🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политиката за "максимален натиск" на Тръмп радикализира Иран

Техеран надвиши разрешения лимит на запасите от обогатен уран

"Следващата ни стъпка ще бъде обогатяване на уран над тези 3.67%, позволени от споразумението", казва иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф
"Следващата ни стъпка ще бъде обогатяване на уран над тези 3.67%, позволени от споразумението", казва иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф
"Следващата ни стъпка ще бъде обогатяване на уран над тези 3.67%, позволени от споразумението", казва иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф    ©  Reuters
"Следващата ни стъпка ще бъде обогатяване на уран над тези 3.67%, позволени от споразумението", казва иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф    ©  Reuters

Малко повече от година след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от иранската ядрена сделка, Техеран на свой ред наруши споразумението. Международната агенция по атомна енергия обяви, че запасите на Иран от обогатен уран са надвишили лимита от 300 кг, предвиден в договорката му със световните сили. Техеран иска останалите партньори по ядрената сделка да защитят интересите на страната, която бе поставена под санкции от САЩ. Днес дойдоха и реакциите.

Великобритания - една от страните, които все още са част от сделката заедно с Франция, Германия, Китай и Русия, коментира, че спешно обмисля следващите си стъпки. "Споразумението прави света по-сигурно място, като премахва възможността за един ядрено въоръжен Иран", посочва говорител на премиера Тереза Мей. От ООН заявяват, че подобни действия от страна на Техеран не помагат за спасяването на плана.

Руското външно министерство твърди, че съжалява за иранското решение, но "това е естествена последица от всички събития, които предшестваха тези обстоятелства". Германия призовава Техеран да промени позицията си. Но САЩ изглеждат категорични, че политиката за "максимален натиск" ще продължи, пише ВВС.

Кой какво е нарушил пръв

Иран ускори производството на обогатен уран през май заради връщането на американските санкции, след като Тръмп излезе от сделката. В отговор на надхвърления лимита от 300 кг президентът на САЩ предупреди страната, че си "играе с огъня". Европейските страни припомнят, че всяко нарушаване на споразумението ще доведе до последици и документът позволява връщането на международните санкции, които бяха вдигнати в замяна на ограничаването на ядрените дейности на Техеран.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф потвърди, че лимитът на запасите от уран, обогатен до 3.67% - нивото, необходимо за цивилни ядрени дейности, е бил надвишен. "Следващата ни стъпка ще бъде обогатяване на уран над тези 3.67%, позволени от споразумението. Европейците не успяха да изпълнят обещанията си да защитят интересите ни според сделката", посочва той. И допълва, че по силата на ядрената договорка една страна може да престане да изпълнява ангажиментите си частично или изцяло в случай на нарушения от всяка от другите държави. Но все пак подчертава, че действията на Техеран са "обратими", ако европейците започнат да спазват своите ангажименти.

По условията на САЩ

Иран заплашва, че обогатяването над 3.67% ще започне до 10 дни, ако европейските сили не предприемат стъпки за въвеждането на техния нов механизъм за улесняване на търговията и за защита на иранската икономика от американските санкции. Теоретично механизмът Instex позволява стоки да бъдат обменяни между Техеран и чуждестранни компании без директни финансови транзакции.

Проблемът за Иран е, че администрацията на Тръмп не само напусна ядрената сделка и върна санкциите, а опитва да попречи на всеки друг, който иска да търгува с Техеран. Целта на тази политика за "максимален натиск" е да принуди страната да се върне на масата за преговори, за да се договори "по-добро" според САЩ споразумение, разбира се, по американските условия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Казусът САЩ - Иран е изключително елементарен за анализ.

    Става дума единствено на американските икономически и политически интереси (и тези на еврейското лоби в САЩ!), чието решение изисква насилствена смяна на политическия модел в ислямската република и последващото й разпарчалдосване по иракския модел - на куп етнически чисти автономни територии, които формално изграждат държава начело с марионетно правителство.

    Чрез едностранното излизане на САЩ от Съвместния всеобхватен план на действие (СВПД) от 2015 г. се търси като начало икономическо задушаване на Иран. И защото САЩ самостоятелно не са в състояние да го постигнат, преди 2-3 г. те си измислиха един Закон за противодействието на противниците на САЩ чрез санкции.
    Всяка опърничъва страна - Русия, Иран, Венецуела, С.Корея - става обект на закона и всяка друга страна или компания, които имат икономически отношения с обявената за токсична страна/компания/личност, попада на свой ред под санкции: забрана за дейност в САЩ, забрана на американски компании и лица да търгуват с тях, забрана за използване на долара като разплащателно средство.

    По тая причина концерни от Германия, Франция, Обединеното и въобще от ЕК: Тотал, ПСА, Алианц, Мерск, БАСФ и пр, в рамките на няколко месеца след излизането на САЩ от СВПД разпродадоха на отърване активите си в Иран. Китай, за да облекчи търговските преговори със САЩ, също престана да купува ирански петрол и замрази участието си в смесени дружества.
    Само на посредната страна по СВПД - Русия - не й пука от санкции - има си предостатъчно - и прдължава дейността си в Иран.

    Една птичка, обаче, договор не прави...
    И прави чест на авторката, че го казва, защото наистина четирите
    западни страни (плюс Китай в известна степен) реално не спазват условията по СВПД.

    Тогава защо Иран да го прави? Всъщност той 13 месеца след реалното денонсиране на договора едностранно продължава да го спазва и продава на Русия всичкия си обеднен уран над квотата.

    И две неща за радикализацията, които в Капитал няма как да бъдат написани:
    1. САЩ разработват планове за използване срещу Иран на тактическо ядрено оръжие при конфликт;
    2. Иран обяви, че половин час след началото на американска агресия, държавата Израел ще бъде заличена от картата.

    Аз лично предполагам, че ще са си оставили и достатъчно балистични за Саудитска...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Толкова е смешно...Руските опорки демонстрират пълно доверие във военните способности на враговете на САЩ, но пък са сигурни, че САЩ и НАТО нямат с какво да се защитят и отвърнат.

    Иран обещава да свърши за половин час това, което 4 държави не успяха да направят за 6 дена. А Израел горките, сигурно нямат ракетен щит, нямат бомбоубежища, нямат армия...

    Да живеят грешните прогнози. Китай усмириха ли вече Йемен от Джибути?

    Нередност?
  • 3
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872


    До коментар [#] от "
    D-r D
    ":

    Доскоро имах бизнес като подизпълнител на германска компания в Иран. Точно така е, както го описвате. И не само това. Самото общество се капсулира и дори момичетата от светски семейства слагат кърпа на главата от солидарност с народа си. Когато мога винаги чета коментарите ви с интерес. Поздравления.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "xte29566872":


    Бил съм в Иран два пъти. Вторият път беше по линия на СЗО преди ядрената сделка, когато Иран беше задушен от санкции и хора умираха без вода, без медицински грижи. Обикаляли сме села, каквито да не дава Господ на виждате - все едно сте в праисторията. Бедност, бедност, бедност! И сред тези хора един молла, който на външен вид по нищо не се отличава от съселяните си, но една дума от когото е достатъчна всеки един от тях да направи това, което му е казано.

    Западната цивилизация няма рецептори за Изтока.


    Нередност?
Нов коментар