Възстановени са пилотираните полети до Международната космическа станция

Руската ракета "Союз-ФГ" успешно изведе в орбита трима астронавти

Православен свещеник извършва церемония за късмет преди полета на кораба "Союз МС-11" на космодрума "Байконур" в Казахстан
Православен свещеник извършва церемония за късмет преди полета на кораба "Союз МС-11" на космодрума "Байконур" в Казахстан
Православен свещеник извършва церемония за късмет преди полета на кораба "Союз МС-11" на космодрума "Байконур" в Казахстан    ©  Reuters
Православен свещеник извършва церемония за късмет преди полета на кораба "Союз МС-11" на космодрума "Байконур" в Казахстан    ©  Reuters

Новият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно беше изстрелян в околоземна орбита днес по обед българско време от космодрума "Байконур" в Казахстан. Тримата астронавти трябва да достигнат орбиталния комплекс след около шест часа.

Това е първият пилотиран полет на съветската космическа платформа "Союз-ФГ", след като през октомври ракетата-носител аварира по средата на полета с двама души на борда, които оцеляха благодарение на системата за аварийно катапултиране. От руската космическа агенция "Роскосмос" твърдят, че са идентифицирали и отстранили проблема, довел до катастрофата.

Аварийната ситуация възникна в резултат на неправилно отделяне на четирите модула от първата степен на ракетата, при което отломка е повредила космическия кораб, превозващ руснака Алексей Овчинин и американеца Ник Хейг. За щастие катапултната система сработи перфектно и двамата се върнаха на Земята успешно, макар и следвайки балистична крива с гравитационно претоварване около 7G.

В резултат на повредата обаче "Роскосмост" замрази всички свои пилотирани полети до изясняване на причините, което на практика временно прекъсна единствения начин за транспортиране на хора до МКС. С настоящия полет руската космическа агенция успешно възстанови ротацията на екипажите на борда на орбиталния комплекс.

В момента в космическия кораб "Союз" се намират астронавтът Ан Маклейн от САЩ, канадецът Давид Сен-Жак и руският космонавт Олег Кононенко. Те ще се присъединят към настоящия екипаж на Международната космическа станция – германеца Александър Герст, руснака Сергей Прокопиев и американката Серена Анунион-Кансейор. По план тримата астронавти трябва да се върнат на Земята в средата на декември на борда на злополучния космически кораб "Союз", в чийто корпус беше открита дупка, пробита с дрелка от небрежни работници и вероятно прикрита с епоксидно лепило.

Успешното изстрелване на новия екипаж на МКС е важно също така, защото в противен случай можеше да се наложи пълна евакуация на хората от орбиталния комплекс и преминаване към дистанционно управление от Земята. За момента единствено Русия може да праща там астронавти. В близките месеци обаче САЩ планират да възстановят своите пилотирани полети в Космоса благодарение на частните компании SpaceX и Boeing.

Първият тестов полет на частната капсула Crew Dragon без пасажери на борда е насрочен за 7 януари догодина.