🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Несигурността в Испания се отразява на сливанията и придобиванията

Бизнес оптимизмът в страната започна да се понижава

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ACS ще забави сделката за 17 млрд. евро за закупуването на тол-оператора Abertis Infrastructuras.

Испанските инвеститори се радват на бум в сливанията и придобиванията през тази година, но може да се сблъскат с проблем, който доскоро не са очаквали - желанието на Каталуня за независимост, пише Bloomberg. През изминалите месеци на 2017 г. сделките в Испания са се вдигнали с 83% до 62 млрд. долара, сочат данните на агенцията. Икономиката също е в разцвет, като тя ще се разшири с над 3% за трета поредна година. Откакто страната излезе от най-лошата си рецесия в последни години, тя се сблъска с няколко проблема, сред които и терористични атаки и 10-месечен период без правителство. Желанието на каталунското правителство да се отцепи от контрола на Мадрид обаче може да се окаже много по-сериозен проблем за инвеститорите.

"Каталуня вече е буря, която може да се превърне в ураган, освен ако не се справим с проблемите навреме", коментира Хосе Мария Баланя, партньор в правната фирма Hogan Lovells, базирана в Мадрид. "Несигурността вече има негативен ефект върху сделките, особено тези, които включват външни инвеститори. Някои от тях се отказаха от сделките си, други изчакват развитие."

Вече изминаха над две седмици, откакто желаещите отцепване в Каталуня успяха да проведат незаконен референдум. Въпреки че много хора оспорват резултатите от него, според каталунските лидери за независимост са гласували над 40% от региона, като над 90% от тях са за независимост. Референдумът се проведе, въпреки че имаше сблъсъци с полицията и много от пунктовете за гласуване бяха затворени.

Болезнена несигурност

Несигурността в североизточния регион, който отговаря за една пета от испанската икономика, вече започва да боли. Показателят за бизнес оптимизъм в Испания спадна за пръв път от седем тримесечия насам, сочат данните на статистическия институт в страната. В същото време според показателите на Европейската комисия потребителското доверие също върви надолу от вече два месеца.

Според вестник El Pais в Испания над 700 компании са се преместили от Каталуня в други региони на държавата след референдума на 1 октомври. В понеделник пък испанското правителство понижи очакванията си за растеж на икономиката през 2018 г. от 2.6% на 2.3%. Рисковете за Каталуня обаче може да се окажат още по-големи, защото не е ясно с каква монетарна система би работил регионът, ако се отцепи от Испания. Премиерът на Испания Мариано Рахой иска от Европейската централна банка да застане зад страната и да спре паричния поток към Каталуня, както и да няма достъп към европейския пазар за потенциалната нова държава.

Няколко страни вече се изказаха, че ако Каталуня обяви независимост, те няма да я признаят. Последната от тези страни е Великобритания.

Сделките, които чакат

ACS, водена от президента на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес, подготвя сделка за 17 млрд. евро за закупуването на тол-оператора Abertis Infrastructuras. Тя обаче ще се забави, докато няма яснота какво е бъдещето на страната. Според вътрешни източници германската Deutsche Bank пък е взела решение да не продава ритейл операциите си в Испания, което също ще се отрази негативно на инвеститорското настроение.

Все още няма коментари
Нов коментар