🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Разводът" на Великобритания с ЕС: Най-трудното предстои

Непосредствените промени след 31-и януари ще са малко заради преходния период, но започват да текат 11-те месеца за нова търговска сделка

Премиерът Борис Джонсън иска възможно най-голям достъп в ЕС за британските стоки и услуги
Премиерът Борис Джонсън иска възможно най-голям достъп в ЕС за британските стоки и услуги
Премиерът Борис Джонсън иска възможно най-голям достъп в ЕС за британските стоки и услуги    ©  Reuters
Премиерът Борис Джонсън иска възможно най-голям достъп в ЕС за британските стоки и услуги    ©  Reuters
Ако до края на годината не бъде договорено търговско споразумение, Обединеното кралство е заплашено от мита върху износа към ЕС.
Може да се окаже, че досегашните драматични преговори за сделката по британското напускане в действителност са били лесната част.

"Това е началото на една нова глава за независима и суверенна Великобритания, очакваща десетилетие на възобновление и възможности." С тези думи британският външен министър Доминик Рааб сложи подписа си под окончателните документи по "развода" с ЕС, който ще стане факт на 31 януари.

Brexit без съмнение ще предефинира връзките между Лондон и Брюксел, но непосредствените промени ще са малко заради преходния период, който ще продължи до края на декември 2020 г. Започва обаче отброяването на 11-те месеца за сключването на нова търговска сделка, а преговорите се очертават тежки. И нищо чудно да се окаже, че досегашните драматични договорки относно споразумението по британското напускане на ЕС в действителност са били лесната част.

Затишие преди буря

Преходният период осигурява временно затишие, докато се разразява бурята на разговорите за дългосрочните отношения между Обединеното кралство и ЕС. През това време Великобритания ще запази много от задълженията и ползите от членството в съюза. В. Financial Times описва това като "навлизане в здрача, или едно междинно състояние", по време на което страната ще продължава да спазва всички европейски закони, но ще бъде изключена от институциите на ЕС. Тоест няма да има думата относно правилата на съюза, които обаче ще прилага през следващите 11 месеца. Например гражданите на Великобритания и ЕС ще продължат да се възползват от свободното придвижване по време на преходния период, като в този срок ще се запази и свободното движение на стоки и услуги. Обединеното кралство ще остане в митническия съюз на ЕС и в единния пазар, но няма да има британски представители в Европейския парламент, в комисията и в останалите органи на ЕС.

Реалностите на Brexit ще придобиват все по-плътно очертание с наближаването на края на годината, когато преходният период изтича. Часовникът тиктака за бизнеса, който няма представа какво ще се случи, тъй като Лондон и Брюксел тепърва трябва да договорят търговската сделка. А това изостря необходимостта от преструктуриране на мрежите за доставки, пренасочване на операциите и анализиране на разходите.

Приоритет през този период е именно сключването на търговско споразумение. Британското правителство иска възможно най-голям достъп в ЕС за своите стоки и услуги, но едновременно с това е категорично, че страната трябва да напусне митническия съюз и единния пазар. Проблемът е, че няма много време, като официалните преговори по информация на в. Guardian ще започнат на 3 март, а премиерът Борис Джонсън отхвърля възможността за удължаване на преходния период. Ако до края на годината не бъде договорена и ратифицирана търговска сделка, Обединеното кралство е заплашено от мита върху износа към ЕС.

Британският премиер твърди, че след като Великобритания е напълно обвързана с правилата на Брюксел, преговорите трябва да бъдат лесни. Според анализ на ВВС обаче разговорите ще се усложнят заради искането на Лондон да разполага със свободата да се отклонява от европейските правила, за да може да сключва сделки с други страни. Очаква се Джонсън да оповести британската позиция в преговорите следващата седмица, а позицията на Брюксел ще бъде приета от министрите на ЕС на среща на 25 февруари.

Малко време, много за договаряне

Британският министър за Brexit Стивън Баркли обяви, че целта на Обединеното кралство е търговски договор с ЕС с нулеви мита и квоти до края на годината. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче предупреждава, че е "почти сигурно невъзможно" за двете страни да договорят всестранно споразумение в такъв кратък срок. По думите й Борис Джонсън или ще трябва да поиска удължаване на преходния период, или ще трябва да приеме частична сделка с опция за продължаване на разговорите в бъдеще.

Всъщност ЕС няма традиционно споразумение за свободна търговия с нулеви мита и квоти с никоя страна в света и настоява за гаранции, че Великобритания няма да използва нечестно конкурентно предимство. Както посочва пред Guardian френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален: "Степента на отвореност на европейската търговия ще зависи от степента на сближаване, която постигнем. Така че, ако Борис Джонсън иска сделка до 11 месеца с нулеви мита и квоти, трябва да имаме гаранции за нулев дъмпинг." Според сп. Economist често използваното европейско предупреждение за "нулев дъмпинг" е код за спазване на правилата на ЕС в области като работниците, данъците, околната среда и държавната помощ и колкото повече Лондон се разграничава от тези мерки, толкова повече бариери ще има пред износа му. Висш представител на ЕС също казва, че съюзът "ще бъда твърд по отношение на справедливите и равни шансове за всеки от двата лагера". Но Дьо Моншален предупреждава: "Невъзможно е да си представим напълно нова търговска система за 11 месеца, която ще изисква различна нормативна рамка за всяка област. Това не е реалистично, така че трябва да се занимаваме с реалистични неща."

Според Доминик Уолш от лондонския аналитичен център Open Europe фактът, че преговорният период е само 11 месеца, не означава, че сделката е невъзможна, а че само определен тип сделка е възможен. "За момента изглежда, че това ще насочи разговорите между Великобритания и ЕС към доста базово споразумение за свободна търговия. Борис Джонсън със сигурност не иска относително близкото партньорство с Брюксел, което търсеше предшественичката му Тереза Мей, а вместо това ще търси умерено дистанцирани отношения, позволяващи на Лондон суверенитет, особено в търговските политики и регулациите, тоест нещо в канадски стил", казва пред "Капитал" Доминик Уолш. Това е мнението и на Агата Гостинска-Якубовска от Centre for European Reform, според която ограничената времева рамка затруднява постигането на нещо извън "скелета на сделка за свободна търговия".

В предстоящите преговори двата лагера не влизат с изравнени позиции. Все пак в търговията размерът има значение - ЕС съставлява почти половината от британския износ, докато Обединеното кралство приема едва една десета от този на ЕС. Което означава, че Борис Джонсън е с по-слаби карти, колкото и да блъфира.

Британската заплаха

Въз основа на списъка с мита, изготвен от британското правителство миналата година при подготовката за "твърд" Brexit, Bloomberg изчислява какви могат да бъдат щетите за търговията с ЕС. Според данните износът на стоки на останалите страни от ЕС към Великобритания за 2018 г. е 301.2 млрд. евро, от които 47.3 млрд. евро могат да бъдат засегнати от новите мита. Най-голямо отражение ще има върху Германия, като нейни стоки за18.8 млрд. евро могат да бъдат обмитени. Разбира се, със своите планове за мита за британски стоки ЕС държи козовете в предстоящите преговори, тъй като съюзът приема 47% от общия износ на Великобритания през изминалите пет години и е най-големият източник на внос за Обединеното кралство.