ЕЦБ не очаква икономиката на еврозоната да изпадне в рецесия

Главният икономист на банката Филип Лейн прогнозира възстановяване през следващите една-две години

Според Лейн инфлацията от 1% в еврозоната е "незадоволителна"
Според Лейн инфлацията от 1% в еврозоната е "незадоволителна"
Според Лейн инфлацията от 1% в еврозоната е "незадоволителна"    ©  Reuters
Според Лейн инфлацията от 1% в еврозоната е "незадоволителна"    ©  Reuters

Икономиката на еврозоната няма да изпадне в рецесия, въпреки че расте по-бавно от очакваното, и ще се възстанови през следващата година или две. Това обяви главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн в интервю, съобщава Reuters.

През миналата седмица данните на Евростат показаха, че икономиката на страните от еврозоната продължава да отчита скромен растеж. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на валутния съюз се е покачил с 0.2% в сравнение с предходното, а на годишна база - с 1.2%. Най-притеснителните новини дойдоха от Германия, която е най-голямата икономика и в еврозоната, и в целия Европейския съюз. Икономиката й изненадващо отчете ръст от 0.1% на тримесечна база и избегна рецесията, но на практика тя стагнира.

Инфлацията остава незадоволителна

"Икономиката расте с по-ниска скорост, отколкото очаквахме. Динамиката е разочароваща, но не отрицателна. Очакваме възстановяване през следващата година или две", заяви Лейн пред италианския всекидневник la Repubblica.

Според него инфлацията от 1% в еврозоната е "незадоволителна". Целта на ЕЦБ е да я поддържа на ниво около 2%, но не може да направи това няколко години.

Лейн добави, че страните от еврозоната трябва да се възползват от сегашните ниски лихвени проценти, за да намалят дълговете си, а не да "прахосват допълнителните ресурси за нови разходи или намаляване на данъци".

В началото на седмицата Лейн заяви на конференция, че ЕЦБ не е достигнала лимита на паричната си политика. Въпреки безпрецедентното парично облекчаване той каза, че банката все още има допълнителни инструменти в своя набор, които може да се използват при необходимост, но добави, че те ще зависят от конкретни обстоятелства.

"Нека подчертая, че все още не смятаме, че сме на границата", каза Лейн. "Ние смятаме, че по-големият фокус трябва да бъде по-скоро върху това, което други политики могат да допринесат, за да направят този въпрос по-малко актуален, по-малко интересен, защото икономиката ще расте по-бързо."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Сега Европейска централна банка (ЕЦБ) неправилно емитира евро.
    При наличие на фаталната банкова грешка Европейският съюз е с нарастващи щети и наближаваща катастрофална криза.
    При запазване на банковата грешка, колкото повече е европейския икономически растеж – толкова повече са нанесените щети. Тези щети подсигуряват начало на стопанска криза и провалът на Европейския съюз.
    За Европейски съюз с устойчив просперитет е необходимо ЕЦБ правилно да емитира евро.

    Нередност?
Нов коментар