🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия показва мускули с най-големите военни учения от десетилетия насам

Според НАТО руската показност е репетиция за "мащабен конфликт"

Това са най-големите руски военни учения от студената война насам
Това са най-големите руски военни учения от студената война насам
Това са най-големите руски военни учения от студената война насам    ©  Reuters
Това са най-големите руски военни учения от студената война насам    ©  Reuters
Ученията стартират днес и е планирано да продължат до 17 септември.

Триста хиляди войници, над 1000 самолети, хеликопери и дронове, 36 хил. танкове и бронетранспортьори, около 80 кораба и други плавателни съдове плюс участие на персонал от китайската армия. Така могат да бъдат описани в числа "Изток 2018" ("Восток 2018") – мащабните руски военни учения, които се провеждат в Източен Сибир и Далечния изток.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу сравни "Изток 2018" със "Запад 81" – най-големите военни маневри, организирани някога през съветската епоха, в рамките на които преди близо 40 години бяха мобилизирани между 100 хил. и 150 хил. войници от Варшавския договор в Източна Европа. Според Шойгу обаче тазгодишните военни учения ще са още по-внушителни.

Макар показността да не е неприсъща на руския политически елит, мащабността на военните учения поставя въпроса защо сега.

Демонстрация на сила

"Мащабите на "Изток 2018" са безпрецедентни за модерна Русия, но не са изненада. Внушителните учения очевидно трябва да покажат силата на Владимир Путин и неговата армия", пише кореспондентката на британската BBC от Москва Сара Рейнсфорд. Според нея Путин иска да демонстрира на Запада, че въпреки санкциите Русия все още може да е предизвикателна. НАТО реагира на анексирането на Крим през 2014 г. и на руската подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна с увеличаване на разполагането на сили в Източна Европа. Кремъл твърди, че тези действия са неоправдани и провокативни.

"Това е опит да покажат, че са способни да провеждат учения с мащаби, надхвърлящи тези на НАТО", коментира за NBC Джак Уотлинг от реномирания лондонски тинк-танк Royal United Services Institute. През юни близо 18 хил. военнослужещи от 19 държави - членки на НАТО, проведоха военни обучения в Полша и балтийските държави с цел да засилят бойната готовност на източния фланг.

Освен това военните учения са силно послание за родната публика, смята Уотлинг. "Ще покажат морално остаряло оборудване просто за да увеличат бройката", обяснява той.

Говорителката на НАТО Оана Лунджеску разкритикува ученията и заяви, че Русия действа все по-агресивно, за което сочи увеличеният бюджет за отбрана и засиленото военно присъствие в някои зони. Заместникът на Лунджеску – Дилан Уайт, пък коментира, че Москва се фокусира върху подготовки за мащабни конфликти. Русия е брифирала НАТО за "Изток 2018" преди няколко месеца.

Отношенията между Русия и Запада бяха допълнително влошени и заради отравянето с "Новичок" на бившия руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия във Великобритания. Лондон обвини руското военно разузнаване - ГРУ, но Москва отрича участие. В резултат на отравянето руски дипломати бяха изгонени от няколко държави членки на НАТО.

Участието на Китай

Изненадващо в случая е участието на китайски военнослужещи. "Тези учения са създадени, за да симулират отговор на външна агресия. Десетилетия наред Китай беше считан за една от тези потенциални заплахи", коментира Александър Габуев от московския Carnegie Center пред Financial Times. Според Габуев Русия вече счита Китай за съюзник срещу други агресори.

Освен на военната сцена Пекин и Москва демонстрират добри отношения и в икономически план – през последните няколко години двете страни сключиха големи корпоративни сделки, енергийни проекти и договори за доставка на нефт и природен газ.

"Пекин и Москва искат да покажат, че търговските конфликти и санкциите само ще ги подтикнат към формирането на нови алианси", обяснява пред FT анализаторката Флоренс Кейхил от консултантската компания GPW. Според Кейхил сътрудничеството между тях ще продължи, докато двете страни не престанат да възприемат САЩ като лидер на международната общност.