Европейските автопроизводители обещават да увеличат инвестициите в САЩ

Така те опитват да отложат налагането на мита, преди Тръмп да вземе окончателно решение в сряда

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп води преговори с европейските автопроизводители да увеличат инвестициите и работните места в САЩ. Това се случва един ден преди Тръмп да реши дали да изпълни заплахата си да наложи мита върху чуждестранните коли и авточасти. Според източници на New York Times се очаква американският президент да забави тарифите с няколко месеца, защото няма голямо желание за отваряне на нов фронт в глобалните търговски войни.

Европейските автопроизводители работят по споразумение с Вашингтон в опит да предотвратят митата на Тръмп. Германските автомобилни компании са обещали мащабни инвестиции в заводите си в САЩ. Те се надяват, че това ще даде на Белия дом достатъчно основания да забави въвеждането на тарифите.

Повишаване на цената на новите коли

Тръмп използва заплахата за мита от 25%, за да окаже натиск върху чуждестранните автопроизводители да преместят повече предприятия на американска територия. Но всъщност той едва ли има голямо желание реално да ескалира търговската война, тъй като според експертите тарифите могат да повишат цената на новите коли с между 1400 и 7000 долара, което ще рефлектира върху американските потребители, и то в годината на президентските избори.

През май Тръмп обяви, че вносът на чуждестранни коли вреди на американската автоиндустрия и представлява заплаха за националната сигурност. Той даде на конкретни страни срок от 180 дни да разрешат проблема чрез сключването на търговски споразумения със САЩ. Целта е да се намали огромният търговски излишък в сферата на автомобилите и авточастите, който ЕС, Южна Корея и Япония имат спрямо САЩ.

Какво смята Юнкер

Миналата седмица в интервю за Suddeutsche Zeitung председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Тръмп няма да изпълни заплахата си за митата.

"Няма да го направи. Говорите с един напълно информиран човек. Тръмп ще мърмори малко, но няма да има никакви автотарифи", коментира Юнкер. Утрешният ден ще покаже дали наистина е бил прав.