Юнкер: ЕС ще изпрати допълнителни 10 000 души за охрана на границите

В последната си реч за състоянието на съюза Юнкер призова за повече сигурност по границите, по-силно евро и Лондон да понесе последствията от Brexit

ЕК иска създаване на истинска европейска гранична полиция
ЕК иска създаване на истинска европейска гранична полиция
ЕК иска създаване на истинска европейска гранична полиция    ©  Reuters
ЕК иска създаване на истинска европейска гранична полиция    ©  Reuters
През май 2019 г. предстои да се проведат следващите европейски избори.

Ако Европа си дава сметка в по-голяма степен за икономическата, политическата и понякога военната си мощ, тя ще може да се превърне в глобален играч, който не просто наблюдава и коментира събитията, а активно участва в тях. Това беше едно от посланията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който днес произнесе четвъртата си и последна реч за състоянието на съюза пред Европейския парламент в Страсбург. В изказването си Юнкер защити постигнатото от комисията през последните четири години и начерта плановете за оставащите 12 месеца от мандата му – през май 2019 г. европейските граждани ще гласуват за нов парламент и ръководители на най-големите институции.

Имиграция

Очаквано, основен момент в речта на Юнкер беше имиграцията. Темата се върна на дневен ред през последните седмици заради продължаващия наплив на пристигащи в Европа. Юнкер призова европейските граници и бреговата охрана на континента да бъдат подсилени. По думите му ЕК планира до 2020 г. да изпрати още 10 хил. души персонал към границите.

Юнкер поиска солидарност към държавите, които са най-силно засегнати от имиграционната вълна. "Държавите трябва да бъдат солидарни, ако искат Шенген да остане без вътрешни граници. Бил съм и оставам против вътрешните граници", коментира той. Юнкер обясни, че ЕС се нуждае от постоянно решение на проблема и призова Австрия, която пое председателството на Съвета на ЕС след България, да работи по реформа на европейската система за убежище.

Brexit

"Уважаваме решението на Великобритания да напусне съюза, но дълбоко съжаляваме за това. Също така обаче искаме британското правителство да разбере, че някой, който напуска съюза, не може да е в същата привилегирована позиция като държава членка. Няма да сте част от единния ни пазар и със сигурност не и от онези части, които си изберете", заяви Юнкер.

Според него комисията, парламентът и държавите членки ще продължат да проявяват солидарност с Ирландия за ирландската граница и ще се търси решение, което да не допуска физическа граница.

"След 29 март 2019 г. Великобритания няма да бъде обикновена държава за нас. Великобритания винаги ще бъде близък съсед и партньор", каза още Юнкер.

Еврото

До края на годината ЕК ще представи план за "подсилване на международната роля на еврото". Според Юнкер еврото трябва да се превърне в "лице и инструмент на една нова и по-независима Европа" - т.е. да се рекламира по-добре като международна валута.

Той също така поиска повече разплащания от европейски компании да бъдат извършвани в евро, а не в долари.

Мирът в Европа и популистката заплаха

В последната си реч Юнкер обърна внимание и на политическото разединение сред държавите членки в момента. Нарастващата политическа нетолерантност оспорва мира на континента век след Първата световна война, коментира той. Държавите членки трябва да са готови на компромисни решения във връзка с имиграцията, засилването на еврото и попълването на дупката в бюджета на ЕС, която ще остане след напускането на Великобритания, смята Юнкер.

Коментарът идва на фона на гласуването този следобед в ЕП дали на Унгария да бъдат наложени санкции заради съмнения за неспазването на принципите на правовата държава и на правата на човека.

"Искам да кажем "не" на нездравия национализъм и да кажем "да" на просветения патриотизъм", заяви Юнкер. Той също така призова парламента да постигне необходимото мнозинство и да осъди действията на Унгария.