Растат шансовете на Кьовеши да оглави европейската прокуратура

Франция ще подкрепи румънката, а Макрон ще натрупа още точки

Лаура Кьовеши най-вероятно ще стане Европейски прокурор въпреки желанието на Букурещ
Лаура Кьовеши най-вероятно ще стане Европейски прокурор въпреки желанието на Букурещ
Лаура Кьовеши най-вероятно ще стане Европейски прокурор въпреки желанието на Букурещ    ©  Associated Press
Лаура Кьовеши най-вероятно ще стане Европейски прокурор въпреки желанието на Букурещ    ©  Associated Press

Лаура Кьовеши изглежда все повече като сигурния първи европейски главен прокурор на бъдещата европейска прокуратура (EPPO) след съобщения на френски и румънски източници, че Париж оттегля кандидата си Жан-Франсоа Бонер и открива възможност новата институция да заработи от 2020 г. Жан-Франсоа Бонер е водещ кандидат за поста на финансов прокурор на Франция.

Румънката ще получи формалната подкрепа на Франция в следващите дни, заяви пред Financial Times бившият премиер Дачиан Чолош. Той ръководи групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, доминирана от френски либерални депутати, подкрепени от президента Еманюел Макрон.

Правата

Европейската прокуратура има право "да разследва, преследва и изправя пред съда извършителите на нарушения срещу финансовите интереси на Европейския съюз". Кьовеши има опит предимно с политици и администратори, замесени в корупция и злоупотреби с публични средства и тепърва трябва да докаже, че е квалифицирана и за преследване на престъпници извън политическата сфера.

Освен това в EPPO участват 22 държави, но не и Унгария, Полша, Ирландия, Швеция, Дания и Великобритания. Иначе казано, дейността на екипа на Кьовеши в тези страни ще е силно ограничена, ако не и невъзможна.

Ходът на Макрон

За Макрон подкрепата за румънката е силен ход. От една страна, той демонстрира, че на дело прилага принципа си за върховенство на закона и борба с корупцията в ЕС и особено в Източна Европа. Това беше изведено в сряда и на ниво Европейска комисия, която обяви, че започва в целия съюз преглед на принципите на правовата държава, включващ годишен доклад за върховенството на закона. Докладът следва да бъде съпроводен от целенасочени последващи действия на Европейския парламент и Европейския съвет.

От друга страна, Париж получава още един съмишленик в лицето на Кьовеши и засилва присъствието си сред водещите европейски позиции, най-ярък пример за което е Кристин Лагард, която ще оглави Европейската централна банка.

На трето място, Макрон спокойно може да каже, че Централна и Югоизточна Европа не е изолирана от европейските постове. Нито един член или фаворит на новите страни в района не получи висок пост и сега се води кампания да получат по-маловажни, но все пак централни, позиции. Така се създаде впечатление, че западните държави изграждат "санитарен кордон" между евроинституциите и проблемните държави като Унгария и Полша или критикуваните за корупция България и Румъния.

Едно от тези места може да е на зам.-председател на Европейската комисия, чиято структура тепърва се уточнява, след като във вторник Урсула фон дер Лайен беше одобрена в Европейския парламент за бъдещ председател на ЕК. Другите постове за централноевропейци може да бъдат този на европейски омбудсман и на генерален секретар на Еврокомисията.

В лицето на Кьовеши западните държави и в частност Франция могат да твърдят, че Румъния е получила един от тези постове, макар тя да не е – меко казано – любимец на управляващите в Букурещ. Първият европейски главен прокурор ще има и какво да покаже като постижение в борбата с корупцията и освен това ще е поредната жена във високите етажи на евроинституциите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • + 2

    Дано стане това. Ще бъде интересно да се наблюдава среща чежду нея и наследника на Мистър Цацаров.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Лаура, разбира се, е преекспотирана.
    Има логика в изброените плюсовете от евентуалния й избор, но това е формална логика. Както бе формално и номинирането на персоните на водещите европостове.

    Да, след като с гениалния трик с дер Лайен изби германската номинация за ЕЦБ и сложи там французойка, Макрон като нищо може да направи "жест" и да предложи Кьовеши за прокурор. С това:
    - ще даде пост и на Нова Европа (ха-ха-ха!);
    - ще изтъкне, че (уж!) не е водеща националната принадлежност на кандидата, защото Румъния ще скочи против Кьовеши;
    - ще е реверанс към тачения от неолибералите феминизъм;
    - ще остави източноевропейци да си правят едни другиму скандални разследвания, към които Стара Европа ще се прави, че е непричом и цялата в бяло;
    - неминуемите шумни разследвания ще дадат основание за свиване на евросубсидиите към проблемните страни от Изтока.

    След никому неизвестния Давид-Мария начело на ЕП, след пластмасовата германка начело на ЕК, ще е противоестествено квалитетен юрист да оглави европрокуратурата.
    В този смисъл Кьовеши направо лепва за там.

    Въпреки това, аз продължавам да се надявам разумът, а не сметките, да надделее.

    Нередност?
Нов коментар