Голям пожар в парижката катедрала "Нотр Дам"

Куполът и част от покрива на сградата рухнаха

Пожар избухна в прочутата парижка катедрала "Нотр Дам", като срути върха и наложи евакуация на хората оттам, съобщава AFP. Пламъците обхванаха купола на парижкия храм, а няколко видеоклипа в социалните мрежи показаха как той рухва. Според свидетели, цитирани от агенция Reuters, се е сринал и покривът.

Френският президент Еманюел Макрон отмени планирано обръщение към французите, в което трябваше да представи мерките заради исканията на жълтите жилетки, заради "ужасния пожар". "С тъга виждам днес как тази част от нас изгаря", написа Макрон в Twitter.

Американският президент Доналд Тръмп също написа в платформата, че е "ужасно да се гледа мащабният пожар" в катедралата. Германският канцлер Ангела Меркел изпрати своята подкрепа на французите и нарече "Нотр Дам" "символ на френската и европейска култура". Немският външен министър Хайко Маас добави, че пожарът "удря сърцата на германците" и "мислите ни са с нашите френски приятели".

Според източник от парижката противопожарна служба инцидентът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата, които текат и в момента. В ход е мащабна операция по потушаване на пламъците, но френският зам.-министър на вътрешните работи Лоран Нюн е заявил, цитиран от AFP, че "не е сигурно", че катедралата може да бъде спасена. Британската BBC цитира служител на парижката противопожарна служба, според когото основната структура "е запазена".

Пламъците са се разразили около 19:50 ч. местно време, като пожарът е започнал на скеле, издигнато от едната страна на "Нотр Дам". Според Reuters полицията смята случилото се в катедралата от XII век за инцидент, а не за умишлен палеж.

Каталунското издание "Ла вангуардия" пише, че към 21:04 ч. българско време пожарът още не е овладян и е обхванал покрива на катедралата. Полицията е отцепила района, но множество хора са струпани по бреговете на Сена и гледат как пламъците поглъщат величествената сграда. Кадрите показват хора, ридаещи по улиците на Париж.

Шедьовърът на готическата архитектура, изграден основно през XII и XIII век, е една от емблемите на Франция. Последният път, когато катедралата преживява значими щети, е по време на Френската революция. "Нотр Дам" преживява двете световни войни почти непокътната.

"Вече 800 години катедралата бди над Париж. Щастливите и злочести събития от векове са отбелязвани от камбаните на "Нотр Дам," казва историкът Камий Паскал, цитиран от тв BFMTV.

Катедралата е и в центъра на романа "Парижката Света Богородица" на Виктор Юго.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • - 2


    За закъсалите политици няма нищо свято!

    През 1933 г. Хитлер подпали Бундестага, за да си реши проблемите с разчистването пътя към властта;

    11.9.2001 г. ( ...) взриви самолети в Световния търговски център, за да мотивира завладяването на петрола и стратегическото местоположение на Ирак. (...) ще са там;

    15.4.2019 г. (...) подпали Нотр Дам, за да си реши въпроса с жълтите жилетки и овладяването на ЕС?

    Струваше ли си, Еманюел?

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "D-r D":

    И как по-точно ще си реши проблема с жълтите жилетки, като отложи някаква реч с няколко дена? Как по-точно Макрон ще завладее ЕС въпреки упорството на Германия?

    Кулите оправдаха война. Никой няма да запали почти хилядолетна сграда за да отложи прес-конференция.

    Нередност?
Нов коментар