🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Върховният съд на Полша предупреди, че страната може да напусне ЕС

До това може да се стигне заради неотстъпчивостта на Варшава за съдебната реформа

Председателката на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф дава сериозен отпор на управляващите в опитите им за съдебна реформа
Председателката на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф дава сериозен отпор на управляващите в опитите им за съдебна реформа
Председателката на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф дава сериозен отпор на управляващите в опитите им за съдебна реформа    ©  Reuters
Председателката на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф дава сериозен отпор на управляващите в опитите им за съдебна реформа    ©  Reuters

Полша може да напусне Европейския съюз (ЕС) заради планове на управляващите да се даде възможност за уволняване на съдии, поставили под въпрос правосъдната реформа в страната. Това обяви в изявление Върховният съд на страната, който се противопоставя на оспорваната от Брюксел реформа.

Критиците на реформата твърдят, че правителството на "Право и справедливост" консолидира властта си с промените за сметка на върховенството на закона. Те алармират, че ще бъде дадена възможността да бъдат отстранявани съдии, които смятат, че магистрати, номинирани от Националния съдебен съвет - назначаван от доминирания от партията парламент, не са независими.

На подобно мнение е и Върховният съд. Според изявлението, подписано от председателя на съда Малгожата Герсдорф, плановете може да противоречат на европейското право и да изострят сегашното напрежение между Брюксел и Варшава.

"Противоречията между полското законодателство и европейското законодателство... по всяка вероятност ще доведат до намеса на европейските институции относно нарушение на европейските договори и в по-дългосрочна перспектива (ще доведат до) нуждата от напускане на ЕС", се казва в публикуваното във вторник становище. "Очевидно" законопроектът е замислен, за да даде възможност на президента Анджей Дуда (съюзник на управляващите) да избере нов председател на Върховния съд преди следващите избори, продължава изявлението.

Герсдорф, която заема поста отпреди идването на "Право и справедливост" на власт, трябва да го напусне през април. Тя свика среща на съдиите на 17 март, за да могат да участват в процеса на избор на следващия председател на съда, заяви днес нейният говорител, цитиран от Reuters. Притеснението ѝ е, че правителството ще опита да контролира процеса.

Управляващата партия твърди, че съдебната реформа цели единствено да направи съдебната система на страната "по-ефикасна". Брюксел обаче говори за системна политизация на съдебната система. Европейската комисия заяви в началото на седмицата, че започва проверка дали законопроектът подкопава съдебната система на страната.

Информационната агенция отбелязва, че не е съвсем ясно какво има предвид Герсдорф, говорейки за излизане от ЕС, защото съюзът няма механизъм за изгонване на държави.

Варшава е нарушила правото на ЕС със съдебната реформа от 2017 г.

В началото на ноември Съдът на ЕС реши, че Полша е нарушила правото на Европейския съюз с въвеждането на новите правила за пенсиониране на съдии и прокурори през 2017 г. Първото констатирано нарушение е въвеждането на различна възраст за пенсиониране за мъжете и жените - съдии и прокурори, което нарушава принципа на равните възможности и равното третиране на мъжете и жените в областта на заетостта и професиите. На второ място, с понижаване на пенсионната възраст на съдиите от общите съдилища Полша е предоставила на министъра на правосъдието правото да преценява кои съдии могат да останат на работа след навършване на пенсионна възраст. Това накърнява сериозно гаранциите за независимост и безпристрастност на съдиите, като е дадено правомощие на член на изпълнителната власт да упражнява власт над тях.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 4

    Този отчаян опит на съдиите да защитят независимостта си може само да рикушира. Заплаха за членството на страната в ЕС няма и подобна теза е типична демагогия.

    От една страна, ситуацията в съдебната система е критична, така че отчаяни мерки не са неочаквани. Въпреки това съдиите са длъжни да се придържат към истината - като противовес на автократичните тенденции. Изявлението на г-жа Герсдорф е доста в страни от истината. Никой в Полша не би си позволил такава стъпка и ако наистина ситуацията опре дотам, всякакви реформи биха били замразени моментално.

    Въпреки всичко, Полша рискува много. Първо - да се превърне в автократична държава, второ - да загуби позициите си в ЕС като позитивен пример за икономическо развитие, трето - да опропасти дипломатическите си отношения с Западните държави. С две думи - да падне до нивото на България. В един по-дълбок смисъл това е като излизането от ЕС.

    Нередност?
Нов коментар