🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полските управляващи националисти спечелиха евровота

Това показва одобрение за програмата на евроскептичната ПиС преди парламентарните избори през есента в страната

Лидерът на ПиС Ярослав Качински    ©  Reuters

Евроскептичната управляваща "Право и справедливост" (ПиС) в Полша постигна безапелационна победа срещу коалиция от опозиционни партии на изборите за Европейски парламент, които се смятат за репетиция за предстоящия през есента парламентарен вот в страната.

Резултатите показват, че ПиС получава 45.6%, а опозиционната "Европейска коалиция", която включва партията "Гражданска платформа", взима 38.3%. Това е доста по-добре за управляващите от прогнозите на екзитпола, оповестен веднага след приключването на изборите, и показва одобрение за тяхната националистическа и евроскептична платформа.

Дълбока поляризация

Такава доминация в изборните резултати на двете най-големи партии е необичайна сред страните от ЕС, където вотът обикновено е разделен сред повече формации, и показва дълбоката поляризация в Полша, пише Рolitico. Високата избирателна активност демонстрира как битката между ПиС и опозицията за контрол над страната е стимулирала гласоподавателите да участват в евровота.

Силното представяне на управляващата партия, което е исторически най-добрият й изборен резултат, ще насърчи допълнително популистите в ЕС, които споделят общата цел за връщане на правомощия от Брюксел към страните членки и за ограничаване на имиграцията. Така се затвърждава позицията на лидера на ПиС Ярослав Качински като най-влиятелния политик в Полша. Той ясно заяви намеренията си: "Решителната битка за бъдещето на страната ще се състои тази есен и ние отново трябва да спечелим - да спечелим с дори повече от сега."

Незадоволителен резултат за опозицията

Резултатът е незадоволителен за "Европейска коалиция", особено защото европейските избори обикновено мобилизират гласоподавателите в големите градове, които най-често подкрепят групата. Става ясно, че вотът през есента ще бъде битка между ПиС и Коалицията, но опозицията ще трябва да стегне редиците, за да има шанс за успех.

"Обединихме опозицията, но знаем, че това е само началото на пътя. Показахме, че можем и трябва да бъдем заедно. Това е ключът към победата", заявява Гжегош Шетина, председател на "Гражданската платформа", който сплотява пет опозиционни партии в "Европейска коалиция". Някои анализатори се съмняват дали обединената група ще продължи да функционира до парламентарните избори. Заявлението на Шетина обаче показва, че плановете за Коалицията са да остане заедно. Пречка може да се окажат ясно изразените различия в политическите програми на групата.

Все още няма коментари
Нов коментар