🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коста Рика издържа 300 дни само на възобновяема електроенергия

Страната постига това с използването на комбинация от водна, геотермална, вятърна и слънчева енергия

Коста Рика е много повече от популярната туристическа дестинация. Централноамериканската страна привлича вниманието към себе си и с постиженията си в сферата на възобновяемата енергия. Тя практически напълно е преминала към възобновяеми източници на енергия, като през 2017 г. е осигурила почти 100% от електричеството си от такива в продължение на цели 300 дни, твърдят от Института за електричество в държавата, цитирани от изданието Vt. През 2015 г. този показател за Коста Рика e бил 299 дни, a през 2016 г. - 271 дни.

В момента страната получава 99.62% от цялата си енергия именно от възобновяеми енергийни източници. Коста Рика постига това с използването на комбинация от водна, геотермална, вятърна и слънчева енергия. Най-голям е делът на водните електроцентрали – 78.26%, още 10.29% идват от вятърни централи, 10.23% от геотермални източници и 0.84% от биомаса и слънчева енергия. Освен това Коста Рика планира до 2021 г. да спре напълно да използва пластмаса за еднократна употреба.

Предпоставките

Изпълнителният президент на Института по електроенергия на Коста Рика Карлос Мануел Орегон обясни, че страната е успяла да постигне това чрез подобрения в електропреносната мрежа и модернизиране на чистите енергийни централи. И идва в подходящ момент - рекордът върви ръка за ръка с плана на правителството страната да бъде въглеродно неутрална до 2021 г. отчасти чрез прекратяване на употребата на изкопаеми горива.

Въпреки това Коста Рика е малка страна и да се постигне подобен резултат е много по-лесно, отколкото за големи страни като САЩ или Китай. Освен това той е подкрепен от природните ресурси – а именно водните и геотермалните източници, до които много западни държави нямат достъп.

Онова, което Коста Рика доказва, е, че прекратяването на зависимостта от въглища не е толкова невъзможно, колкото по-развитите страни смятат. И нейният пример просто показва, че чистата енергия работи точно както енергията, извлечена от изкопаемите горива.

Тропическият климат в Коста Рика създава благоприятни условия за водната енергия. Вулканите в страната помагат и за наличието на геотермална енергия. Що се отнася до цените, в Коста Рика те са относително ниски в сравнение с латиноамериканските стандарти: средностатистическият жител заделя около 7% от минималната работна заплата за енергия в сравнение с 14.6% в Латинска Америка, отбелязват от GreenBiz.

Страната разчита предимно на услугите в своята икономика, като туризмът е водещ. Именно опазването на околната среда е приоритет на властите, защото биоразнообразието в страната е основна притегателна сила за туристи.

Парадоксалното е, че именно измененията в климата може да създадат трудности за зеления план на Коста Рика. Техният модел не е толкова устойчив, защото зависи от неконтролируеми обстоятелства като наличието на вода. През есента на 2014 г. страната преживява най-тежката суша за последните 50 години, като метеоролозите от Коста Рика посочват Ел Ниньо като главен виновник. Сушата е принудила енергийните компании да се обърнат към изкопаемите горива отново. Освен това транспортният сектор все още разчита на петрол, което е и ключово препятствие пред целта за въглеродна неутралност на държавата.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    plf avatar :-|
    Plamen Florov
    • + 5

    Който мисли намира наичини, който не мисли - причини.

    Нередност?
  • 3
    krasi_kara avatar :-|
    krasi_kara
    • - 6
    • + 1

    Е, то с ВЕЦ-ове и "гейзери" и баба знае. Буквално! Като успеят само от вятър и слънце, да се обадят...

    Нередност?
  • 4
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 4

    Интересна страна, за която никъде нищо не се говори по световните медии. Евала им на правителството и на мерките, които са предприели и които дават положителен резултат, браво...

    Нередност?
  • 5
    rainbou1 avatar :-(
    rainbou1

    Докато при преминаването към възобновяема енергия се борим със следствията, а не с причините, така ще е.

    Нередност?
  • 6
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 5

    До коментар [#3] от "krasi_kara":

    Идете се поразходете на Канарските острови, за да видите как става с вятър и слънце. Хората са си направили един ПАВЕЦ със сладка вода добита от морето чрез обратна осмоза и си карат основно на вятър и слънце, защото на дизел им е много скъпо. Както писа един коментиращ по-горе, който иска, намира начин. В България все още масово се шири консервативното мислене за централизираното и монопшолно производство от фосилни горива или уран. Защо не се облекчи на практика присъединяването на малки производители на енергия?

    Нередност?
  • 7
    antubis avatar :-|
    antubis
    • + 4

    То и ние можем да го постигнем това, но се иска воля.

    Южна България е огряна от слънчева светлина цялата през голяма част от годината. Реки - бол. Само с ВЕЦ-ове може да го постигнем. Море имаме - вълни. То там и доста подухва - вятър.

    Пък не е като да не можеш и от там да откраднеш пари. Просто не разбирам защо трябва АЕЦ да правим.

    Нередност?
  • 8
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 1

    До коментар [#7] от "antubis":

    "Пък не е като да не можеш и от там да откраднеш пари. Просто не разбирам защо трябва АЕЦ да правим."

    Е как да не разбирате - ние наистина нямаме никаква нужда от каквато и да е голяма електроцентрала (АЕЦ, ТЕЦ), ама другарите от какво ще живеят, от къде ще откраднат още няколко милиарда, за да отгледат второ поколение комунисти? Изучиха си децата с кражбите до тук (ама парите привършват), предстои обучението в чужбина, на запад естествено, на внуците...

    А ние нека продължаваме да лапаме мухите...

    Нередност?
  • 9
    krasi_kara avatar :-|
    krasi_kara

    До коментар [#6] от "kratun.ko":

    А Канарските острови. Място така известно с многото си население, промишленост и силна урбанизация...

    Нередност?
Нов коментар