Може ли Полша да се изчисти от въглищата

Промяната се случва, макар и бавно, но пречките са на най-високо политическо ниво

Президентът на Полша Анджей Дуда откри конференцията на ООН по климатичните промени в Катовице с твърдението, че страната му притежава запаси от въглища за 200 години напред и "ще бъде трудно да не се използват". Това, което за пореден път стана ясно след края на събитието обаче, е, че светът трябва да скъса с най-мръсното от въглеродните горива, ако искаме да избегнем най-опасните климатични промени, пише Guardian.

"Наблюдаваме възраждане на въглищата. Това е катастрофално и ние наистина сме под риск. Не е достатъчно да се молим, а трябва да направим нещо", казва Отмар Еденхофер от Potsdam Institute for Climate Impact Research.

И не е само Полша. Въглищата са във възход в Япония, Индонезия, Индия, Виетнам и Русия. Планираните нови въглищни инвестиции в света ще добавят 330 гигатона въглероден диоксид в атмосферата. "Ако продължаваме с тези инвестиции, се приближаваме към прага от 2 градуса по Целзий покачване на глобалните температури", посочва Еденхофер.

Алтернативна енергия

Има обаче признаци на промяна. Активистите удвояват усилията си да възпрат разпространението на въглищата и да ги заменят с алтернативна енергия като вятърна и слънчева. Това се случва дори в Полша. Миналата седмица 17 полски града се присъединиха към инициативата за нулеви въглеродни нива. Предложението да се прекрати използването на въглища до 2030 г. има поддръжката на 69% от поляците, показва проучване на Greenpeace.

Полша инвестира във възобновяема енергия, а старите професии днес са все по-малко атрактивни. "Във времето на социализма миньорите бяха герои на работническата класа, но младите хора не искат да работят в мините. Заплащането не е добро в сравнение с професиите в другите страни от ЕС", коментира Ирма Алън, антрополог към KTH Royal Institute of Technology. И допълва, че днес животът с въглищата е радикално различен, отколкото преди 20 - 30 години, тъй като цената засенчва ползите.

Катовице частично запълва празнината, като се преоткрива като културен център, средище на конференции и университетски град, но натискът от страна на поддръжниците на старата икономика е голям. Затова облекчаването на болката, която носи преходът към по-зелено бъдеще, е ключово. Според Ирма Алън миньорите не са задължително срещу екологията, но се чувстват несигурни. "Ако на хората се предложи алтернативна визия какъв би могъл да бъде регионът, може да имат по-голяма надежда", казва тя.

Дар от Бога

Дуда обаче твърди, че въглищата са дар от Бога за Полша и превърна във въпрос от национално значение поддържането на мините отворени. Докато политиците, които искат да въведат промени, срещат трудности, посочва Матеуш Клиновски – бивш кмет на Вадовице. Той губи местните избори тази година, след като се опитва да намали замърсяването и да насочи града извън въглищата. "Мислех, че ще е достатъчно да изградя подкрепа от най-ниско ниво – да покажа фактите за здравето, да говоря за замърсяването и за моралността на промяната. Но това не проработи. Истината е, че трябва да сменим управлението и да го направим от най-високо ниво", заявява Клиновски.

Възходът на въглищата може да бъде спрян в Полша и по света, твърдят учени, бизнесмени и активисти. Но това трябва да бъде направено по-бързо и най-голямата пречка е на най-високо политическо равнище.