🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мрежа от Facebook акаунти разпространява фалшиви новини преди изборите

Активистката група Avaaz е докладвала 500 такива страници, 77 са свалени

Мрежа от крайнодесни и антиевропейски групи използва Facebook, за да разпространява фалшиви новини и слово на омразата преди изборите за Европейски парламент, които ще се проведат тази седмица. Това се казва в нов доклад на активистката група Avaaz. От Avaaz са докладвали над 500 страници с обща аудитория от над 32 млн. души. Освен това докладът разкрива какви тактики за дезинформация използват подобни групи.

Докладът

Докладваните акаунти са регистрирани във Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Полша и Испания и са докладвани в периода април-май 2019 г. Според авторите въпросните акаунти са разпространявали фалшиви новини, използвайки различни тактики в нарушение на правилата на Facebook. Така например в Италия са създавани страници по определени теми и интереси, които впоследствие са били трансофмирани в пропагандни инструменти.

"Смятаме, че тези мрежи имат значително влияние, те провеждат кампании за дезинформация, които продължават с години, например придавайки на един конкретен въпрос по-голямо значение", коментира директорът на Avaaz Кристоф Шот, цитиран от Guardian.

500-те страници са имали общо над 32 млн. последователи, които са генерирали над 67 млн. интеракции (коментари, споделяния, харесвания) за последните три месеца. От Facebook вече са изтрили 77 страници и 230 акаунта, които са имали близо 6 млн. последователи - за сравнение, водещите крайнодесни и антиевропейски партии - италианската "Лига", немската Алтернатива за Германия, полската Право и справедливост, британската Brexit Party, френската "Национален фронт" и испанската Vox са с общо 2 млн.

Според Шот целта им не е била единствено да разпространява фалшиви новини преди изборите, но и да се създаде измамно усещане за подкрепа към определени каузи и така да се повлияе на управлението и вземането на решения на високо ниво.

Разследването е дело на независими разследващи и журналисти, наети от Avaaz. Онлайн кампанията за финансиране на проекта е привлякла над 47 хил. дарители, коментират от Avaaz.

Неизчезващият проблем на Facebook

След скандала за руската намеса в американските избори Facebook подобри системите си за разпознаване и премахване на подобно съдържание, но докладът на Avaaz разкрива продължаващия проблем на компанията да се справя с дезинформиращите публикации от платформата си.

"Остават дни до евроизборите, а Европа се дави в дезинформация. Размерът и изтънчеността на тези мрежи ги прави оръжия за масово унищожение на демокрацията и точно сега те са насочени именно към Европа", коментира Шот, цитиран от Wired.

"Смятаме, че Facebook свърши добра работа с нашите разкрития, но е трябвало да свърши по-добра работа по откриването на тези страници", коментира Шот и добавя: "Трябва да направят това сами. Ние сме около 30 души, те имат над 30 000 в екипа си за безопасност и сигурност."