🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Услуга за локализиране на затворници през мобилен телефон в САЩ следи местоположението на всички

От Securus Technolgies не правят проверка на документите, с които се заявява достъп до местоположението

Сенатор Рон Уайдън от Орегон добави, че безжичните оператори са задължени да предприемат действия, с които да проверят, че действията са следене са одобрени.
Сенатор Рон Уайдън от Орегон добави, че безжичните оператори са задължени да предприемат действия, с които да проверят, че действията са следене са одобрени.
Сенатор Рон Уайдън от Орегон добави, че безжичните оператори са задължени да предприемат действия, с които да проверят, че действията са следене са одобрени.    ©  Reuters
Сенатор Рон Уайдън от Орегон добави, че безжичните оператори са задължени да предприемат действия, с които да проверят, че действията са следене са одобрени.    ©  Reuters

Скандалите с личните данни стават все по-често срещани в информационната епоха. След последните събития с Cambridge analytica и предполагаемата им намеса в изборите за американски президент през 2016 г. един друг почти оруеловски сценарий се разиграва в момента на сходна тема.

Хиляди затвори на територията на САЩ използват услугите на компанията Securus Technolgies, за да осигуряват и следят обажданията до лишените от свобода. От The New York Times обаче разказват за бившия шериф от Мисисипи Тори Хъчесън, който според обвиненията срещу него в щатския и федералния съд е използвал не толкова позната функция на Securus, с която е следял местоположението на мобилни телефони, включително тези на свои колеги, без наличието на съдебна заповед.

Да следиш всеки ход

Документите показват, че услугата може да посочи местоположението на почти всеки мобилен телефон в страната в рамките на секунди. Това се случва през система, която обикновено се използва от маркетинг агенции и други компании, за да рекламират места и продукти, които се намират в близост до собственика на телефона. Данните за местоположението се получават от големи мобилни оператори като AT&T, Sprint, T-Mobile и Verizon.

Според прокуратурата в периода между 2014 г. и 2017 г. шерифът е използвал услугата поне 11 пъти. Предполагаемите му "мишени" включват съдии и членове на щатската пътна полиция. Тори Хъчесън е бил освободен от длъжност миналата година поради друга, несвързана със случая причина и твърди, че е невинен по делата за наблюдение.

В последно време с напредването на технологиите следенето на местоположението става все по-точно. В същото време все повече хора носят мобилните си телефони с тях през по-голямата част от деня. В резултат на това информацията за местоположението, достъпна на органите, които прилагат законите, и компании като Securus се превръща във все по-голяма заплаха за неприкосновеността.

За какво би трябвало да се използва услугата

Securus предлага услугата за локализиране на мобилни телефони като допълнителна функция за правораздавателните органи и служителите на затворите и разказва за няколко случая, в които е била използвана успешно.

В един от тях жена, осъдена на рехабилитация за зависимост от наркотични вещества, е напуснала центъра, но впоследствие е била намерена от служител, използващ услугата. В друг случай пък пациент, страдащ от Алцхаймер, е бил намерен, а в трети детективи са успели да локализират заподозрян в убийство в радиус от 13 метра.

От компанията не считат, че са длъжни да проверяват документите

Говорител на Securus заявява, че от компанията изискват клиентите им да качват официален документ като съдебно разпореждане или клетвена декларация, за да докажат, че действието е одобрено. От друга страна обаче, добавят, че Securus не е нито съдия, нито областен прокурор и отговорността за осигуряване годността на документацията пада върху органите, прилагащи законите. Говорителят припомни още, че услугите на Securus не се предоставят на всеки, а само на служителите на правосъдието и на затворите.

Сенатор Рон Уайдън от Орегон, който е демократ, написа в писмо до Федералната комисия по комуникациите, че от Securus са потвърдили, че не извършват никаква проверка на молбите за наблюдение. По негово мнение не е адекватно да се разчита на клиентите да предоставят изрядна документация. Той добави, че безжичните оператори са задължени да предприемат действия, с които да проверят, че действията са следене са одобрени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vstoyanov avatar :-|
    vstoyanov

    ами абсолютно нормално. бг еквивалентите са регистър гражданско състояние и разни други бази данни "достъп на база необходимост".

    наистина ли очаквате, че с подобни неща няма да се злоупотребява? още повече пък от някакви си чиновници, които никога не са били пример за етика и морал???

    Нередност?
Нов коментар