Войната дойде във Франция

Атаките, при които загинаха най-малко 127 души и за които отговорност пое ИДИЛ, повдигат въпроса дали страната ще се отдръпне от конфликта в Сирия или ще увеличи ролята си в борбата срещу радикалистите

Париж преживя нощ на смъртоносни атаки, описани от президента Франсоа Оланд като "безпрецедентни". При стрелба, бомбени взривове и заложническа драма загинаха най-малко 127 души. Мъртви са осем нападатели, като седем са се самоубили с взривове по телата си.

Оланд: "Ислямска държава" стои зад атаките

В събота Франсоа Оланд обяви, че зад атаките стои "Ислямска държава" и ги обяви за "акт на война". Той също така заяви, че планирането и организацията им е била извършена в чужбина, а участниците в тях са получили помощ от Франция. Малко по-късно "Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в онлайн изявление, в което казва, че целта им е била да покаже, че Франция остава "главна цел".

Свидетел на нападенията също твърди, че терористите са изразявали подкрепата си за самопровъзгласената "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). "Това е по вина на Оланд, не трябваше да се намесва в Сирия", крещял един от нападателите според AFP, визирайки решението на президента на Франция да участва във въздушните удари на западната коалиция по ИДИЛ.  

Всичко това става само 10 месеца, след като в Париж се случиха няколко терористични атаки - първо срещу редакцията на сатиричното списание Charlie Hebdo, а след това и заложническа драма в еврейски супермаркет. Сегашните атаки в Париж са точно това, от което отдавна се страхуваха европейските служби за сигурност и което се опитваха да предотвратят, пише ВВС. Става въпрос за организирани и едновременни атаки в сърцето на главна европейска столица, при които целите са публични места, препълнени с хора. Подобни тактики са използвани и преди в различни точки по света. Но как стигнаха до Европа ще бъде един от многото въпроси, на които ще трябва да се отговори.

Ще се търсят отговори и на това били ли са нападателите френски граждани и ако да, как са били радикализирани, въоръжени и организирани - дали във Франция, в Сирия и от кого. И защо не са били засечени от службите за сигурност, особено след уроците от Charlie Hebdo.

След две големи атаки тази година Франция изглежда особено уязвима. Опасението е, че освен Париж всички европейски градове може да са изправени пред такава заплаха. Ако се докаже сирийската връзка, големият въпрос е дали Франция ще се отдръпне от конфликта или ще увеличи ролята си в борбата срещу радикалистите. Анализатори предупреждават и за възможни ответни атаки по бежански центрове в Европа, както и цялостно изостряне на напрежението с имигрантите и опит на крайнодесни формации да се възползват от ситуацията.  

Специалистите са обезпокоени от добрата организация на терористите

Специалисти от ЦРУ обясняват пред CBS, че са обезпокоени от степента на организация на нападенията, тъй като става въпрос за едновременни атаки, включващи много хора и пазени в тайна. Всичко това изисква операционна подготовка и умения, които отдавна не са виждани. Като възможни извършители се посочват или саморадикализирали се хора в самата Франция, срещнали се в джамия или в затвора, или обучени от външна терористична организация като ИДИЛ. Според анализ на NPR войната е дошла във Франция под формата на няколко координирани нападения, извършени от "професионални" терористи, които използват нови тактики.  

Оланд заяви, че битката срещу нападателите ще бъде "без милост". Британският премиер Дейвид Камерън посочи, че е шокиран и обеща да направи "каквото мога, за да помогна". Президентът на САЩ Барак Обама говори за "ужасен опит да се тероризират невинни цивилни" и допълни, че САЩ ще работят с "французите и другите страни по света, за да изправим тези терористи пред закона". Въпросът е дали сега международната коалиция ще удвои усилията си срещу джихадистите в Сирия и Ирак.

Първите последствия

Непосредствените последствия от атентатите са налице – Франция въведе извънредно положение в цялата страна. Тази мярка се прилага за пръв път от края на Втората световна война насам. Тя позволява на властите "да забраняват свободното движение на хора и превозни средства", да въвеждат зони за сигурност с регламентиран престой и да забраняват "преминаването на всяко лице, което се опитва по някакъв начин да попречи на дейността на обществените власти". Това гласи текстът на специален закон, създаден по време на войната за независимост на Алжир. Той позволява на властите също да разселват хора, да извършват обиск без съдебна заповед и да налагат мерки за контрол над медиите.

