🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ обмислят забраната на ароматизираните електронни цигари

Агенцията по храните и лекарствата иска забрана заради опасения за здравето и растящата употреба сред тийнейджъри

Мярката ще разреши на властите да свалят от пазара много от електронните цигари с аромат и да оставят само тютюневите такива
Мярката ще разреши на властите да свалят от пазара много от електронните цигари с аромат и да оставят само тютюневите такива
Мярката ще разреши на властите да свалят от пазара много от електронните цигари с аромат и да оставят само тютюневите такива    ©  Reuters
Мярката ще разреши на властите да свалят от пазара много от електронните цигари с аромат и да оставят само тютюневите такива    ©  Reuters

Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля да забрани ароматизираните електронни цигари на фона на над 450 случая на белодробни заболявания и шест смъртни случая, съобщават американските медии. Според регулатора - Агенцията по храните и лекарствата (FDA), заболяванията са свързани с употребата на тези продукти. Агенцията вече е предупреждавала за отрицателното им въздействие, както и опасността от растящата им употреба сред млади хора.

Мистериозно заболяване

Действията на администрацията идват, след като в САЩ бяха регистрирани над 450 случая на белодробни заболявания и шест смъртни случая. Институциите твърдят, че случаите са свързани с т.нар. вейпване - термин за пушене на електронни ароматизирани цигари, но все още няма конкретни резултати.

FDA съобщи, че си партнира с Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и други компетентни органи и извършва лабораторни изследвания върху цигарите за наличие на различни химикали, включително никотин, психотропното вещество THC и други канабиноиди, пестициди, опиоиди, отрови, токсини и тежки метали. Към момента не е идентифицирана съставка, която да е налична във всички проби, но много от приетите за лечение са употребявали продукти със съдържание на THC, съобщи регулаторът.

Мярката

Президентът Тръмп обяви, че ароматизираните електронни цигари могат да бъдат забранени, след среща с действащия комисар на FDA Нед Шарплес и министъра на здравеопазването Алекс Азар. "Вейпването се превърна в много голям бизнес, разбирам това, но не можем да позволим хората да се разболяват и да позволим нашата младеж да бъде толкова засегната", коментира президентът след срещата.

"Възнамеряваме да изчистим пазара от ароматизирани електронни цигари, за да прекратим тази притеснителна епидемия", коментира Азар. По думите му ще минат няколко седмици, преди FDA да оповести новата мярка. След това, след период от 30 дни, всички електронни цигари с изключение на продукти с аромат на тютюн ще трябва да бъдат премахнати от пазара. Производителите на електронни цигари с аромат на тютюн могат да продължат да продават своите продукти, но трябва да подадат заявление за преразглеждане до май 2020 г. Производителите на всички други аромати за електронни цигари също могат да кандидатстват за разрешение на FDA, но техните продукти няма да се продават в това време.

Пазарът

Според предварителни оценки пазарът на електронни ароматизирани цигари ще реализира продажби в размер на 9 млрд. долара тази година, като младите хора представляват голяма част от потребителите на този вид продукти. Проучване на Белия дом регистрира голям скок на потреблението сред гимназистите в САЩ - повече от 25% от гимназистите вейпват спрямо 21% през 2018 г. По-голямата част от тях използват вкусове с аромат на плодове, ментол и мента, казват още от Белия дом. Ароматите на мента и плодовете генерират 80% от продажбите на стартъпа Juul - най-големият играч на американския пазар, с дял над 70%.