🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Договореното ново правителство в Италия е сериозен удар по Салвини

Коалицията между "Пет звезди" и Демократическата партия може да бележи повратен момент в изстиналите отношения между Рим и ЕС

Президентът Серджо Матарела даде на Конте мандат за съставянето на нова коалиция в Италия
Президентът Серджо Матарела даде на Конте мандат за съставянето на нова коалиция в Италия
Президентът Серджо Матарела даде на Конте мандат за съставянето на нова коалиция в Италия    ©  Reuters
Президентът Серджо Матарела даде на Конте мандат за съставянето на нова коалиция в Италия    ©  Reuters

Повече от година досегашният вицепремиер и лидер на крайнодясната "Лига" Матео Салвини беше водещата фигура на италианската политическа сцена. Постигнатото в сряда споразумение за управляваща коалиция между антисистемното Движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия в Италия обаче е сериозен удар за него.

Дотук се стигна, защото споделянето на властта с "Пет звезди" не беше достатъчно за Салвини. Той искаше още по-доминантна роля, но се оказа, че си е направил грешно сметките. Миналата седмица действията му на практика свалиха правителството, за да може да се стигне евентуално до предсрочни избори, които той да спечели, защото популярността му в момента е във възход. Но общата цел да го спрат обедини "Пет звезди" и Демократическата партия и те се разбраха за нова коалиция.

В четвъртък временният премиер Джузепе Конте прие мандат за сформирането на управление няколко дни след колапса на правителството му, включващо крайнодесните и "Пет звезди". Първите му думи – че Италия трябва да има водеща роля в Европа, бележат ярък контраст с позициите на "Лига".

Друг мандат за Конте

След като президентът Серджо Матарела му даде мандат за съставянето на нова коалиция, Конте заяви, че трябва да се навакса загубеното време, тъй като страната се намира в много деликатна фаза. Той обвини Салвини, че е създал политическа криза заради личните си интереси, и коментира, че лидерът на "Лига" е обсебен от идеята да се затварят пристанища за имигрантите.

Конте ще представи списък с министрите през идващите дни и ще започне незабавна работа по бюджета за следващата година. За да проработи новата коалиция обаче, двата нови партньора трябва да намерят още неща, които ги свързват, освен общата цел да се изолира Салвини. А техният съюз ще бъде преследван на всяка стъпка от човека, когото пратиха в нежелана опозиция, обобщава анализ на ВВС.

Новите партньори

Ръководството на "Пет звезди" дълго време беше враждебно към Демократическата партия. Миналата седмица двете формации започнаха преговори за бъдещо партньорство, след като Конте подаде оставка под угрозата на вот на недоверие, внесен срещу премиера от вицепремиера Салвини. В сряда "Пет звезди" и Демократическата партия си стиснаха ръцете, тъй като разрешиха една от основните пречки, а именно настояването на антисистемната партия Конте да остане премиер. Сега целта е сформиране на правителство, което да остане на власт до следващите насрочени избори през 2023 г.

Германският финансов министър Олаф Шолц коментира пред Reuters, че съставянето на нова управляваща коалиция в Италия е добра новина за Европа. И допълва, че се радва да види, че властта поема "стабилен и прогресивен" кабинет. Според анализатори този ход може да бележи повратен момент в изстиналите отношения между Рим и ЕС.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Договорено правителство?! Това пък какво е?

    Споко, Щолц е наприказвал още по-големи глупости: "стабилно и прогресивно правителство"... Вероятно се е загубил в превода и не е разбрал, че чак следващото ще е стабилното и прогресивното. Това на Лега с премиер Салвини...

    Разбирам, че неолибералните клакьори чрез заклинания искат да си поръчат чудото Италия да изкара без избори цели 4 г., ама чудеса все по-рядко стават в залятата от африканци Италия, където Матео е Господ.

    После: едно правителство става факт, едва когато парламентът го гласува, а не когато политически джуджета решат да правят семейство...А до "горчиво!" няма да се стигне, защото италианците са много анти тоя конкубинат. Отгоре на всичко останалите парламентарни партии също са против.

    Кои са Д5Зв?
    Една анархо-левичарска структура, която направи електорат на вълната на опозицията на последното правителство на Демократическата партия на Ренци и на последните редовни парламентарни избори през март м.г. спечели 38% от гласовете. ДП рухна и май взе някакви 13%.

    Д5Зв е разцепена на две враждуващи дори в парламента крила - крайноляво и съглашателско. Това е една от причините евродепутатите от Д5Зв още да не са се присъединили към никоя от евроквазипартиите в ЕП - не могат да се разберат.
    За илюстрация на полотиките им: преди да влезе във властта Д5Зв беше за свързване с ТАР. Като влезе в правителството, вече беше против газопровода по екопричини, а нескоро чух, че отново са "за". Сходно е отношението им към ж.п. тунела Торино-Ница: да, не.
    За година и половина във властта подкрепата за Д5Зв е изтекла от 38% на няма и 17%.

    И затова Ди Майо не иска да ходи на избори и опитва да стиска парламентарното представителство, очертано му от някогашните 38%., коалирайки се с най-отявлените си политически опоненти от ДП. Всъщност и за ДП това е единствената възможност да се докопа до властта.

    Кои са ДП?
    Това е последната останала в Италия класическа партия. Останалите стари партии изчезнаха. ДП е лява партия, член е на ПЕС, глобалистка, неолиберална, пробрюкселска с всички произтичащи от това отваряния към мигранти и признаване васалитет пред Брюксел.
    За година и половина в опозиция не е прибавила грам електорална тежест.

