Яцек Чапутович: Западните Балкани имат право да кандидатстват за ЕС, а ЕС има етично задължение да им отговори положително

Полският министър на външните работи пред "Капитал"

Полският външен министър Яцек Чапутович    ©  wikimedia.com

Визитка

Професор Яцек Чапутович завършва варшавския Централен университет по планиране и статистика. Неговата докторска степен по политически науки е от Института по политически науки към Полската академия на науките. Също така придобива магистърска степен в чуждестранни университети, сред които и Oxford. Автор е на над 100 статии и академични монографии. От януари 2018 г. е външен министър на Полша. Срещата му с група български журналисти във Варшава е по повод полското председателството на "Берлинския процес" и предстоящата на 4-5 юли в град Познан среща на върха. Тази дипломатическа инициатива е свързана с бъдещото разширяване на ЕС и подкрепя евроинтеграцията на Западните Балкани.

Започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания беше отложено. Може ли "Берлинският процес" да се превърне в алтернатива на преговорите за евроинтеграция?

- Ние сме в подкрепа на започването на преговори. Инвестирахме доста в политически дейности по отношение на тези страни. Имахме специални конференции и споразумения със Северна Македония, Албания, Сърбия, демонстрирахме им нашия опит. Трябва да отговорим на техните очаквания, защото обществата са проевропейски и искаме те да останат такива. Според нас те имат правото да кандидатстват за прием в ЕС и европейските страни имат етично задължение да им отговорят положително. Не виждаме причина да им се каже да изчакат, защото това ще бъде деморализиращо. Освен това в геополитически аспект има конкуренция за региона с други сили, сред които Русия, Турция, Китай. И ЕС е един от играчите. Трябва да бъдем активни, защото това може да стане район, който представлява заплаха за сигурността на блока. Но "Берлинският процес" е нещо различно. Той няма да замести преговорите за членство, а ги допълва. И Западните Балкани не го възприемат за алтернатива.

Бихте ли описали по-подробно визията на Полша по отношение на разгорещения дебат в ЕС "силни национални държави срещу по-близка интеграция"?

- Ние сме за запазването на единния пазар и на четирите "свободи" на ЕС – свобода на движение на стоките, на капиталите, на услугите и на хората, защото това ни носи ползи. Но виждаме заплаха от протекционистките мерки, защото някои европейски страни налагат това, което ние наричаме "протекционистки мерки", а те ги наричат "социални стандарти". Пример за това за мерките за шофьорите на камиони. С други думи, ние подкрепяме либералната демокрация. Може да чуете мнения, че не сме либерална демокрация, но всъщност сме. Ние сме "за" икономическата конкуренция между компаниите и държавите, защото това ще създаде икономически растеж и ролята на ЕС ще се засили. Но в това, което попитахте, няма противоречие. Учените казват, че ЕС може да се интегрира, без да се прехвърлят правомощия на наднационално равнище. В Полша наскоро имаше социологическо проучване, според което 91% от населението е за евроинтеграция, което е най-високото равнище в ЕС. Според мен това е свързано с качеството на работата на правителството – хората в страни, които са добре управлявани, са проевропейски настроени, защото разбират, че могат да имат полза от ЕС. Ние сме за подсилването на националните парламенти. В този смисъл единственият начин е да се дадат повече правомощия на демократично избраните структури в държавите. Нашият модел е "либерална икономика и парламентарна демокрация".

Полша е силно ориентирана към САЩ. Какви ползи очаквате да ви донесе това?

- Ние сме заинтересовани да поддържаме интересите на САЩ в нашата част от региона. В частност Полша инвестира много в тези отношения. На първо място искаме те да ни защитават като страна в НАТО. Това е единственият начин, по който можем успешно да възпрем Русия. А американците са заинтересовани ние да сме силни в нашите държави и да сме съюзници, на които може да се вярва. Това означава, че те няма да допринасят толкова много за сигурността ни и заедно ще възпираме Русия. Трябва да сме независими, да сме силни, да не подлежим на изнудване и Вашингтон също така да има икономически ползи. Чрез скорошните подписани договори ние купуваме газ от тях по-евтино, отколкото от Русия. Затова сме заинтересовани от добрите отношения със САЩ.

Как ще коментирате критиката, че Полша може да се превърне в американски троянски кон в ЕС?

- На първо място, ние сме членове на ЕС и следваме неговата външна политика. Но в същото време за нас трансатлантическите връзки са жизненоважни. И казваме: Вие трябва да разберете тяхната гледна точка. Например по отношение на Иран – ние приемаме иранската ядрена сделка, както прави ЕС, но в същото време искаме да чуем аргументите на САЩ. Така че критиките може да идват от тези, които възприемат Вашингтон като конкурент и дори враг на Брюксел. А за нас не е така. Ние не смятаме, че ЕС има двама врагове – Русия и САЩ в еднаква степен. Ако има подобни възгледи – да, ние смятаме, че трябва да разрешаваме международните проблеми заедно с други демократични държави. Затова отношенията ни със САЩ са силни. Понякога в ЕС сме на различно мнение – например казваме на Франция: Не можете да бъдете толкова анти-САЩ. Регионът ни има различно възприятие за заплаха. За нас заплахата от Русия е надвиснала, защото можем ли да си представим руски войски да дойдат в Рига? Да, можем. Можем ли да си представим руски войски да дойдат в Париж или Берлин? Не, не можем. Затова те не са толкова притеснени. Но ние защитаваме позициите на ЕС, ако има различия с американците. Може да не сме напълно щастливи, когато това се случва, но оставаме обединени.

Интервюто взе Марина Станева. Използвани са въпроси и на други български медии