🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италианският премиер Конте подаде оставка

Той се надява да успее да сформира ново, по-устойчиво правителство

Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка. Той се срещна с президента Серджо Матарела, който решава какво ще последва оттук нататък. Не е ясно дали Конте ще успее да сформира и да ръководи нов коалиционен кабинет.

Премиерът, който беше начело на две коалиционни правителства от 2018 г. насам, се надява на мандат за съставянето на по-силен кабинет, след като загуби мнозинството си в Сената. Ако не успее, задачата ще се прехвърли на друг кандидат и след евентуален неуспех ще се проведат нови избори, пише ВВС.

Изтеглянето на Ренци

Миналата седмица Конте оцеля след вот на доверие в долната камара на парламента. След това спечели вот в Сената, но без абсолютно мнозинство. Причина за вота на доверие стана изтеглянето на малката либерална партия Italia Viva на бившия премиер Матео Ренци от коалицията. Ренци заяви, че ще се върне, ако Конте изпълни списък с искания. Той е против плановете на премиера за харчене на средствата от фонда за възстановяване от пандемия на ЕС. Същевременно антисистемното Движение "Пет звезди" заяви, че ще продължи да подкрепя Конте.

Премиерът, който е независим технократ, ръководеше две последователни правителства - първо, коалиция между Движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига", след което лявоцентристка коалиция, в която Движение "Пет звезди" и Демократическата партия са основни участници.

Нестабилна ситуация

Оставката на премиера идва в неподходящо време за поредната политическа криза - насред пандемията от коронавирус и тежка икономическа ситуация. По-късно през седмица предстои вот за съдебната реформа, който Конте може да загуби.

Премиерът иска да се завърне начело с ново правителство, като твърди, че това е най-добрият начин да се избегнат избори в тези нестабилни времена. Социологическите изследвания показват, че предсрочен вот би бил спечелен от крайнодясното, така че Конте се надява това да накара достатъчно центристки депутати да преминат от опозицията към неговата реформирана коалиция.

Според проучване, публикувано в Corriere della Sera, той е най-популярният лидер в Италия, като одобрението за него е 56%, или почти 20 процентни пункта над следващия най-близък претендент. Анализ на Reuters твърди, че ако не успее да състави ново правителство, Конте може да опита да се възползва от популярността си, като сформира своя партия или като поеме управлението на Движение "Пет звезди".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nicknameBe avatar :-|
    Marga Soll

    Нещо много народ взе да подава оставка тоя януари , що така ? Да не е излязло нещо за американските избори и голяма италианска подкрепа за бай Байдю под масата , с преливане на бюлетинки ? Или щото златото на папата хвана крилца ?

    Нередност?
Нов коментар