Франция и Германия се сблъскват заради Вебер

Лидерите на ЕС обсъждат ключовите постове в блока

Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия за председател на ЕК
Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия за председател на ЕК
Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия за председател на ЕК    ©  Reuters
Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия за председател на ЕК    ©  Reuters

Манфред Вебер е лицето на партията, спечелила най-много гласове на изборите за Европейски парламент. Но неговата позиция е крайно несигурна.

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел по-късно днес, за да обсъдят резултата от вота и съперничещите си кандидати за ключовите постове в блока. Очакват се дълги преговори за позициите, включващи и нов председател на Европейската комисия. Европейските избори доведоха до един по-фрагментиран ЕС, така че намирането на консенсус може да се окаже по-трудно, отколкото в миналото, пише ВВС.

Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия за председател на ЕК – или шпиценкандидат, ще срещне трудности, след като неговият блок се сви от 217 на 180 места в 751-местния парламент, въпреки че има подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.

Либералите атакуват

В понеделник набралите сили либерали поведоха кампанията срещу Вебер, изстрелвайки първите куршуми в битката за най-желания от ключовите постове в ЕС, пише Рolitico. "Ясно е, че смятаме кандидата на ЕНП за напълно дисквалифициран. Ще застанем с цялата си тежест, за да балансираме или с френски кандидат, който може да е преговарящият от ЕС за Brexit Мишел Барние, или с друг, който във всеки случай ще бъде по-близо до центъра на гравитация на новия Европейски парламент и далеч не толкова вдясно, колкото по-рано", коментира Паскал Канфан, №2 в листата на партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!". Същевременно Макрон е казал на Меркел, че Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който се присъедини "Република, напред!", трябва да участва активно в процеса по избирането на новия председател на ЕК.

В момента погледите са насочени към новата центристко-либерална коалиция, водена от Макрон и от холандския премиер Марк Рюте, която вероятно ще изиграе важна роля в оформянето на новия ЕС. Катрин де Вриес, професор от Свободния университет в Амстердам, посочва пред Financial Times, че либералите и техните съюзници ще опитат да изложат своята интерпретация на изискванията за европейски ръководители, за да се вземат предвид резултатите от евроизборите, когато се избира следващият председател на ЕК, тъй като инерцията е за "зелените" и либералите, докато дясноцентристите губят позиции.

Оспорване на доминацията на ЕНП

Макрон отдавна е скептичен относно механизма на "шпиценкандидата". Европейският съвет, който има правомощията да номинира председателя на ЕК, предупреждава, че не е непременно обвързан с този механизъм, според който водещият кандидат на групата, способна да получи подкрепата на парламента, трябва да бъде избран за председател на ЕК.

Анализатори се обединяват около мнението, че решаващо в оспорването на доминацията на ЕНП при ключовите постове в ЕС ще бъде каква сделка може да постигне новата либерална група с другите партии, включително социалистите.