🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добър избор за България ли е Урсула фон дер Лайен

Въпреки гръмките думи за защитата на върховенството на правото, новият председател на ЕК засега изглежда подкрепя беззъбата политика на институцията

Урсула фон дер Лайен изглеждаше искрено учудена и облекчена от избирането й за председател на ЕК буквално на косъм
Урсула фон дер Лайен изглеждаше искрено учудена и облекчена от избирането й за председател на ЕК буквално на косъм
Урсула фон дер Лайен изглеждаше искрено учудена и облекчена от избирането й за председател на ЕК буквално на косъм    ©  Reuters
Урсула фон дер Лайен изглеждаше искрено учудена и облекчена от избирането й за председател на ЕК буквално на косъм    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Малката преднина, с която беше одобрена, е предвестник на проблемите, пред които ще се изправи съвсем скоро.
  • Новият председател на Европейската комисия обеща твърде много, което може да се окаже или нейният скрит коз, или път към провала
  • Програмата на фон дер Лайен е еклектика от вече обсъждани идеи, единствената по-сериозна заявка е за амбициозно свиване на емисиите от парникови газов

Още с предложението на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия (ЕК) преди две седмици премиерът Бойко Борисов побърза да каже, че се познава с нея. Но засега все още не си е приписал заслугата, че именно той е в основата на нейното назначение. И причината едва ли е липса на амбиция, а по-скоро неяснота какво може да донесе Фон дер Лайен на България и на неговото правителство.

Урсурла фон дер Лайен, първата жена председател на ЕК беше одобрена на 16 юли само с девет гласа над необходимия праг - най-ниското доверие, откакто Европейският парламент получи правомощия да гласува назначението на председателя на най-важната брюкселска институция. Въпреки че зад нея застанаха трите най-големи групи в европарламента – на Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивния алианс на социалистите и демократите и "Обнови Европа" (бившите либерали), които имат общо 444-те гласа, за нея гласуваха едва 383 души. Ако се вярва на заявлението на различни партии и евродепутати, освен повече от 50 социалисти, но и поне 10 членове на нейната собствена ЕНП (както българския евродепутат Радан Кънев, който публично обяви това) са се въздържали или са гласували против. Така решаващи за нейното избиране се оказват гласовете на полската "Право и справедливост" и италианското движение "5 звезди".

Полският премиер Матеуш Моравецки побърза публично да похвали депутатите от партията си, че именно те са наклонили везните в полза на бившия германски министър на отбраната. За място под погледа й се наредиха и унгарските депутати от партията на Виктор Орбан.

При всички положения германски политик начело на ЕК е по-добрият избор за България, тъй като най-голямата държава в ЕС традиционно се отнася с по-голямо разбиране към проблемите на източните си съседи. София обаче не беше сред похвалилите се. Причината е, че след като пропиля всичките си шансове да прокара българин на висока позиция, неумелата й игра я запрати в глухия коловоз на европейската политика.

За всички, които я пожелаха

За да събере необходимата й подкрепа, Фон дер Лайен беше принудена да раздава обещания, често противоречащи си едно на друго. Така новият председател на ЕК ще трябва да прекосява минно поле, в което взривове са заложили всички големи играчи – от Варшава до Париж, социалисти и християндемократи, от европейската бюрокрация до политиците в родната й Германия. Може би само брюкселските лобисти просто нямаха време да се включат заради изненадващото й издигане в ранните часове на 2 юли, когато изведнъж изскочи от позицията на министър на отбраната с отмираща популярност в Германия и стана предпочитаният кандидат на страните членки да оглави Европейската комисия.

За да спечели левите и либералите, Урсула фон дер Лайен предложи доста лява програма. В речта си тя нито веднъж не използва ключовата за всички десни дума "конкурентоспособност", докато в 24-страничната си програма "Моят дневен ред" думата е използвана три пъти, а "социално" 24 пъти.

Тя наблегна на "Зелената сделка за Европа" с амбициозно предложение за европейската климатична политика – съкращаване на парниковите газове с 50 или 55% до 2030 г. вместо предвидените в току-що приетото законодателство 40%. "Искам да превърна Европа в първия въглеродно неутрален континент", каза Фон дер Лайен.

