🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Растежът на еврозоната остава скромен

Големите икономики продължават да се задъхват въпреки стимулите на ЕЦБ

Икономиката на страните от еврозоната продължава да отчита скромен растеж. Разширените данни на Евростат показват, че за третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на валутния съюз се е покачил с 0.2% в сравнение с предходното, а на годишна база - с 1.2%. Данните са непроменени както по отношение на флаш числата, които излязоха преди две седмици, така и спрямо резултатите от миналото тримесечие. За цялата европейска икономика ръстът е 0.3% на тримесечна и 1.3% на годишна база.

Най-притеснителните новини отново дойдоха от Германия, която е най-голямата икономика и в еврозоната, и в целия Европейския съюз. През третото тримесечие страната е избегнала рецесията, като изненадващо отчита ръст 0.1%. На практика обаче тя стагнира, след като през предходното икономиката се сви с 0.2%. В основата на символичния ръст са потребителските разходи, които компенсират проблемите на индустрията. Ръстът на годишна база е 0.5%, като се вземат предвид сезонно изгладените данни.

Малко по-оптимистично е представянето на Франция, втората по големина икономика в еврозоната. На тримесечна база френският БВП се е повишил с 0.3%, а на годишна - с 1.3%. Италия, трета по големина в еврозоната и съюза, се оттласква съвсем леко от нулата и отбелязва ръст от 0.1% на тримесечна и 0.3% на годишна база.

Смесени новини от Източна Европа

Страните от Централна и Източна Европа, които през последните години са двигателят на растежа на ЕС, сега показват смесени сигнали. С най-силно представяне продължава да бъде Унгария, където БВП е нараснал с 1.1% на тримесечна и 4.8% на годишна база, но това е забавяне с 0.4 пр.п. спрямо тримесечие по-рано. Забавяне се наблюдава и в Полша, където ръстът на годишна база вече е 4%, докато преди две тримесечия беше 4.7%.

България е с третия най-голям ръст - 3.7% на годишна база, но с уговорката, че много от най-добре представящите се икономики все още не са докладвали своите резултати. Липсват данни за Естония, Ирландия, Люксембург и Малта, които през последната година отчитат високи резултати.

Въпреки всичко

Европейската икономика продължава да има проблеми въпреки всички взети мерки за възстановяване на растежа. Еврозоната например отбелязва символични ръстове в момент, в който Европейската централна банка (ЕЦБ) налага най-либералната си парична политика в историята, като продължава да сваля лихвите дори при положение че от години са в негативна територия. За момента няма ясни индикации дали тази политика ще бъде запазена и от Кристин Лагард, която преди дни наследи официално Марио Драги на поста начело на ЕЦБ.

Някои от предполагаемите проблеми на Европа могат да бъдат решени през идните месеци. Германската икономика например страда силно от търговската война между САЩ и Китай, която според икономистите се отразява на цялостния глобален растеж. САЩ и Китай са пред частична сделка, която да реши по-големите въпроси пред двете страни и да сложи край на протекционистката вълна в световната икономика.

На фона на останалите големи играчи ръстът на европейската икономика и тази на еврозоната изглежда още по-незначителен. За третото тримесечие САЩ отбелязва ръст от 1.9% на годишна база, а политиката на Федералния резерв в момента също е към сваляне на лихвите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Най-лошата последица от прилагане на пари са щетите от дългови кризи.
    Сега Европейската централна банка емитира евро без противодействие срещу щети.
    При наличие на фаталната грешка на Европейската централна банка, Европейския съюз е с нарастващи щети.
    При запазване на банковата грешка, колкото повече работят европейците за постигане на икономически растеж – толкова повече са нанесените щети. Европейският съюз е със заплаха за катастрофална криза.
    Спасението на Европейския съюз от катастрофална криза е възможно чрез прекратяване на грешката на Европейската централна банка.
    За устойчив европейски просперитет е необходимо Европейската централна банка да емитира евро с противодействие срещу щети.

    Нередност?
Нов коментар