🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Старият проблем с банковия сектор на новото правителство на Испания

Едно от предизвикателствата, пред които е изправен кабинетът в Мадрид, е какво да прави с дела си в Bankia

Едно от предизвикателствата, пред които е изправено новото правителство на Испания, е какво да прави държавата с дела си в Bankia – четвъртата по големина банка в страната. Банката е проблем за испанските лидери от 2012 г., когато институцията отчете рекордна загуба в размер на 19 млрд. евро и поиска да бъде предпазена от фалит, който би могъл да събори цялата финансова система на страната, пише Bloomberg.

Предходното правителство беше поставило краен срок от декември 2019 г., за да продаде дела си от 61% в Bankia, но понижаващата се цена прави продажбата политически неприятна перспектива.

1. Как се стигна дотук

Bankia беше създадена през 2010 г. след сливането на седем испански спестовни банки и се търгуваше на капиталовите пазари до средата на 2011 г. Като част от плана си за преструктуриране банката трябваше да съкрати над 4000 работни места и да затвори редица офиси. Институцията се превърна в символ на финансовата криза в Испания, след като понесените от нея и от други местни играчи загуби вследствие на краха на имотния пазар принудиха правителството да поиска от европейските си партньори финансова помощ в размер на 41.3 млрд. евро, за да спаси най-засегнатите си банки.

През 2012 г., когато Bankia беше изправена пред фалит, правителството на Мариано Рахой се опита да я спаси и пое контролен дял от 45%, който по-късно увеличи. Цената на акциите на банката се понижи с 83% в рамките на една година от първоначалното й публично предлагане през юли 2011 г.

2. Каква е цената за испанските данъкоплатци

Правителството предостави около 22.4 млрд. евро, за да спаси Bankia, и досега е изплатило още 2.86 млрд. евро в покупка на акции и даване на дивиденти. BFA, държавно контролираното дружество, което притежава Bankia, продаде 7% от акциите си през декември 2017 г. за 818 млн. евро. По текущи цени делът на държавата в Bankia е на стойност 6 млрд. евро, което означава, ще цената на акциите трябва да се вдигне три пъти, за да не понася правителството загуби от спасителния план. Цената на акциите на Bankia е паднала с 21% тази година.

3. Правителството прави ли нещо

През 2012 г. правителството поиска Родриго Рато да се оттегли като председател на банката, след като е осъден за злоупотреби по време на мандата си в Bankia, и го замени с Хосе Игнасио Гоириголсари, старши банкер, който е бил главен оперативен директор на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Гоириголсари управлява процеса по преструктуриране, като успя да стабилизира банката. През февруари Bankia заяви, че е завършила процеса, след като намали броя на клоновете и персонала с една трета и се раздели с нестратегически активи на стойност 61.3 млрд. евро. Банката реализира печалба от 229 млн. евро през първото тримесечие.

4. Тогава защо цената на акциите пада

Проблемите в испанската политика са изиграли без съмнение своята роля. Bankia обаче е пострадала повече от зависимостта си от лихвените проценти - повече от 80% от кредитния портфейл на Bankia е с плаваща лихва според Bloomberg Intelligence. Освен това с намерението на правителството да се освободи от своя дял късите позиции са най-високи от декември според испанския регулатор на ценни книжа.

5. Какво казва новото правителство

Със само 84 места в 350-местния парламент новият министър-председател, социалистическият лидер Педро Санчес, трябваше да се присъедини към популистката партия Podemos, която твърди, че Bankia трябва да остане в държавни ръце. Все пак наскоро министърът на икономиката Надя Калвино, изглежда, изключи възможността за национализация, като заяви пред вестник El Pais, че правителството има време да завърши приватизацията, въпреки че ще даде приоритет на възстановяването на парите на данъкоплатците.

6. Какви са възможностите за справяне с проблемите на Bankia

Правителството може да се вслуша в призивите на своите съюзници и да поддържа Bankia като държавно контролирана банка, въпреки че Гоириголсари категорично се противопостави на този вариант. Банката и предишното правителство заявиха, че предпочитат продажбата на пакети от акции на пазара, подобно на начина, по който правителството на Великобритания е приватизирало Royal Bank of Scotland. Освен ако цената на акциите не се повиши значително, правителството може да се наложи отново да удължи определения от него срок.

7. Кой би могъл да придобие банката

Спекулациите се въртяха за потенциално сливане с Banco Bilbao Vizcaya Argentaria или Banco de Sabadell. Според анализатори сливането се усложнява от факта, че делът на правителството ще трябва да бъде платен в брой, което означава, че повечето кандидати ще трябва да направят увеличение на капитала, за да извършат придобиването.