🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Истанбулската стратегия за детето

Тази история стъпва на изцяло фалшиви новини. Въпреки това увлече много хора и предизвика реакция от държавата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Как един проект за скучен държавен документ успя да предизвика истерия и улични протести.
  • Националната стратегия за детето се превърна в много важна тема за националисти, религиозни организации и застъпници на "семейните ценности", свързани косвено с Русия.
  • За нито едно от техните опасения няма основания, но липсата на доверие в институциите засили огъня на съмненията.

"Страх, несигурност и съмнение" (на английски: Fear, uncertainty and doubt - FUD) е името на дезинформационна стратегия, използвана в продажбите, маркетинга, връзките с обществеността, политиката, сектите и психологическата война. Целта на FUD е да въздейства с разпространението на негативна съмнителна или откровено невярна информация, която отключва страхове. Стратегията датира поне от началото на ХХ век, но с навлизането на социалните мрежи прилагането ѝ става все по-лесно и по-прецизно. А когато доверието към институциите е критично ниско, дезинформацията е още по-ефективен инструмент. Това се случи с публикуваната в началото на годината Национална стратегия за детето 2019 - 2030. Около нея се създаде огромна истерия, стигна се дори до улични протести и в крайна сметка приемането ѝ беше замразено.

Дори след намесата на (разбира се) Бойко Борисов и спирането на работата по документа атаките не спряха. Фокусът им се измести от това как държавата забранява да си бием децата си и ще ни ги взима (неща, с които стратегията не се занимава) към атака срещу Норвежкия финансов механизъм и организациите, които получават пари от този фонд. "Взимат децата ни и ще ги дават на норвежки гей двойки, които ще ги прекръстят на Мохамед", беше едно от добрите иронични обобщения на сюжета.

Въпреки че тази история стъпва на изцяло фалшиви новини, тя успя да увлече много хора и да предизвика реакция от държавата. Протичането на кампанията, посланията ѝ, както и фактът, че се опитва да създаде силно конфликтна тема, накараха някои хора да подозират, че това е класическа хибридна атака, каквато Русия използва, за да отслаби държавите, към които е враждебно настроена. Това предположение, разбира се, вероятно е пресилено, но организациите, които предизвикаха цялата истерия, заслужават повече внимание.

Властелините на истерията

Ключовите играчи в спекулациите около стратегията са няколко. Един от тях е сдружението "Асоциация общество и ценности" (АОЦ), свързано с евангелски, методистки и други религиозни и крайно десни организации, което от години саботира инициативи, свързани с правата на семействата и децата. От АОЦ се гордеят, че благодарение на тях фактическото съжителство отпадна от проекта за Семеен кодекс (2009 г.). Те попречиха на задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст, на легализирането на евтаназията (2011), на сурогатното майчинство (2011-2012), на Закона за детето (2011-2012) и др. Миналата година те бяха в основата на кампанията срещу Истанбулската конвенция. По-малко успешна, но показателна беше кампанията им през 2017 г. "НЕ на Хелоуин! ДА на Будителите!", според която "празникът няма място в българските училища и детски градини, защото излага на сериозни рискове децата и е напълно лишен от нравствени ценности".

AOЦ често превежда и разпространява публикации на американската организация Family Watch International, които са смесица от псевдонаука, фалшиви новини, хомофобия, послания против семейното планиране и сексуалното образование. АОЦ е била член на международната организация "Световен конгрес на семействата" (World Congress of Families). Конгресът води кампании и лобира на международно ниво срещу ЛГБТ равноправието и еднополовите бракове, порнографията и абортите и е "за" това, че обществото трябва да бъде построено върху "доброволния съюз на мъж и жена, встъпили в доживотния завет на брака". Заради това е в списъка на организациите, "разпространяващи омраза", на Southern Poverty Law Center - една от авторитетните правозащитни структури в САЩ. Смята се, че "Семейният конгрес" е изиграл роля в приемането на антигей законите в Русия и декриминализацията на семейното насилие, като често организира събития и там.

Мощната офанзива срещу българската стратегия започна във facebook групата "Не на стратегията за детето", която по последни данни има над 100 000 членове. В сряда на пресконференция в БТА за нейни говорители се обявиха Савина Хаджийска, "блогърът" Виктор Даковски и физикът Христо Лафчиев, който на последните местни избори беше кандидат в листата на ПП "Глас народен". Запитани защо дават пресконференция и организират протести срещу документ, който е оттеглен, те отговориха, че оттеглянето било "замазване на очите" и че стратегията вече "подмолно се внедрява" в законодателството. Савина Хаджийска заяви, че "групата" категорично е отказала покани за срещи в министерството на социалната политика и подчинената ѝ Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), за да дадат предложения по текстовете на стратегията. "Ние ще говорим за нещо много по-важно: за желанието на държавата и подбрани НПО-та да придобият огромна власт върху нашите семейства и върху нашите деца и да насочат огромни финансови ресурси от нашите пари за установяването на почти тотален контрол върху семействата и децата ни", заявиха организаторите на пресконференцията. Те подчертаха, че освен всичко друго са гласоподаватели, мрежа с клонове в цялата страна и реалният им брой със семействата им е 300 - 400 хил. души.

