🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SpaceX отлага изпращането на туристи до Луната

Първото частно пътешествие до естествения спътник на Земята се мести за средата на 2019 г.

Намерението на SpaceX вече е туристите да бъдат изстреляни не с Falcon Heavy, а с новата BFR, чиито първи суборбитални изпитания се очакват още в първата половина на 2019 г.
Намерението на SpaceX вече е туристите да бъдат изстреляни не с Falcon Heavy, а с новата BFR, чиито първи суборбитални изпитания се очакват още в първата половина на 2019 г.
Намерението на SpaceX вече е туристите да бъдат изстреляни не с Falcon Heavy, а с новата BFR, чиито първи суборбитални изпитания се очакват още в първата половина на 2019 г.    ©  SpaceX
Намерението на SpaceX вече е туристите да бъдат изстреляни не с Falcon Heavy, а с новата BFR, чиито първи суборбитални изпитания се очакват още в първата половина на 2019 г.    ©  SpaceX

Частната аерокосмическа компания SpaceX измества с година и половина евентуалния старт на частната си туристическа експедиция до Луната и обратно. Това става ясно от отговор на запитване на щатския всекидневник Wall Street Journal (WSJ) до корпорацията на мултилиардера Илън Мъск. В началото на 2017 г. основателят на SpaceX обяви, че планира да изпрати двама космически туристи в орбита до Луната (без кацане), използвайки Falcon Heavy - най-мощната ракета на фирмата. Космическата система е способна да изведе 64 тона товар в ниска орбита или 16 тона – до Марс. Като ориентировъчната дата на пътешествието до Луната се спрягаше края на 2018 г.

След премиерния демонстрационен пуск на Falcon Heavy през февруари тази година обаче Мъск намекна, че въпросните планове може да се променят. Тогава той обяви, че тежката ракета на SpaceX за момента няма да бъде сертифицирана за пилотирани космически полети за разлика от по-леката Falcon 9 Block 5, която в момента преминава тестове за транспортиране на хора до Международната космическа станция. Мъск уточни, че всички усилия на фирмата му ще бъдат насочени към конструирането на следващата, още по-мощна космическа ракета, наречена BFR, която основно ще бъде предназначена за полети до Марс.

"SpaceX все още планира да изпрати частни лица до Луната като се наблюдава нарастващ интерес от страна на много клиенти", коментира говорителят на космическата компания Джеймс Глийсън в отговор на WSJ. Според изданието намерението вече е туристите да бъдат изстреляни не с Falcon Heavy, а с новата BFR, чиито първи суборбитални изпитания се очакват още в първата половина на 2019 г. Илън Мъск твърди, че при най-благоприятно стечение на обстоятелствата първата демонстрация на най-тежката му ракета може да се случи дори през март. Оптимистичните планове на милиардера също така са BFR да бъде оперативно готова да извърши две товарни мисии до Марс още през 2022 г.

Wall Street Journal обаче отбелязва в същата публикация, че SpaceX се сблъсква с доста неясноти около бъдещето на Falcon Heavy заради липсата на достатъчно търсене на ракети, които да извеждат в орбита толкова тежки товари. За момента фирмата има договор за едно изстрелване за нуждите на американските Военновъздушни сили в края на октомври и за едно по поръчка на Саудитска Арабия, насрочено за края на 2018 или началото на 2019 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emil_ avatar :-|
    emil
    • + 1

    Това е общо взето стара новина. Сам Мъск я обяви още след като представи новия си проект наречен БФР. Няма да губят време да квалифицират тежкият Фалкон, а направо отиват към полети до Луната и Марс с БФР. Това е малко разочароващо защото сроковете са неясни, така както е и неясно дали БФР е изпълним проект. Във всеки случай ще трябва да се заредим с търпение за години.

    Лошото е че поради отпадането на земните кацания с двигатели на пилотиран Драгон отмениха и безпилотния Драгон до Марс.

    Сега една конспиративна мисъл. Не мисля че НАСА ще допусне Мъск да ги изпревари със собствена лунна и марсианска програма. Така или иначе той зависи до голяма степен от техните поръчки и те ще го принудят да намали темпото и влезе в синхрон с тяхното. Иначе рискуват да изглеждат смешни с разтеглените си срокове и бездънния бюджет на сегашната им лунна програма, която все още няма формирани ясни цели.

    Освен това не е изключено и Мъск малко да се е поизхвърлил с лунния Драгон и кацането на Марс. Той обича да се цели далеч и понякога отвъд възможното, но пък това му е хубавото.

    Нередност?
Нов коментар