НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Брет Кавано бе одобрен за върховен съдия в САЩ

Най-тежкият процес по потвърждение в историята завършва с победа за Тръмп и републиканците

Номинацията на Доналд Тръмп за върховен съдия в САЩ - Брет Кавано, официално бе одобрен от Сената. След близо тримесечна драма след обявяването на номинацията на 9 юли Кавано бе одобрен с рекордно ниска подкрепа от страна на сенаторите - едва 50 от тях гласуваха за него срещу 48 против.

Номинацията на Кавано се превърна в огромна разделителна линия на национално ниво, неприсъщо за номинация на съдии. Опозиционната Демократическа партия първоначално атакува съдията, защото е номиниран от Доналд Тръмп. Впоследствие те протестираха срещу липсата на документи от работата на Кавано за Белия дом по времето на Джордж Буш. Въпреки това Кавано успя да се справи безупречно с изслушванията си през септември.

Големият скандал обаче предстоеше. Срещу Кавано излезе обвинение в сексуално насилие през 1982 г., когато той е бил в гимназията. Обвиненията от психолога д-р Кристин Форд впоследствие нараснаха, като още две жени излязоха с още по-тежки обвинения. Форд и Кавано бяха изслушани и разпитани в сенатска комисия. Форд не успя да докаже обвиненията си и свидетелите й не я подкрепиха, но заради огромната разделителна линия в страната и липсата на увереност в сенаторите се наложи едноседмична проверка на случая от ФБР.

Агенцията не откри нова информация и в петък ключовите сенатори Сюзън Колинс и Джеф Флейк обявиха, че ще гласуват за кандидатурата, като така републиканците събраха достатъчна подкрепа за Кавано.

Случаят предизвика и редица протести, като последният - по време на гласуването в Сената, завърши с ареста на над 160 души.

Най-тежкият процес

Процесът по потвърждаването на Кавано лесно може да бъде наречен най-тежкият в историята на Върховния съд. Подобни обвинения имаше и срещу съдия Кларънс Томас през 1991 г., който също в крайна сметка бе потвърден. Кавано бе атакуван от Демократическата партия по отношение на консервативните си възгледи, пиенето на алкохол в гимназията, агресивната си реакция, след като бе обвинен в сексуално насилие и др. Президентът Тръмп и огромната част от републиканските сенатори застанаха твърдо зад него и в крайна сметка спечелиха.

Освен всичко друго потвърждението на Кавано има и странични ефекти. Целият процес противопоставя виждането на движението #MeToo за доверие на жертвите на сексуално насилие спрямо презумпцията за невинност. Това събуди републиканската база преди изборите за Конгрес през ноември. Преди процесът едва 60% от републиканците посочваха изборите за "особено важни" спрямо 80% от демократическите гласоподаватели. Сега процентите са изравнени.

Брет Кавано заменя на пейката съдия Антъни Кенеди, който обяви пенсионирането си през юни. След като бе потвърден от Сената, той бе бързо заклет от Доналд Тръмп и въпреки всички опити потвърждението му да бъде оставено за след изборите през ноември, когато демократите могат да си върнат контрола над Конгреса, Кавано ще седне на пейката още на първия ден от новата съдебна сесия.

Победата е особено голяма за президента Доналд Тръмп, за когото това е втора потвърдена номинация след Нийл Горсъч през 2017 г. Кавано се приема за силно консервативен съдия, който ще наклони везните във Върховния съд в силно консервативна посока. Според либералните сили под въпрос могат да бъдат поставени теми като правата на ЛГБТ общности и правото на жените на аборт. Въпреки консервативните си възгледи съдия Антъни Кенеди, чието място заема Кавано, залагаше на променлив вот по редица теми и гласува за правата на ЛГБТ общността и абортите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    waterfall avatar :-P
    waterfall
    • + 4

    Последното обвинение срещу Кавано, с което той очевидно се е справил, е, че бил видян и дори фотографиран чисто гол с три медицински сестри още в първите моменти след раждането си.

    Нередност?
  • 2
    goodman69 avatar :-|
    Petyo Slavov
    • + 3

    Демократите и техните левичарски лобита олекват все повече от ден на ден.
    Вместо да правят политика те не се занимават с нищо друго, освен да търсят копромати против Тръмп, неговите назначения и предложените от него лица.
    На всичкото отгоре постигнаха усещането, че не само търсят компромати, но и директно ги създават!

    Нередност?
  • 3
    fcap123 avatar :-|
    fcap123

    ГОЛЯМ УЖАС!!!! Някой може би ще надигне един глас от няколко против СВЕЩЕНИТЕ ЛГБТ правила?!

    Нередност?
Нов коментар