Германия ще улесни наемането на квалифицирани работници от трети страни

Договорената реформа на имиграционното законодателство трябва да реши дефицита на трудовия пазар

При над 2.5 млн. безработни свободните позиции в Германия са 1.2 млн., сочат данни на Института по изследване на заетостта
При над 2.5 млн. безработни свободните позиции в Германия са 1.2 млн., сочат данни на Института по изследване на заетостта
При над 2.5 млн. безработни свободните позиции в Германия са 1.2 млн., сочат данни на Института по изследване на заетостта
При над 2.5 млн. безработни свободните позиции в Германия са 1.2 млн., сочат данни на Института по изследване на заетостта
Свободните работни позиции в Германия са достигнали рекордните 1.2 млн. броя

След шестчасова среща коалиционното правителство в Германия се споразумя за реформа на имиграционното законодателство. До обсъждане на въпроса се стигна, след като бизнесът и резултатите от различни социологически проучвания алармираха за рекордно високия брой незаети работни места в страната.

Коалицията започна работа по реформата на новия закон миналия месец след дълги спорове относно миграционната политика. Германската социалдемократическа партия – по-малкият партньор в коалицията на консерваторите на Ангела Меркел, настояваше кандидатите за убежище с отхвърлени молби да могат да останат в държавата, ако междувременно са си намерили работа. Според информационната агенция dpa консерваторите не са приели идеята и политиката за разграничаване на кандидатите за убежище от икономическите имигранти от страни извън Европейския съюз ще бъде запазена.

Реформата ще постави квалификацията на работниците и недостига на работна ръка в секторите в основата да имиграционната политика, процесът на признаване на професионална квалификация от чужбина ще бъде ускорен и държавата ще осигури финансиране за езикови курсове.

Кадри от цял свят, но квалифицирани

В скорошен правителствен документ относно планираната реформа се посочва, че "липсата на квалифицирана работна ръка се очертава като значителен риск за германската икономика". Според него броят работещи от Германия и ЕС не е достатъчен, за да отговаря на изискванията на местния бизнес.

Журналисти, видели чернова на споразумението, посочват, че реформата е основана на канадския имиграционен модел, т.е. приоритизира квалифицираните кадри за сметка на по-ниско образованите и бедни работници. "Не желаем заселване на неквалифицирани граждани от трети страни", пише в документа според dpa. В текста на документа се посочва още, че работниците от трети страни вече допринасят значително за конкурентоспособността на германската икономика, но правителството трябва да направи страната по-атрактивна за чужденци.

Реформата ще постави нуждата от кадри в отделните сектори в центъра на новото законодателството. Подобно на канадския модел, кандидатите ще бъдат оценявани спрямо "квалификацията, възрастта, езиковите умения, доказателството за работна оферта и финансовата сигурност".

Компаниите вече няма да бъдат задължени да осигуряват предимство на германски граждани при запълване на свободни позиции, каквото беше условието до момента, отбелязва Reuters. Предвижда се още граждани с висше образование или професионално обучение да получат разрешение за шестмесечен престой, за да си потърсят работа. Условието е да докажат, че имат достатъчно финансови средства за това.

Според данни на Института по изследване на заетостта (IAB) въпреки наплива на студенти и работници от ЕС през 2018 г. свободните позиции в Германия са достигнали рекорден брой – 1.2 млн. Според IAB най-търсени са служители в здравеопазването, строителството и техническия сектор.

"С днешното споразумение направихме възможно икономическият подем да продължи без неочакван край, да увеличим и развием потенциала си за растеж, да подсилим конкурентоспособността", заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер. Според него реформата ще допринесе за ръст на брутния вътрешен продукт от няколко десети от процента.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wgdsgs avatar :-|
    wgdsgs
    • + 1

    Сега остава да ги запълнят с християни и ще е супер.

    Нередност?
Нов коментар