🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полша може да улесни строежа на ветропаркове в морето

Причината е, че трябва да се постигнат екологични показатели, докато се защитава въгледобивът

Контролираната от държавата енергийна компания PGE се е оттеглила от водещата роля в плановете на Полша да построи първата си ядрена централа и вместо това се е фокусирала върху издигането на нови ветропаркове в Балтиско море. Мястото ѝ може да бъде заето от друга държавна фирма - PKN Orlen, която е специализирана в преработката на петролни продукти.

Това съобщава Reuters, като се позовава на 4 свои източника. Агенцията обяснява, че правителството обещава да брани работните места във въгледобива (около 80% от енергията в страната се произвежда в тецове и миньорите са важни избиратели), но и търси алтернативи за запълване на енергийния дефицит. Освен това Полша е един от най-големите замърсители в ЕС и трябва да отговори на целите за вредни емисии, приети от съюза.

PGE, най-голямата енергийна група в Полша, обяви през март инвестиция от почти 10 млрд. евро в проект за ветроенергия. Но няма как да финансира и ветропаркове, и бъдеща АЕЦ. Тя може да остане като малък участник в ядрения проект, който непрекъснато се отлага и още не е одобрен от Варшава.

Източник на Reuters казва, че поевтиняването на ВЕИ технологиите е наклонило везните в полза на зелената енергия. Преди изборите през 2015г. управляващата партия "Право и справедливост" обеща да попречи законодателно на нови инвестиции във ветропаркове на сушата и в офшорни води. Но през март курсът бе променен на 180 градуса и бе предложен закон, улесняващ това строителство. В момента той се обсъжда в парламента и ако бъде одобрен, както се очаква, ще продължи изграждането на няколко проекта.

Polenergia заявява, че иска да построи ветропарк в Балтийско море до 2022. PKN Orlen също обмисля свой проект. PGE, в която държавата контролира дял от 57.39%, каза през март, че е готова да построи офшорни ветропаркове с капацитет от 2.5 гигавата до 2030г., но не разкри как ще ги финансира. В края на 2017г. групата е разполагала с 2.5 милиарда злоти (589 млн. евро) и би могла да емитира облигации за 2 млрд. евро и 5 млрд. злоти.

Анализатори и инвеститори казват за Reutеrs, че офшорните ветропаркове са най-бързият и най-лесният начин Полша да намали емисиите от въглероден диоксид. Сегментът може да привлече инвеститори, макар че някои изчакват сигнал дали Полша ще предложи субсидии в брой, или ще поеме разходите за свързване с електропреносната мрежа.

Statoil обяви през април, че ще се включи в офшорен проект на Polenergia, което веднага предизвика интерес и много чуждестранни компании за ветроенергия, казва Мачей Щриецки от консултантската компания SMDI.

Но Пьотр Наимски, министър от "Право и справедливост", отговарящ за енергийната и газова инфраструктура и подчинен директно на премиера, твърди, че бизнесът няма нужда от подобни стимули включително защото себестойността на тази технология се понижава. Ярослав Гржесик, лидер на един от най-големите профсъюзи във въгледобива, директно се обявява против ветропарковете.

Според Полската асоциация за вятърна енергия офшорни ветропаркове с общ капацитет от 6 гигавата биха помогнали за създаването на нови 77 хиляди работни места и биха добавили над 14 млрд. евро към икономиката. От сдружението посочват близо 70 предприятия, включително корабостроителници, които биха могли да се пренасочат към изработване на компоненти за ветропаркове.