🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Япония беше ударена от най-мощния тайфун от десетилетие

Загинали са поне 18 души, а над 7 млн. бяха принудени да напуснат домовете си

Япония беше ударена от най-мощния тайфун от 60 години насам - "Хагибис". Природното бедствие, движещо се със скорост 225 км/ч, отне живота на поне 18 души, съобщават световните медии, като според някои сведения жертвите са и повече.

Тайфунът доведе до преливане на реките в много места в страната, засягайки жилищни квартали и инфраструктура. На места беше прекъснато електрозахранването, като почти половин милион души останаха без ток. На места беше издадена и заповед за евакуация, като над 7 млн. души бяха принудени да напуснат домовете си. Само 50 хил. души са се приютили в убежища, съобщава BBC. Много магазини са били изпразнени, като хората са се запасявали с продукти.

Природното бедствие парализира Токио и причини огромни наводнения е в района на Нагано. Малко преди 19 часа в съботния ден "Хагибис" причини свлачище на полуостров Изу югозападно от Токио и се насочи нагоре по източния бряг. В град Хаконе, в близост до планината Фиджи, беше измерен абсолютен рекорд за паднало количество дъжд в рамките на 48 часа. Повече от 1000 полета от и за Токио бяха отменени. Отменени бяха и спортни събития като две срещи от Световната купа по ръгби.

Държавата е мобилизирала близо 27 хил. военни и спасителни групи, които да се включат в операциите по спасение на хора от пострадалите райони. Премиерът Шиндзо Абе обещава при нужда да бъдат пратени още военни в най-тежко засегнатите райони.

"Хагибис" се е насочил на север и се очаква да се върне обратно в Тихия океан по-късно през деня. Островната държава преживява по около 20 тайфуна на година, но рядко толкова мощни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Е това вече е ужас.

    Нередност?
Нов коментар