Рипли от "Пришълец" полетя с наследника на космическата совалка

Първият частен космически кораб Crew Dragon изведе в орбита тестов манекен, кръстен на герой от култов фантастичен филм

Crew Dragon се отправи на 26-часово пътешествие към Международната космическа станция благодарение на ракетата за многократна употреба Falcon 9 Block 5.
Crew Dragon се отправи на 26-часово пътешествие към Международната космическа станция благодарение на ракетата за многократна употреба Falcon 9 Block 5.
Crew Dragon се отправи на 26-часово пътешествие към Международната космическа станция благодарение на ракетата за многократна употреба Falcon 9 Block 5.    ©  SpaceX
Crew Dragon се отправи на 26-часово пътешествие към Международната космическа станция благодарение на ракетата за многократна употреба Falcon 9 Block 5.    ©  SpaceX
Обратното навлизане в атмосферата с Рипли на борда ще бъде критичната част от полета на Dragon.

Само преди около година най-мощната ракета в света Falcon Heavy извърши своя първи тестов полет, изстрелвайки към Марс червения Tesla Roadster на милиардера Илън Мъск. На борда на "космическия" електромобил се возеше кукла манекен на име Starman, облечена в футуристичния скафандър на корпорацията SpaceX. Въпросният костюм е съвсем реален и след около 5 месеца ще бъде носен от астронавтите, които ще полетят към Международната космическа станция (МКС) с орбиталните капсули от следващо поколение.

Тази сутрин беше направена първата реална стъпка в тази посока. SpaceX повторно изстреля кукла манекен, но този път на борда на първия частен "пътнически" космически кораб Crew Dragon. Той се отправи на 26-часово пътешествие в 9.48 ч. българско време благодарение на ракетата за многократна употреба Falcon 9 Block 5, проектирана и сертифицирана от NASA за превоз на астронавти.

"Мисията, която ни предстои, наистина е историческа", коментира Ханс Кьонигсман, вицепрезидент на SpaceX по въпросите на производството и сигурността на полетите. Причината за тази еуфория е, че от около 7 години САЩ и в частност NASA не могат да изстрелват астронавти в орбита от американска земя, след като последната космическа совалка "Атлантис" бе пенсионирана през 2011 г. Сега щатската космическа агенция се надява да коригира това благодарение на частни корпорации като SpaceX и Boeing.

По време на своя премиерен демонстрационен полет днес капсулата Crew Dragon е без живи хора на борда и трябва да се скачи автоматично с Международната космическа станция след около денонощие. Вместо астронавти, Crew Dragon превозва около 180 кг. екипировка и кукла на име Рипли, кръстена на главната героиня от култовите фантастични филми от серията "Пришълец". Манекенът е оборудван с разнообразни сензори, които ще отчитат потенциалното вредно въздействие на полета върху човешкото тяло и трябва да гарантира, че когато през юли на борда се качат живи хора, животът им ще бъде вън от опасност.

Предвижда се частната капсула да престои скачена с Международната космическа станция пет дни, през които екипажът ще трябва тества разнообразните й възможности в реални условия. Безпилотният демонстрационен полет на Crew Dragon ще приключи на 8 март с кацане в Атлантическия океан. По принцип SpaceX има опит с подобни операции, тъй като от години "приводнява" товарната версия на Dragon след снабдителните мисии за МКС. В случая обаче пътническата капсула трябва да бъде преустроена така, че пасажерите й да не пострадат при връщането на Земята.

"Всъщност обратното навлизане в атмосферата с Рипли на борда ще бъде критичната част от мисията", коментира преди полета Кати Лейдърс, мениджър на програмата за комерсиални космически полети на NASA. Сензорите, допълнително монтирани в Crew Dragon, ще трябва да отчетат достатъчно надеждни ли са животоподдържащите системи на борда, които ще гарантират сигурността на астронавтите. Датчиците ще отчитат параметри като гравитационно претоварване, температура, радиация, качество на въздуха, атмосферно налягане в кабината, евентуална разхерметизация и т.н.

На теория капсулата ще бъде способна да вози максимум 7 пасажери, от американската космическа агенция твърдят, че екипажите няма да надвишават четирима души. Ако данните от тестовия полет са в норма, първите двама тестови пилоти, които ще се качат на Crew Dragon, са астронавтите Боб Бенкен и Дъг Харли.

Преди това да стане обаче, капсулата трябва да премине през още един тест на системите за сигурност. Става дума за аварийната катапултна система, която трябва да отдели пасажерския модул от ракетата носител, в случай че последната аварира. При подобна ситуация Crew Dragon ще разчита на своите осем двигателя SuperDraco, които за части от секундата трябва да я отдалечат на безопасно разстояние от потенциалната експлозия.

Според основателя на SpaceX Илън Мъск изпитанието на аварийния катапулт може да бъде направено още през април. За целта ще бъде използвана капсулата от настоящия тестов полет и ракетата носител Falcon 9, която преди седмица изстреля израелската частна сонда Beresheed към Луната. Отново през април трябва да се проведе безпилотния тестов полет на другия частен пътнически космически кораб, финансиран с пари на NASA – CST-100 Starliner на Boeing. Неговият евентуален първи старт с астронавти е насрочен за август.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosho3 avatar :-|
    gosho3
    • - 1
    • + 5

    Тези хора вървят напред технологично. Китайци и японци ги следват. Ами къде са "братушките" ? Никакви ги нема. Илън Мъск, Джеф Безос и "Боинг" а след тях и други като направят изстрелването на 1 кг товар в орбита все по-евтино и по-евтино баш ще ни стане интересно някой ще си купи ли от "братушките" космически услуги. За жалост изглежда, че ще си останат на нивото на двигателите създадени от Корольов и старата генерация руски космически инженери. Нищо ново не са създали от 60 г. Ама то не може - да жулиш антифриз и да създаваш нови генерации космически апарати.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4

    До коментар [#1] от "gosho3":

    Къде сме ние?

    Мъск да го оставим на мира.. поливат го с милиарди долари. А САЩ се поливат с трилиони ей така от нищото... опс и от приватизиране на чужди ресурси за без пари ;)

    Нередност?
Нов коментар