За да убеди социалистите да гласуват за нея, тя прегърна идеята за минимална заплата във всички страни в ЕС и засилени правомощия на синдикатите за колективно договаряне. Опитът й на бивш министър труда в Германия, който успя да наложи задължителни квоти за жени в бордовете на германските компании, си каза думата, тъй като отдели значителна част от речта си за равноправието на половете и необходимостта (вероятно за ужас на БСП) насилието над жените да стане престъпление, изрично записано в договорите на ЕС.

Въпреки че повечето предложения звучат като лява програма (леко балансирано от мантрите за завършването на единния капиталов пазар или за подкрепа на малките и средни предприятия), това не точно така. Повечето предложения всъщност са част от вече обявени документи на Европейската комисия. На практика почти цялата програма на Фон дер Лайен - дали в областта на данъците, укрепването на валутния съюз или социалната политика, не се отличава с особена оригиналност.

Засега изглежда, че новият председател на Европейската комисия дължи твърде много, на твърде много столици, партийни групи и хора. И това я прави да изглежда както кукла на конци - за разлика от предшественика си Жан-Клод Юнкер, който през 2014 г. на практика наложи това, което смяташе за приоритети на оглавяваната от него институция.

Ефекти за София

България не изглежда да е сред тези, които ще дърпат конците, но причината не е само липсата на желание. София предпочита да остава в сянката на Варшава и Будапеща, когато изнудват Брюксел за по-добри сделки. Ако Фон дер Лайен си затвори очите за техните прегрешения, няма как да не си затвори очите и за деянията на София.

"Не може да има компромис в спазването на върховенството на правото", каза Фон дер Лайен по време на речта си, в опит да отхвърли съмненията, че ще отслаби натиска на Брюксел върху страни като Полша, Унгария или България. Но толкова рекламираният от нея механизъм за върховенството на правото, който трябва да действа във всички страни членки, засега изглежда беззъб и няма да допринесе много върху налагането на единни стандарти в областта на върховенството на правото в 27-те страни членки. Обективно погледнато за Брюксел е много трудно да въведе по-строг механизъм, тъй като за него трябва да има съгласие от всички страни членки. Но представеният от ЕК тази седмица план е на практика разводнена версия на мониторинга над България и Румъния - има наблюдение, но не и санкции. Това със сигурност ще зарадва правителствата в Полша и Унгария, както и кабинета на ГЕРБ.

Причината Полша, Унгария или Чехия да са щастливи от назначението на Фон дер Лайен е не само успехът им да предотвратят избирането на Франс Тимерманс. Настоящият заместник председател на ЕК е олицетворението на опитите на Брюксел да спре политизирането на съдебните системи от правителствата във Варшава и Будапеща. Но за тях доскорошният германски министър на отбраната е основния двигател Берлин да има по-твърда политика към Русия. "Кремъл не прощава слабостта... може да водим диалог, но от позиция на силата", каза Фон дер Лайен пред евродепутатите една седмица преди да бъде избрана.

Подобна риторика обаче не се приема добре в София. Една от причините премиерът Бойко Борисов да се откаже от възможността България да номинира върховен представител в областта на външната политика и сигурността е темата с Русия. Европейският първи дипломат неизбежно би засягал политиката на Кремъл, което би поставило София ако не в центъра, то поне в периферията на руския радар.

Друг важен ефект за България са заявените от новия председател на ЕК много по-високи климатични цели. В момента София, заради ниските си доходи не трябва да полага големи усилия до 2030 г. Но рязкото повишаване на европейските амбиции ще промени ситуацията за страната. За да се повишат плановете за за по-сериозно съкращаване на парниковите газове е необходимо одобрение на страните членки, което не е съвсем сигурно, че бъде получено – самата Германия не е много щастлива с подобни амбиции. Ако обаче все пак те бъдат приети, това би означавало бързо затваряне на въглищни централи в България, за което страната нищо не прави – замърсяващият ТЕЦ "Брикел", който трябваше да бъде затворен още през 2011 г., все още продължава да дими. За да избегне колапс на българската енергетика, цялото правителство вече трябва да се е строило в Брюксел и да търси среща с Фон дер Лайен.

