🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция ще намали корпоративния данък и ще привлича богати чужденци

Атина планира да понижи и данъка върху дивидентите

Борсовият индекс на фондовата борса в Атина се е покачил с над 45% за тази година, подкрепяйки данните, че страната излиза от дългогодишната криза
Борсовият индекс на фондовата борса в Атина се е покачил с над 45% за тази година, подкрепяйки данните, че страната излиза от дългогодишната криза
Борсовият индекс на фондовата борса в Атина се е покачил с над 45% за тази година, подкрепяйки данните, че страната излиза от дългогодишната криза    ©  Reuters
Борсовият индекс на фондовата борса в Атина се е покачил с над 45% за тази година, подкрепяйки данните, че страната излиза от дългогодишната криза    ©  Reuters

Гърция намалява корпоративния данък от 28% на 24% от следващата година и ще предлага данъчни облекчения на по-заможни чужди граждани, желаещи да живеят в страната най-малко шест месеца в годината.

Целта на програмата за чуждите граждани е да се привлекат международни инвестиции от корабособственици, предприемачи и пенсионери. За да се класират за програмата, лицата ще трябва да инвестират 500 хил. евро в акции, облигации или имоти в рамките на три години от пребиваването си. Няма определен минимален период на престой, определен от правителството, като няма да има данък върху наследство и активи, държани извън Гърция, съобщава Reuters.

Плануваните законопроекти

Консервативното правителство, което дойде на власт през юли, се надява да привлече чуждестранни инвестиции, за да ускори икономическото възстановяване на страната. Законопроект, който беше внесен в парламента тази седмица, предвижда да се въведе плосък данък от 100 хил. евро годишно за глобалните доходи на чуждестранни лица за период от 15 години, които отговорят на условията на програмата.

Финансовият министър Кристос Стайкурас потвърди, че е готов законопроект за намаление на корпоративния данък от 28% на 24% и на този върху дивидентите от 10% на 5%. Законопроектът ще бъде гласуван тази седмица, като се планира и увеличение на доходите на около 200 хил. гръцки семейства чрез така наречения социален дивидент.

Според съветници на гръцкото правителство програмата за привличане на по-богати чужденци е подобна на политиката, която Италия започна през 2017 г. Италианският проект, който се счита за успешен, беше удължен тази година за чуждестранни пенсионери, които са съгласни да живеят в местни общности с население по-малко от 20 хил. души.

Икономическия ръст

Финансовият министър Стайкурас заяви по време на конференция, че е уверен в икономическия растеж на страната през следващата година, обещавайки допълнителни данъчни облекчения и инвестиции през 2020 г. Според него икономиката се стабилизира, като през тази година Гърция очаква ръст на БВП от 2% и 2.8% през следващата.

Според Reuters Гърция е изплатила огромни дългове към Международния валутен фонд (IMF) миналата седмица, но фискалната политика на държавата продължава да се следи от кредиторите, Европейския съюз и Международния валутен фонд. Управителят на Гръцката централна банка, Янис Стурнарас, смята, че въпреки неблагоприятните икономически условия Атина би могла да постигне ръст от 2–2.5%, когато в еврозоната прогнозата е за около 1% през следващата година.

Управителят на гръцката централна банка смята, че новият президент на Европейската централна банка Кристин Лагард, която беше управляващ директор на МВФ по време на гръцката криза, е запозната с проблемите на страната и ще продължи да подкрепя Гърция. Борсовият индекс на фондовата борса в Атина се е покачил с над 45% за тази година, подкрепяйки данните, че страната излиза от дългогодишната криза.