🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Северна Ирландия с рекорд за най-много дни без правителство

589 дни след като коалиционното правителство в Северна Ирландия падна, все още няма изгледи за завръщане на изпълнителната власт

Тереза Мей може да поеме прякото управление на региона, но няма голям интерес от това
Тереза Мей може да поеме прякото управление на региона, но няма голям интерес от това
Тереза Мей може да поеме прякото управление на региона, но няма голям интерес от това    ©  Reuters
Тереза Мей може да поеме прякото управление на региона, но няма голям интерес от това    ©  Reuters

Северна Ирландия надмина рекорда на Белгия за най-много време, прекарано без действащо правителство. Държавата се управлява от неизбраната публична администрация и бавно, но сигурно регистрира все по-големи загуби и застой. Неразбирателството между "Шин Фейн", най-голямата републиканска партия, и ДЮП, най-голямата юнионистка партия, няма изгледи да бъде решено скоро, пишат The Times и BBC. Безизходицата в преговорите между двете най-големи партии допълнително се влошава от преговорите на Великобритания за Brexit.

Рекорди и последствия

Този вторник Северна Ирландия изравни рекорда на Белгия в периода 2010-2011 г. за най-много дни без изпълнителна власт - 589. Приликите с Белгия обаче свършват дотук.

Икономиката на Белгия се справяше сравнително добре по време на отсъстващата власт. Икономиката на Северна Ирландия обаче е парализирана, а много отрасли отчаяно се нуждаят от нови обществени поръчки, които не се обявяват от вече година и половина. Смята се, че инвестиции на стойност между един и два милиарда паунда в строителната индустрия и по енергийната мрежа събират прах и чакат да бъдат одобрени от хора на политически назначения, но такива от 589 дни не функционират, пише BBC.

Политическо минно поле

На теория британският премиер Тереза Мей може да поеме директно управление на региона и по този начин да прекрати липсата на изпълнителна власт. Уестминстър няма интерес от това обаче, за да не рискува да разгневи още повече ирландските републиканци или собствените си съюзници ДЮП, благодарение на чиито десет народни представители Мей поддържа слабо мнозинство в Уестминстър.

Още повече усложнения се създават от границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. В случай на Brexit би се създала граница между двете ирландски територии, което би било катастрофално. Другият вариант е Северна Ирландия да остане в ЕС, което е против желанието на юнионистите от ДЮП, подкрепящи Тереза Мей. ДЮП се страхуват от засилена граница между останалата част на Великобритания и Северна Ирландия. Безизходицата около ирландската граница действа като допълнително гориво за неразбирателството между двете главни северноирландски партии.

Какво предизвика кризата

Според споразумението от Добрия петък правителството в Северна Ирландия винаги се сформира от коалиция между най-голямата юнионистка и най-голямата републиканска партия. Партията с по-голям мандат излъчва премиера, а другата – вицепремиера, но двете позиции не могат да функционират една без друга. Сегашната криза се разгоря, когато покойният заместник-премиер от републиканската "Шин Фейн" Мартин Макгинес подаде оставка и по този начин торпилира северноирландското правителство.

В оставката си Макгинес обвини Арлен Фостър, премиера от ДЮП, за провалила се енергийна програма от 2012 г., която може да коства на държавата до 500 млн. паунда. "Шин Фейн" отказа да назначи друг заместник-премиер и за завръщането си в правителството излезе със списък от искания към ДЮП, включващ не само оставката на Фостър, а и въвеждане на еднополови бракове в Северна Ирландия и на специален повишен статут за ирландския език.

Защо още няма правителство

Списъкът на "Шин Фейн" изглежда предназначен да е невъзможен за крайно консервативните протестанти в ДЮП. Причината за съществуването на "Шин Фейн" е обединението на Ирландия и юнионистите интерпретират всяко искане по-малко като реално търсене на равенство от страна на републиканците и повече като нагнетяване на напрежението и път към обединена Ирландия. Още на 24 юни 2016 г., ден след вота за Brexit, "Шин Фейн" обявиха, че трябва да се свика референдум за обединението на Ирландия, и оттогава ползват всяка възможност, за да повдигат темата.

Двете партии вече 589-и ден не могат да стигнат до какъвто и да е компромис. През това време парализата на институциите и липсата на държавна стратегия или обществени поръчки водят до обществено недоволство и икономическа стагнация.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Slick avatar :-(
    Slick
    • - 1
    • + 1

    Е то па ние като имаме правителство, та кво от това...

    Нередност?
  • 2
    wgdsgs avatar :-|
    wgdsgs

    Крайно време е да се обедини Ирландия. Северноирландците трябва да са благодарни, че имат възможността да напуснат стагнираща държава за сметка на най-проспериращия член на ЕС.

    Нередност?
Нов коментар