате да видите бъдещето, посетете стартъпите в Шанхай", посочва Дейвид Роуан.

Такъв пример е компанията Yitu Technology, която се намира именно в Шанхай и достъпът до офисите й се контролира от системи за лицево разпознаване. Тя е изградила база данни за 1.8 млрд. лица и работи с полицията и имиграционните власти. Също така разработва програма за отпушване на трафика, като камери проследяват отделните автомобили, за да определят кога да превключат светофарите от червена на зелена светлина.

Режимът в Китай осигурява предимство на местните компании чрез държавни субсидии, увеличаващо се правителствено финансиране за изследователски проекти и неспазване на правата в областта на защитата на личната информация. Освен това Пекин неведнъж е демонстрирал, че може да играе не по правилата – американски фирми за киберсигурност постоянно алармират за икономически шпионаж срещу стотици чужди компании. САЩ вече вземат мерки за блокиране на подкрепени от китайската държава придобивания. Въпросът е дали реакцията на Вашингтон не е закъсняла.

Симбиозата с правителството

Една от причините за водещата позиция на Китай в сферата на лицевото разпознаване е огромното количество данни, до което имат достъп компаниите, развиващи изкуствен интелект. Правителствената база данни включва снимки на 700 млн. души, които биват заснети, щом навършат 16 години. Всеки от китайските тех гиганти е сложен начело на ключов вид дигитална информация - например Alibaba събира данните, необходими за т.нар. умни градове, а Baidu – за автономните превозни средства. Правозащитни организации обаче предупреждават, че властите използват информацията за упражняване на контрол и за смазване на дисиденти и активисти, като из страната са поставени 170 млн. CCTV камери.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-P
    1999
    • - 2
    • + 1

    Малко ограмотяване на Марина: администрацията на президента на САЩ е изпълнителната власт, а законите ги приема двукамерният парламент и в този смисъл законът за неприятелските и пр. държави, сред които са Китай, Русия, Иран и КНДР е отговорност на законодателния орган, а не на Белия дом,ъ който само трябва да го изпълнява.
    Санкционните им политики са като от ХІХ в. И докато американския истаблишмънт се чуди как да накара някой там да работи, т.н. противници на САЩ суспендират петродолара - стълбът на американския хегемонизъм.

    Учете се упорито да ядете ориз с клечки. Хамбургерите останаха в историята - хем са неполезни, хем са демоде. Америка - също.

    Нередност?
  • 2
    slon avatar :-|
    slon
    • - 1

    Не знам колко иновативно изглежда въвеждането на електронна система за контрол на трафика в очите на един журналист, но теорията за тези неща е била измислена преди много десетки години. Това, че някой я индустриализира (и то с помощта на държавата) не е иновация.

    Нередност?
  • 3
    jea38307395 avatar :-|
    jea38307395

    Индистриално внедряване, тук е заровено кучето. Китай с политиката си на планова-пазарна икономика и субсидиране на определени отрасли внедрява концепции и теории и се възползва от тях, докато моралисти от всички страни разтягат лукуми. Незнам дали Сащ не се осетиха късничко?

    Нередност?
Нов коментар