Номерът на Борисов с "Балкански поток" не мина в САЩ

Заместник държавният секретар Дейвид Хейл обяви, че Белият дом е против "Турски поток" през България, но от това не изглежда, че ще последва нещо

Ден след като премиерът Бойко Борисов убеждаваше президента на Русия Владимир Путин, че строи с бързи темпове продължението на "Турски поток", от САЩ отново обявиха, че са против този проект
Ден след като премиерът Бойко Борисов убеждаваше президента на Русия Владимир Путин, че строи с бързи темпове продължението на "Турски поток", от САЩ отново обявиха, че са против този проект
Ден след като премиерът Бойко Борисов убеждаваше президента на Русия Владимир Путин, че строи с бързи темпове продължението на "Турски поток", от САЩ отново обявиха, че са против този проект    ©  Правителствена информационна пресслужба
Ден след като премиерът Бойко Борисов убеждаваше президента на Русия Владимир Путин, че строи с бързи темпове продължението на "Турски поток", от САЩ отново обявиха, че са против този проект    ©  Правителствена информационна пресслужба

Усилията на премиера Бойко Борисов да маскира продължението на "Турски поток" през България с името "Балкански поток", за да спечели благоразположението на САЩ, изглежда, се оказаха безуспешни. Това става ясно от интервю за БНР на заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който трябваше да дойде в София на 8 януари, когато Борисов бе в Истанбул за откриването на "Турски поток", но в крайна сметка не дойде.

"Съединените щати са против втората линия на газопровода "Турски поток", предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия", е казал Хейл за националното радио. Това категорично показва, че Белият дом не разглежда българския газопровод от турската до сръбската граница за различен проект от "Турски поток", както напоследък се опитва да го изкара Борисов.

В действителност въпросната тръба започва от "Турски поток" в Турция и свършва в "Турски поток" в Сърбия, а почти целият й капацитет (около 90%) е резервиран от "Газпром" и няма как да се използва за други цели освен за транзита на руски газ. За да не се конфронтира със САЩ и ЕС, Борисов опита да ребрандира газопровода като "Балкански поток" и да го представи като част от проекта "Газов хъб "Балкан". Това обаче издържа трудно по две причини:

  • Договорът с "Газпром" не предвижда никакви количества от газа, който ще се транзитира за Сърбия, да се търгуват у нас.
  • Дори да има алтернативен внос на газ, той няма как да бъде транспортиран в към Централна Европа по този газопровод.

"Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа, и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници", казва зам. държавният секретар Дейвид Хейл. Но в същото време прави и следното уточнение: "Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа." По думите му "Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа, а дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността.

В същото време обаче интервюто на Хейл не подсказва, че за България ще има някакви конкретни негативни последици от реализацията на газопровода, който ще транспортира газ от "Турски поток". Той казва, че САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната. Но все пак е видно, че желанието на Борисов да играе едновременно с Москва и Вашингтон е трудно постижимо.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Angello avatar :-|
    Angello
    • + 2

    Интересни са мераците им да ни "помогнат в изграждането на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа" - т.е. могат и да си затворят очите за нашата отсечка ако изхвърлим де що е Huawei от комуникационното оборудване....

    Нередност?
  • 2
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • - 1
    • + 5

    Няма начин България да няма проблеми заради Турски поток, най-малкото защото се опитваме инфантилно да увъртаме . Този инфантилизъм може до един момент да бъде неглижиран, но рано или късно на отсрещната страна и омръзва и нещата загрубяват. Така че, колкото по-рано започнем да говорим със съюзниците на един език, без мушингии, толкова по-добре . Не вярвам САЩ да се откажат от България, но да отстрелят омръзналите и хитреци и тарикати е напълно пеално!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#1] от "Angello":

    Цялата американска "загриженост" спряма БГ е проекция от търговските и пр.войни, които водят Щатите.

    "Загрижеността" за 5G-то ни е следствие от войната им с Китай.
    Пак по тоя причина е и "загрижеността" им да отблъскват китайските инвестиции в скоростни железници и крупни междудържавни инфраструктурни проекти.

    "Загрижеността" за ядреното гориво в Козлодуй е следствие от всеобхватната им войната им с Русия: Уестингхаус да се намърда като доставчик на гориво за руските ни ВВЕР-1000 вместо технологично по-пригодното гориво на Росатом.

    Под претекс, че ни отървават от един монопол, ни натрисат друг - своя. Същото е и с газа.

    "Загрижеността" за газовата ни "независимост" всъщност е продиктувана от стремежа да блокират северното и южното заобикаляне на Украйна, където марионетното им правителство държи двете си ръце на крана на газопровода Русия-ЕС и винаги може да го затвори по команда от Вашингтон.

    Американската атака срещу Турски е неадекватна, защото от двете му тръби - първата САМО за Турция и втората - за ЕС през Гърция, Македония, Албания и Италия, е построена е онзи ден беше открита само тази ЗА Турция. Втората не се довършва, защото още няма достигната договореност Газпром-ЕС.
    момента Турция внася газ освен от Русия, още от Азербайджан, Иран, Туркменистан и втечнен газ от Катар.
    Нямам идея от този микс американските гении отделиха кой точно е руският газ и ни зачислиха тъкмо него!?

