🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Softbank Vision Fund ще търси нови стартъпи за инвестиции

Основателят Масайоши Сон ще отделя повече време за търсене на "еднорози"

Масайоши Сон е основател и управител на телекомуникационната компания Softbank, която по думите на Сон ще се ориентира все повече към технологичния пазар и ще инвестира в стартъпи
Масайоши Сон е основател и управител на телекомуникационната компания Softbank, която по думите на Сон ще се ориентира все повече към технологичния пазар и ще инвестира в стартъпи
Масайоши Сон е основател и управител на телекомуникационната компания Softbank, която по думите на Сон ще се ориентира все повече към технологичния пазар и ще инвестира в стартъпи    ©  Reuters
Масайоши Сон е основател и управител на телекомуникационната компания Softbank, която по думите на Сон ще се ориентира все повече към технологичния пазар и ще инвестира в стартъпи    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно запознанство между най-богатия японец и бивш служител на Deutsche Bank стои в основата на най-големия частен фонд за технологични инвестиции. В продължение на 4 години Масайоши Сон, основател и управител на японския конгломерат Softbank, и банкерът Раджийв Мисра си партнират в търсенето на технологични стартъпи, превръщайки се в един от най-големите фондове за рискови инвестиции. Докато това е клуб най-вече на инвеститори от Силициевата долина, фондът на Softbank - Vision Fund, успешно се конкурира с технологичните гиганти от САЩ и Китай.

Управителят на Softbank обеща на годишната среща на компанията, че ще посвети по-голямата част от времето си в търсене на нови стартиращи компании. В инвестиционното начинание ще му помагат и новоназначените вицепрезиденти – Раджийв Мисра, Катсунори Саго и Марчело Клер, съобщава Reuters.

Раджийв Мисра ще продължи да управлява инвестициите на Vision Fund. Назначеният през май Клер ще работи за по-добро партньорство между компаниите в портфолиото на Softbank.

Пред акционерите Масайоши Сон обясни, че досега е отделял само 3% от времето си в търсене на възможности за инвестиции. За да расте компанията по-бързо, той ще промени навиците си. Миналата година инвестиционният фонд на Softbank, с активното участие на Саудитска Арабия, набра над 93 млрд. долара, които Сон ще използва за трансформация на телекомуникационната компания в "ловец на еднорози" или стартъпи в късен етап на развитие.

Мисра е причината Vision Fund да е толкова успешен, след като помогна на основателя Сон да осъществи няколко рискови сделки. Той идва от високите етажи в управлението на Deutsche Bank, а като ръководител на фонда взима нетипичното решение да назначи банкери, а не млади запознати с технологиите инвеститори.

"Важното е, че най-големият технологичен фонд в света не се води от хора, запознати с технологиите", казва за Financial Times източник, близък до фонда.

Твърде много инвестиции?

Това, което различава Vision Fund от другите фондове за рисков капитал, е осигуряването на неограничени средства в брой. Докато за повечето стартиращи технологични компании се препоръчва да останат частни колкото се може по-дълго, Softbank им осигурява нужния капитал. Някои инвеститори в сектора дори виждат японската компания като нов вид IPO, пише Financial Times.

Стивън Шварцман, основател на частната инвестиционна компания Blackstone, смята, че Масайоши Сон променя индустрията в "невиждани размери". "Това е безпрецедентно, но отговаря на търсенето на пазара", смята още той.

Съществуват обаче съмнения за бъдещето на компания. Някои експерти от Силициевата долина се чудят дали големи инвестиции са нужни в сектор, където вече има много наличен капитал, и напомнят за спукания инвестиционен балон от 2000 г., когато акциите на Softbank се сринаха. Други обвиняват основателя на компанията, че слуша интуицията си и вярва, че пазарът само ще расте.

"Той е оптимист и вярва, че всичко, което купи, ще успее", казва бивш съветник на Сон пред Financial Times.

Инвестициите на Softbank

Сред интересните и противоречиви инвестиции на Softbank е дизайнерът на чипове Arm Holdings. Масайоши Сон вижда в компанията бъдещето – свят, в който всички умни устройства и технологиите за изкуствен интелект ще използват чиповете на Arm. Но, от друга страна, сделката с Arm преди две години струва на Softbank 23 млрд. долара, докато в момента компанията дължи над 140 млрд. долара.

По-късно японският конгломерат инвестира около 4 млрд. долара в американския производител на процесори Nvidia и 502 млн. долара в стартиращия производител на VR Improbable, както и 114 млн. долара в компанията за роботизирани технологии Braincorp. Softbank притежава още Boston Dynamics и Schaft, след като през миналата година ги купи от Google.

Към момента Softbank държи акции в най-малко 31 компании, изграждащи система за обмен на данни, която по думите на Сон ще осигурява растежа на компанията за много години напред, без Softbank да взима активно участие в управлението на отделните компании.

С голямо участие присъства в редица технологични компании като тази за споделени работни места WeWork и няколко компании за споделено пътуване – 99, Didi, Ola и Grab. През 2017 г. Softbank инвестира почти 8 млрд. долара в Uber и 159 млн. долара в Nauto, разработчик, който използва изкуствен интелект, за да подобрява технологиите за безпилотно шофиране.

Softbank се развива и в сектора на мобилните приложения, сред които инвестиция за 300 млн. долара в приложението за разхождане на кучета Wag!, онлайн здравна платформа Ping An Good Doctor и най-голямата инвестиция на Сон в Индия – Paytm, компания за дигитални плащания и онлайн търговия.

Големи планове

Масайоши Сон е доволен от възвръщаемостта на инвестициите на Softbank към момента и дори казва, че те са "твърде добри", загатвайки, че вече обмисля откриването на втори Vision Fund. Въпреки това обаче сегашният фонд така и не събра обявената цел от 100 млрд. долара, което предполага по-различна структура на евентуалния втори фонд.

Източник, близък до Softbank, обяснява за Financial Times, че "ако първият фонд се построи на надежда, вторият ще се гради върху резултати".

Все още няма коментари
Нов коментар