Главният икономист на ЕЦБ: Еврозоната все още се нуждае от стимули

Представители на валутния съюз обсъждат варианти за смекчаване на негативното влияние на Италия на дълговите пазари

Икономиката на еврозоната ще продължи да се нуждае от стимули въпреки предстоящото ограничение в изкупуването на облигации в края на годината. Това обяви главният икономист на ЕЦБ Петер Прат на форум в Лондон, цитиран от Bloomberg. От ЕЦБ смятат, че сегашното забавяне в икономиката на eврозоната е резултат от световната несигурност и загуба на положителната инерция.

Главният икономист от ЕЦБ отбеляза, че има голяма разлика между ограничението в изкупуването на държавни облигации от страна на централната банка на еврозоната и реален край на монетарната помощ за икономиката на валутния съюз. Следователно, докато същинският пакет от количествени облекчения официално се очаква да приключи през декември, това няма да доведе до затягаща политика като тази на Федералния резерв в САЩ. Според Прат сериозни икономически стимули са нужни за постигане на инфлационните цели на ЕЦБ.

Според главния икономист устойчивостта на европейската икономика ще осигури постигане на целта от 2% за средната инфлация в еврозоната. ЕЦБ е натрупала редица инструменти и активи, които може да използва за подпомагане на тази цел. Друг аспект от инструментите на банката са насоките за паричната политика - на базата на настоящите икономически ориентири банката прави предизвестия за това каква ще бъде паричната й политика в бъдеще. По този начин ЕЦБ се стреми да не създава шокове сред инвеститорите, както понякога се случва след заседания на Федералния резерв в САЩ.

Прат също така обяснява, че почти нулевият ръст на еврозоната през последното тримесечие се дължи на комбинацията от световно забавяне и политическа несигурност. Забавянето е допълнителна причина ЕЦБ да разглежда начини плавно да продължи икономическите стимули след прекратяването на същинските количествени облекчения. От ЕЦБ обаче остават оптимисти поради положителното настроение на пазарите.

Внимание към Италия

Прат съобщи още, че представителите на еврозоната са обсъдили възможността да бъде използван спасителният фонд на валутния съюз, за да се ограничи евентуално разпространение на италианските дългови проблеми и сред други задлъжнели страни.

Разходите по кредитите в Италия нарастват, откакто Рим предложи новия си бюджет за догодина, който предвижда увеличение на дефицита. Това доведе до сблъсък на страната с Брюксел и разпали страховете от нова дългова криза в еврозоната. По думите на Прат това е започнало да оказва ефект върху финансирането на Гърция и поради тови политиците в еврозоната разглеждат възможността за обръщане към Европейския стабилизационен механизъм при по-нататъшно разпространение.