🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Си Цзинпин се опитва да вбие клин между Европа и САЩ

Китайският лидер ще посети Франция, Сърбия и Унгария в търсене на съюзници

Еманюел Макрон има за цел да привлече китайски инвестиции в сектора на батериите за електрически превозни средства във Франция
Еманюел Макрон има за цел да привлече китайски инвестиции в сектора на батериите за електрически превозни средства във Франция
Еманюел Макрон има за цел да привлече китайски инвестиции в сектора на батериите за електрически превозни средства във Франция    ©  Reuters
Еманюел Макрон има за цел да привлече китайски инвестиции в сектора на батериите за електрически превозни средства във Франция    ©  Reuters
Темата накратко
  • Си ще започне петдневното си пътуване до Франция, Сърбия и Унгария на 5 май.
  • Тези страни търсят инвестиции от Китай въпреки множеството проверки на ЕС за индустриалната политика на Пекин и предупрежденията на официални лица от Вашингтон за рисковете.
  • В последно време ЕС е по-строг към Китай и по-близък до САЩ.

Китайският президент Си Цзинпин ще посети страни от Европейския съюз за първи път от пет години - с ясно послание: Пекин предлага много повече икономически възможности за блока, отколкото САЩ искат да признаят. Според китайското външно министерство Си ще започне петдневното си пътуване до Франция, Сърбия и Унгария на 5 май. Тези страни търсят инвестиции от Китай въпреки множеството проверки на ЕС за индустриалната политика на Пекин и предупрежденията на официални лица от Вашингтон за рисковете.

Посещението на Си в Европа идва седмици след като американският финансов министър Джанет Йелън заяви пред лидерите на Комунистическата партия в Пекин, че китайският свръхкапацитет е проблем за света - послание, което дни по-късно беше повторено от германския канцлер Олаф Шолц.

Целта на Макрон

Президентът Еманюел Макрон има за цел да задълбочи личната си връзка със Си по време на двудневното посещение във Франция, като апелира към китайския лидер да призове Владимир Путин да прекрати войната на Русия в Украйна. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати с плановете на френския президент, които са пожелали имената им да не се разкриват. Макрон също така има за цел да привлече китайски инвестиции в сектора на батериите за електрически превозни средства във Франция, казват те.

Според източниците тази "офанзива" ще включва посрещането на Си на вечеря в Елисейския дворец в Париж, където менюто може да включва френски коняк - алкохол, който е обект на антидъмпингова проверка от Пекин. След това Макрон ще покани китайския си колега в едно кътче от Пиренеите, където френският президент е посещавал баба си като дете, допълват източниците на агенцията.

"Еманюел Макрон предлага на Си възможност да преговаря с водеща сила в ЕС, която е доказала желанието си да прокара по-независим път", казва Чун Джа Йен, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур. Това пътуване "е опит да се привлекат части от Европа, които Си смята, че могат да бъдат по-благосклонни към неговата позиция".

В събота китайският външен министър Ван И заяви на дипломатическия съветник на Макрон, че се надява Париж да успее да подтикне ЕС да води прагматична политика спрямо Пекин. Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също ще проведат тристранна среща със Си по време на посещението му, написа главният ѝ говорител в социалната платформа X.

Позицията на ЕС срещу Китай се променя

Визитата на Си идва в момент, когато ЕС постепенно се обединява със САЩ в противопоставянето си на капацитета на Китай за евтин износ и на предполагаемите рискове за националната сигурност. След като години наред изпълняваше ролята на буфер между световните суперсили, недоверието в Брюксел нараства - миналата седмица Германия арестува четирима предполагаеми китайски шпиони, което е последният от поредицата подобни случаи, а дипломатите на ЕС съобщават, че обмислят повече ограничения върху китайските компании заради подкрепата им за руската военна машина.

"Мисля, че това е част от опита да се убедят европейците, че има по-добри варианти, че са възможни по-добри отношения", смята Дънкан Фрийман, преподавател по китайско-европейски отношения в Брюкселското училище по мениджмънт. Според него дори китайците биха се съгласили, че отношенията са далеч от идеалните.

Посещението на Си в Европа става няколко седмици след като американският финансов министър Джанет Йелън предупреди Пекин, че китайският свръхкапацитет е проблем за света. Като пример за това как двата блока се обединяват около единна политика за Китай, те преследват стратегия за намаляване на риска или отстраняване на Пекин от чувствителни сектори.

Интересите на Белград и Будапеща

Си и руският президент Владимир Путин се обединиха в оспорването на ръководения от САЩ световен ред, който според Пекин се опитва да ограничи развитието на страната. Посещението на китайския лидер в Белград, който не е член на ЕС, ще се състои в седмицата на 25-ата годишнина от бомбардировката на посолството на Китай в сръбската столица - събитие, което сближи Русия и Китай заради общите антиамерикански настроения.

По време на пътуването в Европа Путин ще бъде встъпил в длъжност за пети мандат, за което Си го поздрави, като подчерта проруската политика, която увеличи напрежението между Пекин и Брюксел.