Против стратегията редовно се изказва и адвокат Петър Николов, който води дела за отнети деца. Адв. Николов е част от основания от "ловеца на бежанци" Петър Низамов-Перата "Български юридически комитет - защита на гражданите с правни средства" (БЮК). Слоганът на сдружението е "Антипод на Български хелзинкски комитет".

В кампанията срещу стратегията се включиха също националистите от ВМРО и най-вече "Възраждане" на Костадин Костадинов, известен във Варна и с прозвището Коста Копейкин. Те бяха сред първите, прозрели потенциала на темата за правата на децата да поляризира обществото и как тя може да им свърши работа преди изборите. "Поредната победа за Патриотите от ВМРО", написа в профила си Ангел Джамбазки след оттеглянето на документа.

За стратегията сериозно

Националната стратегия за детето 2019 - 2030 е документ от 73 страници. За много хора този тип административно творчество е безсмислено, но, обективно погледнато, то е в най-лошия случай безвредно. Хората, които имат интерес в тази област, смятат, че стратегията задава рамка на поведение за различни държавни органи, от която има конкретни ползи.

Стратегията не е самоцелен документ, тя е нормативно изискуема според Закона за закрила на детето. Според Конституцията на Република България държавата има ясно определени отговорности към децата и техните семейства.

Много хора пропускат, че и сега има Национална стратегия за детето за периода 2008 - 2018 г. "В новата няма концептуално огромна крачка. Тя не заменя посоката на старата, хубавото е, че се старае да я надгради", коментира пред "Капитал" Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право и бивш председател на ДАЗД. "Един от основните фокуси през последните години беше деинституционализацията, грижата за изолирани, страдащи групи. Тази стратегия се опитва да надскочи това и да каже, че всички деца са ни приоритет", каза Шабани. Тя нарече пълни спекулации твърденията, че според документа държавата ще взима деца от родителите им, и припомни, че дете може да бъде изведено от семейството само със съдебно решение, валидиращо решенията на социалните служби. "Проблемът е по-скоро обратният, че системата не може формално да вземе дете, чиито здраве и живот са застрашени; което е изоставено на паркинг или до кофите. Още по-абсурдното е, че тази стратегия не се занимава с тази тема и всъщност вменява много повече задължения на държавата, на конкретните отговорни институции като здравното, социалното министерства и др." Шабани обясни още, че един стратегически документ няма пряко правно последствие. "Ние имаме много стратегии, които остават само на хартия, само визии, без да се предприеме нито една конкретна мярка", посочи тя.

"Това е най добрата стратегия, която сме имали. Тя обхваща всички деца и е насочена към тяхното благосъстояние, не само тези в риск", коментира Георги Богданов от "Национална мрежа за децата". "В стратегията не само, че не пише, че ще се отнемат деца от родителите, а точно обратното - изрично е записано, че деца не трябва да бъдат отнемани поради бедност. Не само че няма противопоставяне между деца и родители, а точно обратното - грижата за децата е поставена в контекста на подкрепа за цялото семейство", казва той. По думите му документът предвижда разкриване на допълнителни места в детските ясли (сега местата в яслите стигат за 17% от децата, в документа е записано, че процентът трябва да се увеличи на 33%), увеличаване на качеството на образованието и намаляването на броя на отпадащите от училище, разкриване на детска болница и др. "Дори и в стратегията да има неясни неща или такива, които трябва да отпаднат, не ни остава време да го обсъдим сериозно. Вместо това се оправдаваме, че бялото е бяло и черното е черно. Дори и да има нещо за прецизиране, аз не мога да видя, защото трябва да се обяснявам на хора, които са против правата на детето и против човешките права. В среда, в която традиционно няма доверие в институциите, в общество с архаична образователна система, пропагандата вирее добре", казва още Богданов.

Надя Шабани посочва, че няма никаква връзка между Стратегията за детето, Норвегия, норвежката система или норвежките фондове и т.нар. Норвежки финансов механизъм. "Не знам защо се спекулира с това. Едното възможно обяснение е, че тези фондове подкрепят проекти, свързани с утвърждаване на демокрацията и справедливостта." Със сигурност има хора, на които това пречи. Когато към това се добави и деликатната предизборна ситуация, заради която нито държавата, нито отделните партии искат да поемат риска да отстояват по-непопулярни позиции, тогава се получава перфектната буря от глупост - изхабена енергия, която не води до никакъв резултат.

49 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lancelot avatar :-|
    lancelot
    • - 4
    • + 19

    Пуснете безплатно тази тема.
    Наистина има нужда повече да я прочетат..
    Поне онези, които са "на кантар".

