🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всяко движение на всеки гражданин

Китай планира противоречива система за "социален кредит", която съди всеки жител според поведението

Правителството те наблюдава    ©  Reuters
Хората ще бъдат възнаграждавани или наказвани според "рейтинга" си.
Опасенията са за засилване на контрола на правителството над населението и за използване на програмата срещу дисиденти и активисти.

"Да запазиш доверието е славно, да нарушиш доверието е позорно." Опирайки се на този принцип, Китай планира да съди поведението на всеки гражданин, като го класира въз основа на аспекти от всекидневието и решава дали е добро или лошо. Преди четири години правителството обяви намеренията си за установяване на т.нар. система за социален кредит в цялата страна до 2020 г. Оттогава версии на плана се тестват в няколко града, а целта е да се създаде мрежа, включваща всички жители.

Въпросът е доколко това е притеснително. Американският вицепрезидент Майк Пенс го нарече "оруелска система, даваща възможност за контролирането на всеки аспект от човешкия живот". И не е единствен – според критиците става въпрос за втвърдяване на хватката на държавата над населението. Докато поддръжниците смятат, че така обществото ще стане по-цивилизовано и ще спазва повече законите.

А ти какъв "социален кредит" имаш

Не е учудващо, че съществуват опасения предвид проблемната ситуация в Китай с гражданското общество, разследващата журналистика и правозащитните активисти, както и навлизащите в личното пространство технологии за наблюдение и желанието на комунистическата партия да използва изкуствения интелект в управлението. Правителството вече събира огромно количество информация за гражданите и затова системата за "социален кредит" повдига сериозни въпроси.

Местни пилотни програми вече възнаграждават доброто поведение и наказват лошото, а програмата трябва да стартира в Пекин до края на 2020 г. От 2015 г. насам се използва национална мрежа, която събира информация от централните и регионалните власти, за вкарване на китайци в "черен списък" и ограничаване на възможността им да си купят билет за самолет или за скоростен влак. "Това е част от система, която един ден може да бъде свързана с програмата за "социален кредит", макар че има съмнения дали Китай ще успее да установи единна система, или ще се примири с няколко по-малки мрежи", посочва анализ на Вloomberg.

Съденето на поведението става по различни начини на различните места. "Просоциалните" дейности, които вдигат "рейтинга", включват даряване на кръв, доброволческа работа, подкрепа за възрастните, показване на професионална етика и личен морал и грижа за публичната собственост. Ползите в тези случаи могат да бъдат намаление на обществени такси и приоритет при записване на децата в училище или при получаване на финансова помощ. Неплащането на битови сметки и данъци, извършването на измами, нарушаването на правилата на комунистическата партия, говоренето по телефона при шофиране, вандализмът, домашното насилие, плагиатството, разхождането на куче без каишка, разпространението на фалшиви новини, пускането на силна музика и дори играенето прекалено дълго време на видеоигри намаляват социалния "кредитен рейтинг". Тогава наказанията са отказване на основни услуги, забрана за вземане на заем и покупка на имот или луксозна кола, невъзможност за престой в скъпи хотели, ограничения за записването на децата в определени училища или за наемането на работа във финансовата сфера.

Колко точно опасно

Властите твърдят, че системата за "социален кредит" е начин да се върне доверието и да се спазват законите, тъй като страната е засегната от корупция, финансови измами и корпоративни скандали. Поддръжниците на програмата я възприемат като средство за насърчаване на добрите практики в обществото, а не като нарушаване на личното пространство. Но правозащитници смятат, че това е обезпокоителен план за страна, която цензурира медиите и интернет и затваря политически дисиденти. "Властите ще могат значително да разширят погледа си върху това, което населението и дори чуждестранният бизнес в Китай прави и мисли", посочва пред China File Мириам Меснер, ръководител на програмата по икономика и технология към Mercator Institute for China Studies. От Human Rights Watch пък предупреждават, че гражданите не винаги знаят, че са попаднали в "черен списък" заради поведението си.

Планът още е в развитие. "Не е ясно как и кога тези разпокъсани програми ще се обединят и единен рейтинг за всеки гражданин изглежда далечна перспектива. Пречките пред системата отразяват познатите бюрократични спънки, главно нежеланието на компаниите и агенциите да споделят данни", пише за The Diplomat Пийт Хънт, базиран в Банкок писател и анализатор.

Според Джейми П. Хорсли от Paul Tsai China Center няма такова нещо като национален "социален кредитен рейтинг". "Няколко града в Китай, както и компании с програми за лоялни клиенти в момента изчисляват точки, основно за да определят наградите и достъпа до различни програми. Тези хора или компании, които са включени в "черни списъци", са там за конкретни и относително сериозни нарушения като измама или прекомерно замърсяване, които по принцип биха били нарушения навсякъде", коментира Хорсли пред Foreign Рolicy.

Не така смята анализаторът от британския аналитичен институт Chatham House Родерик Уай, според когото е притеснително, че системата може да се използва срещу дисиденти и активисти, макар да няма все още ясни доказателства за това. "Видът информация, която събира правителството, подсказва, че може да бъде употребена срещу хора, които то не одобрява. Това е огромна интеграция на различни видове данни, събирани от различни агенции. Имам известни съмнения дали ще работи толкова ефективно, защото тези системи са много сложни за управление, но има ясно намерение от страна на китайските власти да ги използват", казва пред "Капитал" Родерик Уай. И допълва, че те няма да го нарекат "контролиране на населението", а "поддържане на социалната стабилност". Въпреки че целите ще са ясни.

И чужденците също

В Иу, провинция Джъдзян, където от 2017 г. има система за оценяване на хората със стойности от 0 до 200, чужденците са включени в тестовата схема. При добър кредит те получават преференциални заеми, а при лош не им се издават виза и разрешително за работа.

Технологии на помощ

Технологичният напредък улеснява събирането на информация в Китай. Националната платформа за споделяне на кредитна информация например, която се използва за вкарване в "черен списък" на пасажери на самолети и влакове, съпоставя данни от централните и регионалните власти. Същевременно технологиите за лицево разпознаване вече се използват за идентифициране на нарушители като колоездачи, преминаващи на червено. "Системата за "социален кредит" е може би най-ясното заявление на намерението на правителството да подсили законовите, регулаторните и политическите процеси чрез въвеждането на информационните технологии", казва пред Вloomberg Роджър Криймърс от Leiden University.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    etr50475735 avatar :-|
    etr50475735

    Кога ли най-после ще разберете, че като преписвате механично публикации от чуждия печат трябва да вложите малко усилия в превода? Например дали най-добрия превод на “controversial » e « противоречив”? Едва ли. На български език думата “противоречив” има ясен смисъл и той е: “съдържащ противоречия в себе си”. « Controversial » има съвсем друг смисъл, който може да се преведе като “спорен” или “нееднозначно оценяван” или нещо подобно. Хонорарът за тази консултация няма нужда да ми бъде изплащан лично : моля да го внесете по сметка на Съюза на журналистите, отдел “езиково обучение”.

    Нередност?
  • 2
    zmuz avatar :-|
    zmuz

    До коментар [#1] от "etr50475735":

    Пак си объркал хапчетата: нали ти казах - сутрин червеното, вечер - синьото, пил си ги на обратно.

    Нередност?
Нов коментар