Си посещава страни, "където е по-лесно да се продаде неприязънта към ръководената от САЩ глобална архитектура за сигурност", обяснява Уна Александра Берзина-Червенкова, директор на Центъра за китайски изследвания към Университета "Страдинс" в Рига. Получаването на подкрепа в приятелски държави ще помогне на Пекин да изпрати послание, че "Европа е на страната на Китай, независимо какво казва Брюксел", добавя тя.

При последното посещение на Си в Западна Европа през 2019 г. икономиките на Китай и еврозоната - измерени в долари - бяха приблизително еднакви. Днес китайската е с почти 15% по-голяма, като прогнозите са тази разлика да се удвои до края на това десетилетие. Въпреки че търговският дефицит на блока с Китай намалява, той все още остава по-голям, отколкото беше тогава.

Този търговски дисбаланс предизвика тревога в Брюксел, който започна проверка на субсидиите на Пекин за бързо развиващите се компании за електрически превозни средства. Разследвания има и за медицинските изделия и индустриите за чисти технологии, като например оферти за румънски соларен парк. Подобни действия създават търкания преди обявяването на официалните резултати от проверката, като една от китайските компании се отказа от търг за доставка на влакове за българските железници на стойност 610 млн. евро.

Унгария е потенциално важен стратегически актив за Пекин в забавянето на тази динамика, тъй като все още има възможност дори да блокира политиката на ЕС. През декември унгарският премиер Виктор Орбан беше единственият, който задържа пакета от помощи на ЕС за Украйна, като забави критичните доставки с около шест седмици.

Възможността на Орбан да намали търговските ограничения спрямо Китай е по-малка, тъй като за влизането в сила на мерките е необходимо само квалифицирано мнозинство от държавите. Въпреки това Унгария беше сред групата държави, които първоначално се противопоставиха на план на ЕС за включване на някои китайски фирми в черен списък за доставка на технологии, използвани в руските оръжия.

Унгария също така показва какви са възможните награди за лоялност към Пекин. По време на визитата Си и Орбан ще обявят, че китайският производител на автомобили Great Wall Motor ще открие завод в Унгария, съобщи радио "Свободна Европа".

Китайската компания Contemporary Amperex Technology вече е поела ангажимент да изгради там завод на стойност 7.6 млрд. долара в партньорство с Mercedes-Benz, обявен за най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в Унгария, която ще създаде около 9 хил. работни места.

Според Ивана Караскова, научен сътрудник в базирания в Прага мозъчен тръст Association for International Affairs, Унгария обмисля да използва китайски заеми, подизпълнители и технологии за изграждането на нова железопътна линия. "Тази унгарска високоскоростна железница ще послужи като витрина за Китай, за да си осигури допълнителни инфраструктурни проекти в рамките на Европейския съюз."

Компаниите от втората по големина световна икономика инвестират в чужбина с най-бързия темп от осем години насам, тъй като откриват повече заводи в чужбина - ход, който може да смекчи търговското напрежение. Миналата година производителят на автомобили BYD обяви плановете си за изграждане на завод в Унгария, а Chery Automobile подписа през април споразумение за придобиване на стар завод на Nissan Motor в Испания за производство на електромобили.

"Китай трябва да даде по-ясно послание на европейската общественост, че все още е надежден партньор, казва Цуи Хунджиан, професор в Пекинския университет за външни изследвания и бивш дипломат. Според него това се свежда до едно нещо: предоставяне на по-благоприятни политики на европейските държави и компании."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Неадекватната пропаганда е по-опасна и от AI, защото е продукт на липса на невронни връзки!
    В момента ни се прожектира все едно идва Мао да "изнесе" в Европа културна революция. Просто пропагандният подход е като от 60-те години на миналия...

    Ако Европа беше икономически и технологично мощна, суверенна и с тежест в световните дела, от какво да се плаши от една визита?
    А има от какво, защото кьопавата политика на ЕК-Лайнен:
    а) строши "локомотива на Европа"- Германия;
    б) остави ЕС без достъпна енергия;
    в) загърби пазари за европейската продукция;
    г) лиши ЕС от субектност, съдейки по разнопосочното дърдорене за Сирия, за Иран, за Украина, за Палестина;
    д) предизвика пик на краен национализъм в ЕС на фона на крайния атлантизъм на ЕК.

    В този смисъл в какво щял да "вбие клин" председателят Си?

    Да не би Си да е влачил за краката Мерцедес-Бенц да продадат на отърване всичко в Германия, вкл. и сградата на централата си в Щутгарт и да се преместят в Китай? След Втората война Мерцедес остана в срината Германия, а сега напуска. Никой ли не се замисля, че явно сега Германия и Европа са по-зле от тогава?

    И видимо пропагандата е спряла да се развива... Не чете!

    С методите си за "социален рейтинг" комунистически Китай е изключително интересен модел за глобалистите от втората емисия.
    Идеите на глаболистите от първата умряха с идването на Тръмп (2016-2020) - два мандата Обама, два мандата Хилъри, повсеместна ратификация на Трансатлантическия и Транстихоокеанския договори - и царство на неолибералния глобализъм!
    Не стана.
    Неолибералните неоглобалисти сега гледат с големи топли очи към Китай.
    Пак да попитам - защо не се образовате?

    Нередност?
Нов коментар