Без революция на националистите след изборите въпреки победата в Италия и Франция

Лигата на Матео Салвини натрупа точки пред коалиционния партньор, докато Марин льо Пен има лека преднина пред Макрон

Революцията на крайнодесните партии в Европа няма да се случи. Това сочат предварителните резултати от проведените избори за Европейски парламент. Очаквано националистите успяха да спечелят категорично в Унгария, Полша, Великобритания, Франция и Италия, като подсилените им позиции най-вероятно ще повлияят върху разпределението на властите в следващия европарламент. Въпреки това големите победители се очертава да бъдат либералите и зелените, като в случая на Италия и Франция победата на Матео Салвини и Марин льо Пен ще има по-скоро вътрешнополитическо значение.

Салвини затвърждава позициите у дома

Според предварителните данни Северната лига на вицепремиера и идеолог на т.нар. националистически интернационал Матео Салвини ще получи около 34% от вота на италианци или 28 мандата в ЕП - далеч над 6.2%, които спечели на изборите през 2014 г. Коалиционният партньор - крайнолявото Движение "5 Звезди" на Луиджи ди Майо, се нарежда на трето място с около 17% (14 мандата) след опозиционната Демократическа партия, която има 22.5% от гласовете. Резултатът за "5 звезди" определено е стъпка назад, имайки предвид, че на парламентарните избори миналата година партията получи 32% от вота, а на предишните евроизбори - 21%.

Във вътрешнополитически план резултатите от изборите дават на Салвини преднина пред Ди Майо, след като по време на предизборната кампания се появиха спекулации, че коалицията може да се разпадне след вота заради неразбирателства в данъчната и регионална политика. Салвини е коментирал, че няма да иска повече министерски постове в случай на победа на евроизборите, но и че очаква Ди Майо да оттегли претенциите срещу проекти на Северна лига.

В ЕП "националистическият интернационал" на Салвини се очаква да вземе едва около 70 мандата в 751-местния парламент.

Льо Пен срещу Макрон

Във Франция "Националният сбор" на Марин льо Пен мина "Република, напред!" на президента Еманюел Макрон, но с малка преднина. Според предварителните резултати "Националният сбор" има малко над 23% от вота, докато партията на президента следва с 22%. Това означава, че и двете партии най-вероятно ще получат по 23 мандата в новия ЕП.

Макар от партията на Льо Пен да говорят за абсолютна победа, резултатът е по-скоро разочароващ. Заедно с лигата на Салвини партията трябваше да поведе националистите, но французите не успяха да натрупат точки на гърба на Макрон, чиято репутация силно пострада през втората година на управлението му заради протестите на "жълтите жилетки". Макар и да завършиха първи, представянето на крайнодесните е по-слабо спрямо 2014 г., когато отново бяха първи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino

    Ей, голям ужас ви е тресъл! Споко, революцията на Стив Банън не стана. Ама той не е разочарован и от Казахстан обяви, че всичко интересно предстои. Изборите разрушиха господстващия в последните десетилетия в ЕП глобалистки консенсус и засега на негово място има само обърканост и раздори. И това е големият резултат от вота. 150-те мандата на национал-популистите няма да променят нищо съществено, а и изобщо не е факт, че ще се обединит, но триумфът на либералите и зелените по същество ще доведе до смяна на досегашната глобалистка ЕНП-ПЕС банда в Брюксел.

    Пък милият Радан се фръцка, че щял да ходи в ЕНП. Нещо като да си купи фабрика на 8 септември...

    Нередност?
Нов коментар