    По сходна логика е и натискането да се обвържем с купуването на американския втечнен шистов от другия край на света, който ни се предлага като алтернатива. За момента цената му е дъмпингово държана. Когато Борисов ни обвърже с дългосрочен договор, ще усетим и реалната.

    Един от тия пичове от обемната делегация щял да дава пространно интервю утре в Събота 150 от 9.30 ч. В него щял да ни запознае и с Вашингтонските виждания за промяната на Конституцията ни...
    Яко барат реднеците!

    Вероятно управляващото мнозинство скоро ще гласува в НС да станем 51-ви щат. Повечето там са си от оная партия, дето много искаше да станем 16-та република на СССР.

    Подтикът им ще е абсолютно същия като на дедовците им: зависимост и ибрикчийство.



    Нередност?
  • 4
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 1

    Борисов не е България, защото той е зависим от листовете в папката на американската виетнамка-антикорупционерка. Въжеиграчеството на Борисов не отразява интересите на България. Той е натрупал достатъчно, за да инсценира смъртта си и да ходи да си живее на Килиманджаро или другаде по дяволите.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 3
    • + 2

    Не разбирам, тези 90% (досега се говореше за 80), които са резервирани от Газпром, за вечни времена ли са резервирани, или все пак някога тази тръба, построена с наши пари, ще бъде най-после наша? То се видя, че ще изчезнат 3 милиарда (засега!), но поне да имаме нещо насреща. Как става така, че пред очите ни крадат милиарди и ... нищо!

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 5

    До коментар [#5] от "evpetra":

    90% на входа и 80% на изхода са разервираните капацитети. България насреща ще получава десетки милиони годишни такси, така че на 20-тата година проекта не само ще е наш, ами ще се е изплатил.

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-?
    evpetra

    Може ли тези с двата минуса да ми отговорят на въпроса. Явно, те са много наясно.

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

    Благодаря за отговора.Намерих нужната ми информация.

    Какво показват сметките:
    Така общите разходи за газопровода от турската до сръбската граница стават над 3 милиарда лева. Очакваните приходи от транзитни такси за 20-годишния период на договора с "Газпром" пък са 6.81 млрд. лв., но от тях трябва да се извадят 2.63 млрд. лв. експлоатационни разходи (131.4 млн. лв. на година). Което означава, че нетният ефект от проекта би бил около 1.18 млрд. лв., които обаче ще се генерират след първите 15 години, през които не е ясно какво ще се случи с финансовото състояние на "Булгартрансгаз". За да спечели тази сума обаче, държавата доброволно се отказа от 1.4 млрд. лв. гарантирани приходи от транзитни такси по сегашния договор с "Газпром" за пренос на газ по Трансбалканския газопровод.
    Общата стойност на договора с Arkad е 1.1 млрд. евро, или 2.15 млрд. лева. Отделно обаче ще има и около 470 млн. лв. лихви, тъй като саудитците сами ще осигурят финансирането, след което "Булгартрансгаз" ще го възстановява в продължение на 10 години. Освен този разход за т.нар. Балкански поток се строят и две компресорни станции - "Расово" и "Нова Провадия". Договорът за тях е на стойност 350 млн. лв.
    https://www.capital.bg/biznes/energetika/2019/10/21/3979339_vruzkata_na_turski_potok_s_bulgarskata_mreja_veche_e/
    Преди да бъде спрян транзитът през Украйна, България е получавала около 140 млн. долара годишно от транзитни такси или близо 210 млн. лева.
    Тоест, засега ние само губим, като е възможно да изгубим и собствеността върху тръбите, ако не си върнем дълга към изпълнителя в срока от 10 години. Очакваните приходи са неизвестно какви, а след 20 години, когато изтича и договорът с Газпром, я камилата, я камиларя. Енергийната мафия здраво ни е яхнала!

    Нередност?
  • 9
    enw00612528 avatar :-|
    enw00612528

    https://www.facebook.com/NDLEV/posts/172977600774646
    Темата за газовите потоци в Европа отдавна е модерен шлагер, който периодично се завърта интензивно по медиите у нас. Има и защо – доставката на газ е много повече от обикновен бизнес. Въобще световният енергиен пазар не е истински „пазар“, а е геополитически въпрос. Затова и когато гледаме трогателни сцени с участието на българския премиер Бойко Борисов, Путин и Ердоган, е редно да обърнем повече внимание на случващото се. Откриването на „Турски поток“ не е просто поредното „рязане на лента“, каквито Борисов много обича, а е заявка за позициониране на България на световната сцена. Оставяме на страна срамния факт, че българският министър-председател не смееше да пипне символичното кранче на тръбата, та се наложи лично Путин да го насърчи да участва и той. Това не е просто срамежливост от страна на Борисов, а реално показва взаимоотношенията между тях. Руският президент му разрешава да направи нещо и той с ентусиазъм се заема, за да се подмаже на началника си.
    ЦЯЛАТА СТАТИЯ ТУК:
    https://www.facebook.com/NDLEV/posts/172977600774646

    Нередност?
Нов коментар