🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бившият собственик на "Кремиковци" Прамод Митал е арестуван в Босна

Подозренията са, че е участвал в престъпна група и е присвоявал средства от завода си в страната

В България Прамод Митал беше собственик на "Кремиковци" и футболния клуб ЦСКА. И двете дружества вече не съществуват
В България Прамод Митал беше собственик на "Кремиковци" и футболния клуб ЦСКА. И двете дружества вече не съществуват
В България Прамод Митал беше собственик на "Кремиковци" и футболния клуб ЦСКА. И двете дружества вече не съществуват    ©  Красимир Юскеселиев
В България Прамод Митал беше собственик на "Кремиковци" и футболния клуб ЦСКА. И двете дружества вече не съществуват    ©  Красимир Юскеселиев

Бившият собственик на металургичния комбинат "Кремиковци" Прамод Митал е бил арестуван в Босна, съобщава Reuters, като се позовава на изявление от прокуратурата. Индийският бизнесмен е бил задържан на 23 юли по подозрение за участие в престъпна група.

Митал, който е по-малкият брат на стоманения магнат Лакшми Митал, е начело на надзорния съвет на металургичния производител Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL) – един от най-големите износители в Босна.

Прокурорът Казим Серхатич от прокуратурата в Тузла съобщи по държавна телевизия, че Прамод Митал, генералният директор на GIKIL Парамеш Бхатачари и Разиб Даш, член на надзорния съвет, са били задържани.

Присвояване и неизпълнение на екоизисквания

Разследващите твърдят, че тримата са вършили престъпления още през 2003 г. Подозренията са, че са участвали в престъпна група, злоупотребявали са със служебно положение и са присвоявали средства от компанията.

Ако бъдат признати за виновни, заподозрените могат да получат присъди до 45 години. Заподозрените ще се явят пред съда в сряда. Според сайта slobodna-bosna.ba те са обвинени, че не са изпълнили задълженията си според екологичното разрешително на Министерството на туризма и околната среда, според което дружеството е било задължено да инвестира 111 млн. босненски марки в екологични проекти за пет години, което е трябвало да доведе до прекратяване на вредните емисии.

Сайтът zurnal.info съобщава, че предположенията са, че заподозрените са присвоили "поне 5 млн. марки" (2.5 млн. евро).

Българската връзка

През 2005 г. Прамод Митал купи 71% от металургичния комбинат "Кремиковци", а четири години по-късно заводът фалира и спря работа. В края на 2006 г. индийският бизнесмен стана собственик и на футболния клуб ЦСКА, а негов представител в дружеството става политикът Александър Томов. Две години по-късно Митал продаде клуба на собствениците на фирмата за сметопочистване "Титан".