🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Забавянето на германската икономика върна дебата за разхлабване на фискалната политика

Свиването през второто тримесечие накара политици и икономисти да поискат край на балансирания бюджет

Двигателят на германската индустрия - автомобилостроенето, има сериозни проблеми
Двигателят на германската индустрия - автомобилостроенето, има сериозни проблеми
Двигателят на германската индустрия - автомобилостроенето, има сериозни проблеми    ©  Reuters
Двигателят на германската индустрия - автомобилостроенето, има сериозни проблеми    ©  Reuters
"Черната нула" е част от коалиционния договор между формацията на Меркел и социалдемократите.

Политиката на германското правителство да поддържа балансиран бюджет - т.нар. черна нула, отново беше силно разкритикувана, този път заради новините от сряда за свиването на икономиката през второто тримесечие, съобщава Financial Times. Мярката беше въведена през 2014 г. от бившия финансов министър на Ангела Меркел Волфганг Шойбле, като оттогава досега често е ставала повод за спорове. Сега отново има напрежение, като критики идват от политици, икономисти и бизнес групи.

Какво казват критиците

Пред последните седмици балансираният бюджет често е повод за неразбирателство в Берлин, но опасенията за рецесия дадоха нов тласък на дебата.

"Очакват ни тежки месеци, които могат да се превърнат в години, ако няма силен политически отговор", написа в изявление президентът на влиятелната Федерация на германските индустриалци (BDI) Йоахим Ланг. "Компенсация за парични и фискални стимули дори не се обсъжда. Политиците трябва бързо да стимулират публичните и частните инвестиции", пише още Ланг. Според него правителството трябва да се откаже от ангажимента за "черната нула", но трябва да продължи да се придържа към т.нар. дългова спирачка, която е вписана в конституцията. Дълговата спирачка принуждава федералното правителство да държи структурния дефицит под 0.35% от брутния вътрешен продукт (БВП), което дава възможност на Берлин за някакъв дефицит.

Асоциацията на германските промишлено-търговски камари (DIHK) пък призова за облекчения за бизнеса, който е "под натиск" заради бюрокрация и високите данъци.

Критика дойде и от Зелените - главната опозиционна партия в Бундестага. "Това, което е още по-разочароващо от икономическите данни, е, че правителството все още не прави нищо, за да се противодейства на този дългоочакван икономически спад", коментира Аня Хайдук, заместник-лидер на парламентарната група на партията, цитирана от FT. "Ако правителството иска да води икономическа политика, която гледа в дългосрочен план, то не може да даде предимство на "черната нула" пред незаменимите инвестиции в нашето бъдеще", каза тя.

Въпреки критиките не изглежда, че Берлин има намерение за промяна, както става ясно от изказванията на финансовия министър Олаф Шолц и самата Меркел, отбелязва изданието. Тази позиция беше потвърдена и от говорителка на правителството в сряда, която също така обяви, че управляващите очакват ръст на икономиката за годината въпреки отчетения спад през второто тримесечие.

Причините за недоволството

Вчера стана ясно, че през второто тримесечие германската икономика се е понижила с 0.1% в сравнение с предходното при ръст от 0.4% за периода януари - март. След сезонно изглаждане на данните на годишна база БВП е нараснал с 0.4% при 0.7% през първото тримесечие – това е най-слабият резултат от 6 години. От федералната статистическа служба на страната отдадоха спада на забавянето на външната търговия и намалението на инвестициите в строителството. В допълнение към това най-голямата икономика на Европейския съюз (ЕС) страда от продължителни сътресения в автомобилната индустрия. Външни фактори като търговската война между САЩ и Китай и перспективата за хаотично излизане на Великобритания от съюза също утежняват ситуацията.