За да потуши притесненията на Източна Европа или пък на германските автопроизводители от мащабните климатични планове, тя предложи създаването на Фонд за справедлив енергиен преход, какъвто вече се дискутира с предвиждан размер едва 5 млрд. евро за седем години. За да нарасне рязко, така че да отговори на по-амбициозни цели, парите трябва да се намерят отнякъде. Тъй като няма абсолютно никакви изгледи размерът на европейския бюджет да нарасне, дори напротив, средствата най-вероятно трябва да дойдат от кохезионните фондове, които сега отиват основно за Източна Европа. Това няма да зарадва никого в София или Варшава, което предвещава неприятни битки в близките месеци.

В брюкселските води

Както гласи старото правило, че когато дължиш милион, не ти, а банката има проблем, така и Фон дер Лайен може да се окаже със силните карти в ръцете. Въпросът е дали тя ще може да балансира. В Германия тя е най-дълго задържалият се министър при управлението на канцлера Ангела Меркел, но това се дължи колкото на нейните способности, толкова и на мощния гръб на Меркел. Обвиненията към Фон дер Лайен в Германия са, че никога не е успяла да си създаде политическа база - нещо, което не е необичайно за дъщерята на бившия премиер на Долна Саксония, на която рядко й се е налагало да чука на затворени врати. В крайна сметка, когато тя получава труден пост - министър на отбраната, политическата й звезда бързо угасва.

Сега обаче, освободена от сянката на Меркел, е възможно да изиграе добре предоставилите й се шансове. А Брюксел е по-добра среда за човек, който се чувства в свои води на Световния икономически форум или на конференцията по сигурността в Мюнхен, но не и на сбирка на първичната организация на Християндемократическия съюз в Хановер.

Първият тест за нея ще бъдат назначенията на новите комисари, половината от които вече са известни и сред тях освен настоящите Франс Тимерманс и Мергрете Вестагер няма изявени звезди.

Как Фон дер Лайен събра гласовете и има ли това значение

Тънкото мнозинство, което застана зад доскорошния германски министър на отбраната, не трябва да се надценява – Жозе Мануел Барозу беше одобрен за председател на ЕК през 2009 г. само с една дузина гласове. Гласуването е само моментна картина на настроенията на евродепутатите, които в случая все още са ядосани, че пропадна опитът им да наложат схемата с водещия кандидат - т.е избрания от партиите водач на листа да става автоматично председател на ЕК. Всичко това ще се промени рязко, когато евродепутатите и Европейската комисия започнат да дискутират конкретни законодателни предложения. След обявените от Фон дер Лайен мащабни климатични цели групата на зелените например изглеждаше леко разочарована, че е отказала подкрепата си за нея от самото начало.

По-важното е, че така или иначе всяко решение в Брюксел се взима след сложен баланс на интереси - не само в Европейския парламент, но и между страните членки. Дори и Фон дер Лайден да имаше по-голяма мнозинство зад себе си, това по никакъв начин не променя факта, че за всеки законодателен акт, който се приема в европарламента, се изисква отделна коалиция, която винаги прескача партийните линии. Например при гласуването на прословутия в България пакет от закони "Мобилност 1" (който налага нови изисквания за международните превозвачи) имаше не само географско разделение Изток/Запад, но и вътрешнопартийно, в което социалисти от Испания и Португалия по-скоро подкрепяха източноевропейските интереси, въпреки че техните френски или германски колеги бяха на съвсем друго мнение. Холандските християндемократи бяха по-скоро на страната на източноевропейския либерален капитализъм, но докато германските им съпартийци бяха разделени по въпроса.

Причината всички да се вглеждат толкова много в мнозинството на Фон дер Лайен е представата, че Европейския парламент работи като националните законодателни камари в страните членки, където всеки премиер се нуждае от ясно мнозинство. А това не точно така. Европарламентът наподобява много повече американския Конгрес, със сложния баланс от интереси, където често президента има само формално мнозинство зад себе си.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    "...и необходимостта (вероятно за ужас на БСП) насилието над жените да стане престъпление, изрично записано в договорите на ЕС"

    Никой няма против насилието на жени да е престъпление. Съпротивата е срещу централизираното налагане на полови дефиниции.

    Нередност?
Нов коментар