С тази мярка, макар да гарантираха, че влизането и излизането от Франция ще бъде запазено, властите поставят на сериозно изпитание идеята за общо Шенгенско пространство. Първият резултат е, че Белгия върна контрола по границата си с Франция.

Освен това иранският президент Хасан Рухани отмени предстоящата си визита във Франция и Италия, а френският президент Франсоа Оланд отмени участието си на срещата на Г-20, която започва днес в южния турски град Анталия. Основен акцент в нея трябваше да бъде и бежанският въпрос. Отделно руският външен министър Сергей Лавров обяви, че атентатите в Париж ще повлияят на започналите отново в събота във Виена преговори за Сирия.

И дългосрочните ефекти

По-тревожни обаче са дългосрочните последствия от атентатите. Тук става въпрос не само за смъртта на много хора, но и за създаването на политически ефект, който ще отеква дълго и на много нива, заяви сутринта в програмата "Тудей" радио на ВВС 4 Питър Нойман, професор по въпроси на сигурността в лондонския King's College.

"Това, което най-много ме тревожи, е че ще станем свидетели във Франция и други европейски страни на поляризация, в която различни екстремисти ще се настроят едни срещу други. Хората от крайната десница ще се опитат да се възползват. Тук става дума за разделяне на обществото", смята Нойман. Според него дори и много по-малки терористични нападения от това на 13 ноември създават подобен политически ефект с непредсказуема верига от реакции.

За разделяне на обществото говори и парижкият блогър Ману Саадия, който обръща внимание на местата, избрани от терористите. Целите в 10-и и 11-и район са именно "местата, които кипят от живот в петък вечер". Там "младите и напредничави фраанцузи се събират за по питие и разговори". "Това е обетованата земя на хипстърите социалисти" от тези квартали, които наскоро избраха за свой районен кмет представител на Зелените, а за кмет на Париж – жена социалистка от семейство на имигранти. "Нападателите, които и да са те, удариха право в сърцето на прогресивния Париж", продължава Саадия. Според него това се потвърждава и от факта, че не са избрали туристическите, буржоазни или консервативни цели по левия бряг на Сена, като Шан-з-Елизе, Нотр дам или министерствата. Посланието се засилва и от последната цел – стадиона, "който е от малкото места във Франция, успяло да въплъти идеята за интеграция във Франция".

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    postmodernity avatar :-|
    postmodernity
    • - 29
    • + 87

    Годината е 2000. Немски и френски и британски политици: "Границите за българи и румънци не бива да падат. Ще наводнят Европа и те са реална заплаха за работните ни места!"
    Годината е 2015. "Добре дошли, бежанци!" казва Меркел.
    Хак да ви е, жалки еврочиновници! Смъртта май не идва от българи и румънци, а?

    Нередност?
  • 2
    postmodernity avatar :-|
    postmodernity
    • - 13
    • + 37

    ЕС се грижи "страшно много" за "сериозни" проблеми - криви краставици, торбички без дръжки, а за развлечение спасява банки с по няколко стотин милиарда.На обсаденото парче земя, наречено Европа, по-важният културен сблъсък днес е между самото коренно население и от неговия изход много повече зависи бъдещето на парчето като цяло. Този сблъсък може да бъде описан по Хайтов – в единия лагер е смятаното досега за духовно простолюдие, което като Коста Кундурджията иска да го „наръга на кьоравия свят, дето не вижда накъде е тръгнал”. Което разбира, че тръгне ли светът да събува потурите,

    ще събуе и всичко останало

    Но когато ти идват облечени гости на милиони, не може и не бива да ги посрещаш с безпомощността на голотата си. По-добре се върни към потурите и Старото, отколкото да робуваш на чужда, макар и висша европейска мода.

    В другия лагер са охранените деца на консуматорските и сексуалните революции, които знаят всички технологични и хедонистични тайни, но не им е интересна тайната на дервишовото семе. Тайната на стария бубайко, който отказал да умира, докато не види рода продължен. И чак когато Асан Дервишовият внук писнал – на третия ден легнал да мре спокойно, а до седмица свършил работата. Наживял се човекът, но това наживяване Свръхлибералът не може да го разбере. Какво значение има някакво си семе и някаква си кожа, след като непраните потури висят, смърдят и правят лошо впечатление.
    Или ако искаш да запеем „Елате хиляди африкански и арабски младежи, на родната ни страна надежда”. Може би да възпеем добрите исторически практики за постигане на трайна хармония между християнство и ислям по нашите земи. Или може би да изкараме на бис мултирелигиозната дружба от векове за векове, продължаваща по инерция да ражда дьонмета, но вече с привидно модерни малформации – този път причинени от учението за глобално Демокраси.

    Нередност?
  • 3
    bagatur74 avatar :-@
    bagatur74
    • - 14
    • + 76

    Дълбоко в своята същност ислямът е нетолерантен и неадаптивен в днешния глобален свят. Колкото и празни приказки да изричаме всички знаем, че да интегрираш мюсюлманин към европейските правни и културни реалности е като да си отгледаш вирус. Рано или късно ще се разболееш.....фатално. Време е всеки да избере страна.

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 33
    • + 46

    До коментар [#3] от "bagatur74":

    Бъркаш, май френд. Ислямът е точно толкова толерантен, колкото и християнството. И Балдуин Фландърски е опожарявал български села под знамето на свещена кауза. Коранът обаче може да бъде четен както и Евангелието - и така и иначе.
    Проблемът са не религиите, а противопоставянето и екстремизмът, страхът от промяна. Страданието, което преживяха милиони вследствие на десетилетията конфронтация в Близкия Изток и Северна Африка доведоха мнозина до отчаяние и неутолима жажда за отмъщение. И тук е основната вина на Корпоративна Европа и Америка, които надменно смятаха, че могат да правят "износ на демокрация" в свят подчинен на други традиции.

    Скорошните събития около връщането на военните на власт в Египет, ядрената програма на Иран и сделката с него показват, че Западът вече се поучава от грешките си, но раните в Сирия, Ирак, Палестина и Либия трудно ще бъдат затворени.

    Нередност?
  • 5
    oporna_to4ka avatar :-|
    oporna_to4ka
    • - 11
    • + 14

    Франция е силна. Французите ще се сплотят и ще пречупят дявола.

    Нередност?
  • 6
    bagatur74 avatar :-|
    bagatur74
    • - 9
    • + 27

    Без да влизам в ненужна софистика ще Ви кажа да прегледате малко доктрините на крайния сунитски ислям, уахабидите и ролята на отделния човек. Аз самият пътувам доста и не е нужно, кой знае колко да си интелигентен или образован за да видиш реалностите. Препратката Ви към 13 век е неуместна. А и не съм Ви приятел.
    До коментар [#4] от "КЛЮЧАРЪ":

    Нередност?
  • 7
    niko_tin avatar :-|
    niko_tin
    • - 15
    • + 13

    "Вы хоть понимаете теперь, чего вы натворили?" ©

    Нередност?
  • 8
    vas14395741 avatar :-|
    vas14395741
    • - 19
    • + 1

    Французите намериха удобен ефект да гръмнат малко опозиция.

    Нередност?
  • 9
    destino avatar :-|
    destino
    • - 37
    • + 20

    [quote#1:"postmodernity"]Хак да ви е, жалки еврочиновници![/quote]

    Сложих ви минус и ви докладвах на модератора.
    Не виждам голяма разлика между вас и радикалните фанатици по умствено развитие.

    Нередност?
  • 10
    oporna_to4ka avatar :-|
    oporna_to4ka
    • - 9
    • + 20

    [quote#4:"КЛЮЧАРЪ"] И тук е основната вина на Корпоративна Европа и Америка, които надменно смятаха, че могат да правят "износ на демокрация" в свят подчинен на други традиции. [/quote]
    Ключар, добре започна с размисъл за ползата и вредата от религията, ама накрая не издържа и бодна едно внушение - "корпоративна" Европа и Америка. По правилно беше да ги наречеш - човечна Европа и Америка. Вероятно приемаш диктатура тип Кремъл за най арния модел?

    Нередност?
Нов коментар