    Нередност?
  • 2
    our12595545 avatar :-?
    our12595545
    • - 16
    • + 11

    Като прочетох, че без национална стратегия за детото, няма да има увеличение на местата в ясли и градини и се разплаках неудържимо. Гадните руснаци ни оставиха през комунизма без шоколадови яйца и тублерон, сега заради тях няма да има места в ясли и градини.
    Шегата настрана, в документ с обем от 73 стр. само за местата в градините и яслите ли пише и колко точно пари са усвоени (все едно от къде) за документ от 73 стр. в който единственият и най-важен акцент са местата в градините и яслите? Като гледам останалото минава в графата " и др."

    Нередност?
  • 3
    barter avatar :-|
    barter
    • - 24
    • + 10

    Не прочетох докрая, защото щях да повърна. "Класическа хибридна война"? "Надя Шабани посочва, че няма никаква връзка между Стратегията за детето, Норвегия, норвежката система или норвежките фондове и т.нар. Норвежки финансов механизъм.". Връзката я има черно на бяло в плана за действие 2019-2020 за изпълнение на
    НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА НАСИЛИЕТО И ЗЛОУПОТРЕБАТА С ДЕЦА (2017-2020 г.), в който се казва, че по този механизъм ще се финансира следното: "Обучение на 600 полицейски служители – разследващи, ИДПС и др.; Разработване на учебна програма в АМВР и практическо ръководство за приятелско към детето правосъдие". Говорим за "сини стаи", в една от които през 2017 имаше протест заради 40 минутен тормоз на 4-годишно дете. Става дума и за "детско правосъдие", което е доказан апарат за репресии и манипулации на деца. И това ще ми го финансира държава, която се бори да легализира педофилията и инцеста?

    Нередност?
  • 4
    liberalche avatar :-(
    liberalche
    • - 3
    • + 20

    Асоциация "Общество и ценности" = ЛЪЖА

    Само като видиш какви типове насъскват и подстрекават хората, става ясно, че не може да им се има доверие.

    Нередност?
  • 5
    nervousshark avatar :-|
    Нервната акула
    • - 4
    • + 14

    Ако се чудите как евангелистите влияят на законодателния процес в България, ето ви едно писмо от Михаела Джоргова, която търси политици, които да им свършат работа през 2008 за Семейния Кодекс http://tonyelenkov.blog.bg/drugi/2008/09/17/proekt-za-nov-semeen-kodeks.234988

    Нередност?
  • 6
    alllivesmatter avatar :-|
    NotWokeEnough
    • - 10
    • + 7

    .... Southern Poverty Law Center - една от авторитетните правозащитни структури в САЩ...

    Искате да кажете Souther Poverty Hate Center? Организация известна с стотиците милиони от дарения, със списъка от над 1000 души и орг. които са опасни, с слагането на хора Maajid Nawaz и Ayaan Hirsi Ali в списъците си? Да цитираш тази организация като 'авторитетна' е огромна доза невежество

    Нередност?
  • 7
    ler57610373 avatar :-|
    ler57610373
    • - 13
    • + 10

    Би било коректно също така да поговорим за финансирането на Национална Мрежа за Децата. Би било коректно да проследим всички НПО подкрепящи Стратегия за детето 2019-2030, тяхното финансиране и интересите, които защитават-бизнес, с идеална цел, разбира се! Също така е хубаво да се проследи лобирането на третият сектор за въвеждане на политики, практики в българското законодателство, естествено не без подкрепата - финансова на същите страни. Хубаво е да се знае, че НПО лидери се опитват да превземат и властта - какво по- хубаво от това. Хем ще си гласуват законите, подадени от вън, хем ще си въртят бизнес с идеална цел. Би било добре да се види Капитал чии медиен партньор е, на кое НПО, за да знаем, важно е.

    Нередност?
  • 8
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#7] от "ler57610373":

    "Капитал" се финансира от фондация "Америка за България". Може и от други източници да получават средства, но този е поне публичният.

    Нередност?
  • 9
    enderchr avatar :-|
    enderchr
    • - 14
    • + 10

    Айде сега, пак истерия, фалшиви новини, псевдонаука, сектанти и Русия и т.н. като не ви изнася... Има сума ти случаи на злоупотреба на социалните с извеждане на деца от семействата, тайно приети без кворум поправки в закони през март месец, НПО "Голата вещица" обслужва с помощта на доброволци обучени за една седмица горещия национален телефон, рекламиран на децата на който те да кодошат родителите си и т.н.

    Запомнете: Българският народ е консервативен по принцип и за него поставените от Вас пренебрежително в кавички семейни ценности, основани на християнството са основополагащи.

    Нередност?
  • 10
    ydf1558110248610408 avatar :-|
    Milady Refined Gold
    • - 15
    • + 7

    Пак не сте си написали домашното. В тая държава живеят мислещи хора бе другари "капиталисти". Жалка статия. Не вие а АОЦ мисли и се бори за запазване на ценностите, които на изтрещялниците на Запада вече им бодат очите защото не могат да си узаконят греха.

    Нередност?
Нов коментар