🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кремиковци" няма да се разпродава на парче

Синдикът на &quot;Кремиковци&quot;&nbsp;Цветан Банков ще внесе оздравителен план на комбината.<br />
<br />
Синдикът на &quot;Кремиковци&quot;&nbsp;Цветан Банков ще внесе оздравителен план на комбината.<br />
<br />
Синдикът на &quot;Кремиковци&quot;&nbsp;Цветан Банков ще внесе оздравителен план на комбината.<br /> <br />    ©  Надежда Чипева
Синдикът на &quot;Кремиковци&quot;&nbsp;Цветан Банков ще внесе оздравителен план на комбината.<br /> <br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков ще внесе в Софийския градски съд оздравителен план на на предприятието до 17 ч. днес, съобщиха за "Капитал" източници, близки до облигационерите*. Ако планът бъде одобрен от съда от правна гледна точка и мине един месец от събранието на кредиторите, дружеството ще продължи да работи и ще излезе от процедурата по несъстоятелност. Днес изтича крайният срок, в който трябваше да се представи оздравителен план. В противен случай комбинатът трябваше да бъде ликвидиран и производствените му мощности да бъдат разпродадени на части.

Планът на Банков е подкрепен от основните частни кредитори, сред които най-големият са облигационерите на комбината с вземания от близо 700 млн. лв. Документът предвижда да се капитализират частните вземания (около 1 млрд.), по този начин да се увеличи капиталът и с банков заем да бъде финасиран рестартът на мощностите. Според плана всяко едно от производствата ще бъде пускано поетапно, след като се осигурят средства за инвестиции в екосъоръжения. Планът предвижда публичните задължения на дружеството да бъдат разсрочени за 10 години, а заплатите на работниците - за минимум две години. Оттук нататък "Кремиковци" трябва да работи с 2500 служители, предлага още Банков.

По какъв начин кредиторите ще участват в увеличението на капитала със своите вземания, ще стане ясно до месец. На всяко задължение на "Кремиковци" към олигационерите и доставчиците му ще бъде направена оценка от три вещи лица. Обикновено обезпечените кредитори получават съотношение спрямо номинала от 1:1, необезпечените кредитори - 10-15%. Оценките трябва да бъдат готови за събранието на кредиторите след около месец.

Синдикът Цветан Банков уточняваше последните подробности около плана през целия ден и според източниците на "Капитал" ще внесе плана в последните минути преди 17 ч. Засега не е ясно дали други кредитори на комбината или бившите собственици Прамод Митал и Валентин Захариев ще внесат свои алтернативни планове в съда.

17 ч. - Единствено синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков внесе оздравителен план за комбината в Софийкия градски съд. Планът предвижда капитализация на задълженията на комбината от страна на кредиторите, които заявят желание и вземанията, които законът позволява да бъдат капитализирани. От тях се изключват публичните вземания, тъй като законът не позволява апортирането в капитала на търговски дружества на публични задължения, обясни Банков, цитиран от агенция "Фокус". По думите му събрание на кредиторите може да бъдесвикано след като съдът прецени, че планът е допустим.

-----

*Облигационерите са чуждестранни кредитори на "Кремиковци", които са финансирали неговото обновление като са закупили емисии от ценни книжа. Предишният собственик на комбината Прамод Митал отказа да изплаща лихвите и главницата по въпросните облигации.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popocatepetl avatar :-|
    rotos

    "Кремиковци" няма да се разпродава на парче...

    Аз не бих дал 5 стотинки за парче от "Кремиковци"!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    работник

    Така както Митал открадна над 100 мл от облигационния заем - под формата на разходи за консултантски фирми, фирми за доставки и др. / всички негова собственост / , така ще стане и сега, ще вземат заем и ще го откраднат отново, пък работниците ще чакаме заплати. Няма кой да го попита и да му държи сметка как хората от ръководството си вземат парите под най-различни форми с неговата благословия.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-@
    кандидат-металург
    • - 1

    Как ще увеличи производството г-н Банков, на базата на какво!? С една едвам дишаща електропещ, Разливка и стан 1700 горещо валцуване!? Става да произвежда, ако нареже останалите заводи на скрап,и не си плаща всички енергиини ресурси и разходи както досега. Ама да увеличи производството чак толкова пъти и да продава продукция под формата на полуфабрикат-лекооо, опааа. За тези производства може и да поработят, а останалите, как ще ги пусне, без персонал, ограбени и разсипани? И откъде накъде 2500 човека за едвам дишащи три производства(електропещ, разливка и стан 1700), или 500 ще бачкат а останалите 2000 ще са клатик...и и метреси, каквито останаха и сега след съкращенията, нищо не работят и вземат авансово половин щат, а той не е малък. Кога ще бъдат изплатеви заплатите на съкратените от декември до февруари и още по една или няколко заплати обезщетения според Кодекса и според КТД? Кога?? Тези, който останаха си получават по половин заплата от март до сега ...без да работят....
    Хайде господин Борисов, хайде господин главен архитет на София(Диков) хората ви гласуваха доверие на изборите и си изпълнете обещавията, просто затворете Кремиковци, стига държавата е хранила един паразит. Или го затворете, давайте на ,,работещите" в момента заплати, но да си стоят по домовете, а не да се харчат пари за ток, вода, телефони, транспорт....така ще излезе къде, къде по-евтино на държавата...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал