Фронтът срещу кандидатурата на Вебер за председател на ЕК се засилва

Еманюел Макрон застана срещу водещия кандидат на ЕНП, което принуди Ангела Меркел да лобира за него по-силно

Лидерите на страните от ЕС бяха разделени по въпроса кого да изберат за висшите постове в евроинституциите на първата си среща след изборите за Европейски парламент. Снощи в Брюксел Франция, Германия и Испания се разминаваха в мненията си за това кой е най-подходящ да ръководи Европейската комисия през следващите пет години. Целта на лидерите е на срещата на върха на 21 и 22 юни да бъде ясно кой ще поеме ръководството на ЕК, кой ще е председател на Европейския съвет, върховен представител за външната политика и нов ръководител на Европейската централна банка.

След срещата снощи може да се каже, че позициите на Манфред Вебер за председателското място на Европейската комисия (ЕК) изглеждат силно разклатени. Вебер е водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за мястото, но след вчерашните разговори фронтът срещу него, изглежда, се засилва. Макар да не спомена германеца поименно, френският президент Еманюел Макрон се обяви против кандидат, който няма достатъчно опит в национално правителство, в резултат на което германският канцлер Ангела Меркел се застъпи за съпартиеца си. От друга страна, след изборите ЕНП е с отслабени позиции пред Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който се присъедини "Република, напред!" на Макрон. Либералите в коалицията са както против Вебер, така и против принципа за т.нар. водещ кандидат (Spitzenkandidat).

Макрон срещу Меркел

След тричасовата работна вечеря Меркел заяви, че е коментирала назначението на председател на ЕК с Макрон. "Не е тайна, че той не подкрепя принципа за водещ кандидат, но всички ние трябва да приемем обстоятелствата такива, каквито са", каза канцлерът. "ЕНП е най-силна в парламента. Няма мнозинство в парламента, затова е нужно всички да помислим добре." След изборите двете основни политически фамилии в Европа - ЕНП и Прогресивният алианс на социалистите и демократите, за първи път от 1979 г. не успяха да се преборят за мнозинство, а блокът на Вебер се сви от 217 на 180 места.

Според Spitzenkandidat принципа водещият кандидат на политическата група с най-много гласове трябва да бъде избран да ръководи изпълнителната власт в ЕС. Макрон многократно се е обявявал против и преди срещата вчера заяви, че настроенията на избирателите трябва да бъдат взети предвид. Още в понеделник либералите се обявиха против кандидатурата на Вебер. "Ясно е, че смятаме кандидата на ЕНП за напълно дисквалифициран", каза Паскал Канфан, №2 в листата на "Република, напред!".

Сред предложенията на Макрон за поста са главният преговарящ по Brexit Мишел Барние, зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс и комисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер. Въпреки възраженията на срещата повечето от лидерите на страните членки са се съгласили, че новият председател на ЕК трябва да е водещ кандидат на партийното си семейство, което изключва Барние от сметките.

Мнението на Туск

Преди срещата Европейският съвет, който трябва да излъчи номинация, на няколко пъти предупреди, че не е непременно обвързан с принципа за водещ кандидат. "За Европейския съвет договорните задължения са по-важни от политически идеи и изобретения", коментира неговият председател Доналд Туск. Според договорите на съюза лидерите на страните членки трябва да изберат кандидат, но той трябва да получи подкрепата на евродепутатите.

Същевременно Туск се обяви за това два от четирите председателски поста, които скоро ще се овакантят, да бъдат заети от жени. "Равнопоставеността на половете означава поне две жени, ако е възможно, ще видим", каза той. "Но това е поне моят план и личната ми амбиция и както споменах, усетих много силна подкрепа, може би не от всички", коментира след срещата Туск.

Изказванията на Туск и Макрон подсилват залозите за Вестагер, чието име се спряга за следващ председател на ЕК. Вестагер е член на либералите, към които се присъедини партията на Макрон, а тъй като не е французойка, други правителства (например германското) по-лесно биха приели кандидатурата ѝ.

В следващите седмици Туск трябва да проведе разговори с лидерите на европейските партии, като целта е имена да бъдат обявени в края на юни, когато е следващата среща на лидерите на ЕС.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Аз не съм гласувал за Вебер, а за Тафров! За кое да мисля първо - за партията, за семейството й, за идеите им или за шпиц-а? Шпицовете нямат особена електорална тежест и не трябва да си оправдават лидерството с нея.

    Нередност?
Нов коментар