🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чешкият премиер: Новото споразумение за миграцията е неосъществимо

Андрей Бабиш разкритикува политиката на Брюксел за приема на мигранти и призова ЕС да се фокусира върху по-важни теми

Бабиш успя да формира коалиционно правителство миналата седмица почти девет месеца след като спечели парламентарните избори
Бабиш успя да формира коалиционно правителство миналата седмица почти девет месеца след като спечели парламентарните избори
Бабиш успя да формира коалиционно правителство миналата седмица почти девет месеца след като спечели парламентарните избори    ©  Reuters
Бабиш успя да формира коалиционно правителство миналата седмица почти девет месеца след като спечели парламентарните избори    ©  Reuters

Последните идеи на ЕС за справянето с мигрантската криза са неосъществими, предупреди чешкият министър-председател Андрей Бабиш. Така той постави под съмнение достигнатия преди три седмици компромис между лидерите на страните от съюза по един от най-важните проблеми пред блока.

Въпреки резкия спад на пристигащите бежанци откъм Средиземноморието напрежението се засили през последните седмици заради проблемите с приемането на мигранти в Италия и спора за граничния контрол в управляващата коалиция в Германия.


След десетчасов маратон в края на юли лидерите на ЕС успяха да достигнат до общо становище относно миграцията. Създаването на специални центрове на територията на страните членки, където да се обработват документите на влизащите нелегални имигранти, цели да се сложи край на италианските притеснения.

Вишеградската четворка в опозиция

Унгария и Полша обаче отхвърлиха политиката на Брюксел за прием на мигранти. Тяхното мнение се споделя още и от Чехия и Словакия. Полският премиер Моравецки изтъкна, че това трябва да "бъде суверенно решение на отделните държави".

Скептичното мнение на унгарския премиер Виктор Орбан, че "европейската политика за миграцията не работи", се подкрепя и от чешкия премиер. Бабиш постави под съмнение плана на лидерите от миналия месец, свързан със създаването на центрове в рамките на блока, където да се разглеждат молби за убежища.

ЕС не се фокусира правилно

"Не можем да приемем всички мигранти на планетата. Ако имате центрове в Европа, тогава кой ще решава къде ще отидат тези хора? Кой ще им даде убежище?", заяви Бабиш пред Financial Times, като се аргументира, че вместо това ЕС трябва да се фокусира върху сигурността на границите и да помогне на бежанските държави.

Хората могат да гласуват свободно и ако не са съгласни с водената политика в Унгария и Полша, могат да променят това, като сменят властта. Чехия подкрепяше мнението на двете страни, които са против усилията на ЕС да "облекчи" тежестта върху средиземноморските държави, които първоначално посрещат повечето бежанци, като ги презаселват в други страни чрез квотна схема.

Двете страни се противопоставиха на Брюксел за реформите, които според критиците рушат единството на управляващите и провокират съмнения относно състоянието на демокрацията в източната част на ЕС.

Проевропеец, но с няколко забележки

Бабиш, който успя да формира коалиционно правителство миналата седмица почти девет месеца след като спечели парламентарните избори в страната, отрече да има съмнения за нарушение на демокрацията в която и да е държава. Чешкият премиер, който е един от най-богатите в страната, отказа да направи съдебни промени от типа, който доведе до критики на ЕК към Полша.

Андрей Бабиш заяви, че обаче е "твърдо проевропейски настроен" въпреки несъгласията си с Брюксел, и подчерта, че се е противопоставил на натиска на чешките опозиционни партии за провеждане на референдум за членството на страната в ЕС.


Той твърди, че съюзът има нужда от реформи и че силата е в отделните национални държави.
"Основният принцип трябва да бъде ЕС да върши по-малко неща, но по-ефективно",

смята Бабиш

"Без повече безсмислени правила. Законодателството трябва да бъде по-добро. Прекомерното регулиране убива иновациите и бизнеса."

Каква е тази "Европа на две скорости"?

Френският президент Емануел Макрон постави като приоритетна идеята за по-дълбока интеграция в еврозоната. От Брюксел също подкрепиха идеята за "Европа на две скорости" като начин за преодоляване на различията между държавите членки. Такива идеи обаче предизвикват подозрения в Централна Европа, където повечето страни, включително Чехия, не са членки на еврозоната и се опасяват, че по-дълбоката интеграция във валутния съюз може да ги превърне в граждани от втора класа.

"Мисля, че идеята за двете скорости просто ще раздели Европа, затова смятам, че не е добра", казва Бабиш. "Кажете ми: как измервате скоростта? С какво? Ако я измервате чрез дългове и бюджет, както и със събирането на данъци и икономически растеж, тогава бихме имали една от най-добрите скорости в Европа".

Чешкият премиер заяви още, че ЕС трябва да се съсредоточи върху сигурността, дигитализиращата се икономика и завършването на единния пазар, който много държави от Централна Европа не усещат като справедлив, особено в сектора на услугите.


"Пълното прилагане на четирите свободи на ЕС (свобода на движение на стоки, услуги, капитали и хора) не е завършено. Наблюдават се тенденции в противоположната посока", посочва Бабиш.

Той се позова на преразгледаните миналата година правилата, уреждащи т.нар. командировани работници, които ограничават времето, в което фирмите могат да изпращат служители, взимащи по-ниски заплати, към по-богатите държави членки. Централноевропейските лидери определиха мерките като протекционизъм.


Бабиш изтъкна, че "това противоречи на основните свободи и може да завърши с разпадането на свободния пазар".