🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon продава на полицията технологията си за лицево разпознаване

Облачно базираната услуга може да разпознае 100 души в една снимка, като ги сравнява с бази данни от десетки милиони

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Amazon продава на полицията в Орегон и Орландо технология за лицево разпознаване според документи, получени от Американския съюз за граждански свободи (American Civil Liberties Union). Новината предизвика бурни реакции от страна на групите за граждански права.

Според документите, получени чрез заявка по закона за свобода до информация, Amazon предоставя както технологията Rekognition ("Разпознаване"), така и консултантски услуги. От Amazon коментират, че тя се употребява често.

Технологията използва изкуствен интелект, за да идентифицира обектите, хората, сцените и много други неща в изображения или видеоклипове. Тя може да бъде използвана от правоприлагащите органи за разпознаване и проследяване на заподозрени лица или "лица, представляващи интерес" в реално време. Според сайта на Amazon по-късните версии на инструмента могат да идентифицират до 100 от най-големите лица в дадено изображение, което означава, че може да разпознава лица в тълпата.

"Камери навсякъде в града"

В документите е описано, че Rekognition вече се използва от полицията в Орландо и офиса на окръжния шериф в Орегон. И двете агенции са станали клиенти на Amazon миналата година.

В имейл кореспонденция между Amazon и един клиент - шерифството на окръг Каунти в Орегон, отделът заявява, че има приблизително 300 хил. изображения, качени в Rekognition, повечето от които са от камери за сигурност или снимки, предоставени от граждани.

Полицията във Вашингтон каунти казва, че използва Rekognition, за да търси и идентифицира неизвестни лица, заподозрени в кражба, хора в неизвестност, евентуални свидетели и съучастници.

От American Civil Liberties Union цитираха презентация на Amazon, в която те казват, че полицията има камери навсякъде из града, с които изпращат снимки в реално време и ги сравняват с лица от интерес на полицията.

От организацията изразиха опасенията си, че подобна технология би създала нова система, в която правителството да следи гражданите, включително и кой ходи на протести, или да следи имигранти, които се опитват да започнат нов живот. Според тях тази система би била непропорционално насочена към малцинствени групи. Те призоваха основателя и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос да спре да продава технологията на правителството.

Отговорът на Amazon

От Amazon коментираха, че изискват от клиентите си да ползват услугите им съобразно закона и в случай че се установи злоупотреба, прекратяват правата за ползване. Те напомниха, че Rekognition има много полезни приложения, като например намирането на отвлечени хора, деца, които са се загубили, дори по време на кралската сватба преди няколко дни във Великобритания е използвана, за да разпознае гостите на тържеството. Amazon подчертаха, че не е разумно да се отхвърля нова технология, защото с нея би могло да се злоупотреби.

Все още няма коментари
Нов коментар