Сенатът на САЩ одобри санкции срещу компании, изграждащи "Северен поток 2"

Сега документът ще отиде в Белия дом, където се очаква да бъде разписан от Тръмп

Тръмп вероятно ще разпише законопроекта най-късно до петък
Тръмп вероятно ще разпише законопроекта най-късно до петък
Тръмп вероятно ще разпише законопроекта най-късно до петък    ©  Reuters
Тръмп вероятно ще разпише законопроекта най-късно до петък    ©  Reuters

Сенатът на САЩ прокара законодателство за налагане на санкции срещу компании, участващи в изграждането на тръбопровода "Северен поток 2", който трябва да пренася руски газ за Германия. Въпреки това не е ясно дали те ще могат да блокират довършването на проекта.

Санкциите ще изискват американският държавен секретар да публикува доклад до 60 дни за плавателните съдове, които са свързани с полагането на тръби за "Северен поток 2" и "Турски поток". Ако дадена компания присъства в доклада, тя ще бъде включена в "черния списък" на Вашингтон, пише Reuters.

България е поела ангажимент да изгради през територията си продължение на "Турски поток", а в началото на декември руският президент Владимир Путин обвини страната, че умишлено забавя изпълнението на проекта.

Сенатът лесно прокара във вторник законопроекта за отбраната на САЩ, в който са включени санкциите върху компаниите, полагащи тръби в руския проект за 11 млрд. долара. Сега документът ще отиде в Белия дом, където се очаква да бъде подписан от Тръмп.

Ще се попречи ли на завършването на проекта

От Комисията по външни отношения на Сената коментират, че санкциите ще попречат на завършването на проекта и са "важно средство за ограничаване на вредното влияние на Русия и за защита на целостта на енергийния сектор на Европа". Говорител на Кремъл посочва, че санкциите са "нарушение на международния ред и пример за нечестна конкуренция". Москва гарантира, че проектът ще бъде завършен. От германското външно министерство отхвърлят американските санкции като "външна намеса".

"Северен поток 2" ще позволи на Русия да прескочи Полша и Украйна за доставянето на газ по дъното на Балтийско море за Германия. В резултат Украйна може да загуби милиарди долари под формата на транзитни такси. Администрацията на Тръмп е срещу тръбопровода, като посочва, че той ще заздрави руската хватка над Европа. Освен това САЩ имат амбициите да осигуряват алтернатива на руския газ за Европа, а именно чрез износ на втечнен природен газ.

Засегнати компании

В. Bild цитира документ на германското икономическо министерство, според който Берлин смята, че американските санкции могат да засегнат изграждането на тръбопровода в датски води. Според министерството очакванията са Тръмп да разпише законопроекта най-късно до петък, което ще означава, че холандско-швейцарската компания Allseas, полагаща тръби край датския остров Борнхолм, ще бъде засегната.

Миналия месец Москва заяви, че се очаква "Северен поток 2" да заработи в средата на 2020 г., но точното време ще зависи от метеорологичните условия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Не знам откъде ги правите тия верноподанически (към ЮС) изводи. Реалността е доста по-различна.

    1. САЩ с политически и военен натиск искат да си решат чисто икономически въпроси - да наложат ЕС да им купува шистовия газ. И хич им е през..., че Полша или Украйна няма да вземат транзитни такси за руския газ. Целта е Полша и Украйна да са спирателни кранове за единствените тръбопроводи на руски газ за ЕС;

    2. ЕС има натрапен договор със САЩ за внос на американски втечнен шистов газ. Пък шистовият добив по дефиниция би трябвало да влиза в крещящо противоречие със Зеления план на фон дер Лайен, защото е дивашки невъзстановим разрушител на околната среда;

    2. В Бундестага вече се обсъжда като ответна мярка предложение към ЕС за отмяна на договора със САЩ и въвеждане на мита за вноса на американски газ;

    3. В същия закон за "отбраната" има и санкции срещу Турция, Русия и всички, дето не скачат по гайдата на пиндосите;

    4. И не е зле да се каже какви са предвижданите санкции, защото те са смешни:
    - забрана за издаване на визи за САЩ за физическите лица;
    - блокиране на техни авоари в САЩ;
    - забрана на американски юридически и физически лица да влизат в доларови операции с лица и компании, участващи в строежа.

    Дали СЕО-то на европейска компания, която е вложила десетки милиарди Е в СП-2 ще се затъжи, че няма да ходи на риба в Онтарио, или да хвърля зарове в Лас Вегас?
    Не мисля...

    Както САЩ клекнаха на Китай, за да не разорят фермерите и ІТ индустрията си, така ще почнат да приклякват и на всеки наритан бивш партньор.

    И ще доживеем този тъжен цирк.

    Америка с непазарни инструменти и груб натиск опитва да се направи отново велика (все едно някога е била и е имала Бетовен, Чайковски, Айнщайн).
    И на слугините в Капитал това не им прави впечатление...

    111-тото място беше за свобода на медиите, нали?
    Свободна слугиня?!
    Оксиморон.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    А, и полската държавна газова компания с нетърпение чака Газпром да предложи продължаване на договора с Газпром по Ямал.
    Приятно четене:

    https://gpcodziennie.pl/124189-uniezaleznieniesieodrosyjskiegogazujestpolskaracjastanu.html

    Нередност?
  • 3
    ssalfjas avatar :-|
    ssalfjas

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Уж много безобидни санкции, пък рубляжа скача до небесата.

    Нередност?
Нов коментар