Спестяванията на германците не са засегнати от отрицателните лихви

Заделените средства в депозити и в брой на домакинствата в страната са нараснали с 8.5% до 1.8 трлн. евро през 2019 г.

През миналата година отрицателните лихви са изтрили от спестяванията на германците 27 млрд. евро
През миналата година отрицателните лихви са изтрили от спестяванията на германците 27 млрд. евро
През миналата година отрицателните лихви са изтрили от спестяванията на германците 27 млрд. евро    ©  Reuters
През миналата година отрицателните лихви са изтрили от спестяванията на германците 27 млрд. евро    ©  Reuters

Отрицателните лихви са имали слабо влияние върху свръхконсервативното спестовно поведение на германците, чиито наличности на пари в брой и депозити са нараснали с 8.5% през изминалата година до рекордните 1.8 трлн. евро, съобщава Financial Times. Според данни на втория по големина кредитор в страната - DZ Bank, те са заделили средно 11% от разполагаемия си доход през 2019 г., като процентът е същият като предходната година. В същото време коефициентът на спестявания на домакинствата в страната е около два пъти по-голям от този на ЕС като цяло, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В търсене на алтернативи

Тъй като все по-голяма част от спестяващите германци се отказват от участие на фондовата борса, а все по-малко многогодишни спестовни планове изплащат каквато и да е лихва, все повече хора държат спестяванията си в брой. Това се случва в момент, когато все повече банки в Германия започват да прехвърлят тежестта от отрицателните лихвени проценти към клиентите на дребно.

7% от финансовото богатство на германските домакинства се инвестира директно на фондовия пазар, докато инвестиционните фондове държат още 11%.

През миналата година отрицателните лихви са изтрили от спестяванията на германците 27 млрд. евро (в реално изражение след корекция на инфлацията), показват изчисления на DZ Bank. "Среда, която продължава да се характеризира с толкова ниски лихви, предизвиква голямо инвестиционно задръстване сред частни домакинства в Германия", коментира икономистът от втората най-голяма банка в страната Майкъл Стапел.

DZ Bank установява, че 27% от финансовото богатство на германците през 2019 г. е било по разплащателни сметки, като преди десетилетие резултатът е бил едва 16%. Само 7% от финансовото богатство на германските домакинства се инвестира директно на фондовия пазар, докато инвестиционните фондове държат още 11%, показва проучването. Миналата година спестяващите германци са увеличили своите наличности в брой с 10.5% до 250 млрд. евро, докато депозитите нараснаха с 8.1% до 1.55 трлн. евро, показва проучването.

Под сянката на отрицателните лихви

Отрицателните лихвени проценти навлязоха в еврозоната през юни 2014 г., за да засилят икономиката, и принудиха банките да отпускат повече кредити. Германските домакинства традиционно са по-консервативни по отношение управлението на средствата си в сравнение с тези в други заможни страни. Те спестяват по-голяма част от доходите си, като същевременно по-често ги държат в брой или на депозит в банка, а не инвестират на фондовия пазар. "Германците са много предпазливи по отношение на спестяванията", коментира Стапел.

През септември ЕЦБ намали лихвите по депозитната ставка с 10 базисни пункта до минус 0.5% годишно. Вследствие на този ход все повече германски банки започнаха да прехвърлят финансовата тежест върху компаниите и по-заможните клиенти. Нито една от големите банки в Германия не е прехвърлила тежестта от отрицателните ставки на по-малките вложители.

Миналата година баварският премиер Маркус Зьодер направи предложение, което предвижда да забрани на банките да прехвърлят тежестта от отрицателните лихви на по-малките спестители, а финансовият министър на Германия Олаф Шолц заяви, че служителите му ще проучат идеята.

В края на септември, две седмици след последното понижение на лихвите от ЕЦБ, Bundesbank направи проучване сред 220 банки в страната. Резултатите от него показаха, че 58% от кредиторите ще прехвърлят ефекта от ниските лихви върху някои корпоративни депозити, а 23% заявиха, че ще направят същото и за вложителите на дребно.