    Силният човек в Италия е Матео Салвини.
    Брюкселаците потръпват само като чуят името му, но за година и половина във властта (!!) Салвини увеличи подкрепата за Лега от 18% на изборите до 38% сега. Наскоро под сходен наивен текст сложих линк към социологически сондаж, че 62% от италианците го искат за премиер.

    Хора, Италия гмежди от африканци! Те изсмуквах крехката им социална система, увеличават безработицата, освинват градовете и селата, престъпността ескалира!
    Салвини е единственият им политик, който твърдо и дейно се противопоставя на европейската мигрантска политика. Докато африканци заливат Италия под благия поглед на Брюксел, Салвини ще има сигурно политическо бъдеще.

    Още през октомври, защото тая замислена "сватба" няма как да мине.

    Салуто, Матео!

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Забележително, докторе! Но защо Салвини разби кабинета, в който беше вицепремиер? Има ли Лига потенциал да управлява сама?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#2] от "borodino":

    Действително кризата бе предизвикана от най-популярната италианска партия – Лега, която беше част от управлението. Лега контролираше 1/3 от министерствата, което бе съотносимо на изборния резултат при съставяне на правителството. Но това правителство – не може да се отрече – направи няколко много важни стъпки:

    1. Спря потока нелегални мигранти;
    2. Намали пенсионната възраст;
    3. Въведе доплащания за безимотните.

    Първите две инициативи са на Лега, а третата – на Д5Зв.

    Справедливостта изисква да се каже, че разпадът на коалицията не бе стартиран от Салвини. В навечерието на евроизборите от Д5Зв разбраха, че нямат механизъм да спрат падането на рейтинга си. Опозиционните им антиелитарни лозунги, с които натрупаха подкрепа по времето на Ренци са неприложими, когато са на власт. И „борците с елитите“ построиха еврокампанията си върху критики към коалиционния партньор – Лега на Салвини и срещу него персонално. Заедно с либералите от ДП обругаха не само консервативните семейни ценности, но дори и борбата с мигрантите, чието лице за италианците е Матео.

    Кампанията не повиши рейтингите нито на Д5Зв, нито на опозиционната ДП и резултатите и на двете бяха слаби.

    Местни анализатори допускаха, че след погрома на евроизборите, Салвини ще убеди Д5Зв правителството да се приближи към програмата на Лега и те ще приемат заради смазващо ниския им рейтинг, но не стана така. Затова Салвини в началото на август тръгна ва-банк и призова президента да насрочи предсрочни избори.

    Тънкостта е, че италианската конституция в такава ситуация дава неограничена власт на иначе твърде обезвластения президент: той решава дали да търси нова коалиция в същия парламент или да насрочи избори. Е, Матарела избра първото, защото иначе рискува драми с съставянето на бюджета, пък и колкото и шантаво да е пролибералното правителство, то ще се приема значително по-добре от Брюксел от досегашното...


    Допускам, Салвини не е вярвал, че Матарела ще се реши да прави такава лабилна либерална коалиция, още повече между две враждуващи партии. Може би е сбъркал, защото не е предвидил, че и за ДП, и за Д5Зв това е единствения шанс да видят власт и те няма да го изпуснат.

    От друга страна може да се разсъждава, че преминаването на Лега в опозиция е търсен ефект, Салвини е с образ на уверен в себе си политик. Всеки провал на нефелото либерално правителство работи за него. Защото, ако новото правителство получи парламентарна подкрепа, отсега е ясно какво ще се случи:
    1. Смекчаване на ограниченията за нелегалната миграция;
    2. Примирие с Брюкселските бюрократи;
    3. Нови мерки за икономии и орязване на разходите заради държавния дълг;

    Това няма как да не вбеси италианците и да го потърсят.

    И сред либералите, и сред „борците с елитите“ има достатъчно противници на коалицията. Десноцентристките партии от друга страна са сигурни в предстоящата си победа на изборите.

    Просто трябва да се стигне до избори.

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino

    Благодаря, Капитал, че мога да чета доктора.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#4] от "borodino":

    Единственото условие, докторе, да ме четете във форума е Капитал да продължава с неолибералното се късогледство. И - естествено - да не ме разкарат заради отявлена опозиционност.

    Мисля, че нищо не пречеше на Марина да почете малко повече и да напише истината, че хумункулусът, наречен либерален кабинет Конте 2.0, е заченат противоконституционно, защото президентът на републиката наистина има власт да даде мандат за нов кабинет в същия парламент, но на партии, които поне имат нещо общо в програмите си и се предполага, че ще следват съвпадащите донякъде интереси на широк кръг избиратели.

    В това отношение ДП и Д5Зв са абсурдни антиподи, чиито представители воюват от години и дори по стълбищата на Куиринале, когато са се засекли за срещата с Матарела, са продължавали да се псуват, както пишат италианските медии.

    За да схването безумието на кабинета Конте 2.0 е все едно в БГ условия Нинова и Марешки да съставят коалиционно правителство... Може и да го докарат на парламентарното сметало, ама за какъв дявол ни е такова? Това се питат и мнозинството италианци. Но тях не ги питат.

    После: вижте кой е изразил задоволство от скърпването на този абсурден италиански сбирток: Макрон, ишиасаджията и няколко от Меркеловите поставеници. Отбор дружина все неолибералстващи глобалисти...

    Е, как Марина ще напише нещо друго в неолибералната си газета?

    Чест й прави все пак, че не си е позволила спрямо Салвини езика, който е използвала в разказа си за географски доста по-далечния й Болсонаро...

    Нередност?
Нов коментар